Spor medzi Samsungom a Apple sa dostal na Najvyšší súd

Zdá sa, že patentovým súbojom medzi dvomi najväčšími výrobcami smartfónov na svete ešte stále nie je koniec. Kórejskému výrobcovi sa nepozdávalo rozhodnutie federálneho súdu a postúpil celý prípad až pred Najvyšší súd USA. To znamená nové prerokovanie všetkých okolností a Samsung dúfa, že aj zníženie, resp. celkové odstránenie poplatku, ktorý musí zaplatiť spoločnosti Apple.

Pôvodne mal Samsung vyplatiť 1,05 miliardy USD za škodu spôsobenú spoločnosti Apple. Môže za to porušenie celého radu patentov, ktoré patria spoločnosti Apple. Táto suma už bola výrazne zredukovaná po tom, čo sa Samsung odvolal na to, že predchádzajúci sudca spravil chybu vo výpočtoch. Následne sa celková suma znížila po ďalšej sérii prípadov, kde si obe strany pripísali niekoľko víťazstiev. Kórejský gigant ale stále dlží Apple 548 miliónov dolárov. Samsung požiadal federálny súd, aby boli na pojednávanie pozvaní ďalší sudcovia, ktorí by sa mohli pozrieť na celý prípad. Keď to ale bolo zamietnuté, Samsung už nemal inú možnosť a musel sa obrátiť na Najvyšší súd.

Je teda zrejmé, že spor medzi technologickými spoločnosťami už nie je žiadnou zábavou. Prípadne rozuzlenie by pritom mohlo mať ďalekosiahle následky aj pre ďalšie technologické spoločnosti. Samsung by ale chcel celý proces ukončiť čo najskôr. Predstavitelia spoločnosti si podklady pripravili tak, že sú schopní zúčastniť sa pojednávania už budúcu stredu. Najvyšší súd má však čas až do budúceho júna, aby sa vôbec rozhodol, či sa chce týmto prípadom zaoberať. Rozuzlenie celého sporu je tak zrejme ešte stále v nedohľadne.

Zdroj: FossPatents via Android Authority

Disqus Comments Loading...