Najnovšie údaje potvrdzujú dominantné postavenie Androidu na trhu

Pred nejakým časom sme vám priniesli informáciu o tom, že v druhom kvartáli tohto roku získal Android neuveriteľný 85-percentný trhový podiel. Tieto čísla hovorili jasne o nadvláde zeleného robota na trhu s mobilnými zariadeniami a vyznievali v neprospech každého ďalšieho systému. Na štatistiky sa dá ale pozrieť z rôznych uhlov pohľadu a presne to spravila agentúra Kantar.

Tá sa pozrela na štatistiky najmä z hľadiska geografickej polohy. Aj týmto spôsobom prišla na to, že Android dominuje v celosvetovom merítku a momentálne mu ostatné operačné systému nemôžu konkurovať. V Číne sa najviac darilo spoločnosti Xiaomi, ktorý tiež ťaží z úspechu systému Android. Nárast zaznamenali aj spoločnosti Huawei a Coolpad. Nárast zaznamenali aj ZTE, Lenovo a OPPO, ale ich rozvoj celkom nekorešpondoval s nárastom čínskeho trhu v poslednom období.

V Európe sa darí tradičnejším značkám. Napríklad vo Veľkej Británii vládne kórejský Samsung. Podľa aktuálnych štatistík až polovica všetkých kupcov novej vlajkovej lode Samsung Galaxy S5 vlastnilo aj pred tým jeden z predchádzajúcich modelov spoločnosti. Samsungu sa podarilo na svoju stranu nalákať aj majiteľov iPhoneov, ako aj vlastníkov zariadení spoločnosti HTC. Androidu ako takému sa darí aj v ďalších častiach sveta. V USA, Číne a Mexiku úplne rozdrvil konkurenciu, pričom veľká časť tejto expanzie šla na úkor Apple a ich iPhone.

 

Trhový podiel Windows Phone síce v celkovom meraní poklesol, čo majú za následok najmä predaje v Číne, Mexiku, Nemecku a Francúzsku. Na druhej strane ale operačný systém od Microsoftu zažil nárast v  Španielsku, Taliansku a Veľkej Británii, vďaka čomu zaznamenal Windows Phone celkový nárast v krajinách EU5 (Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, VB). Celkové čísla určite netešia predstaviteľov Windows Phone, no na druhej strane je to stále lepšie, ako výsledky Apple.

 

Spoločnosť síce stále prekonáva jeden rekord za druhým, no tieto čísla aj tak nemôžu súperiť s dosiahnutými výsledkami konkurencie. iPhone je síce stále populárny v niektorých častiach sveta, no Apple stráca najmä tým, že neponúka žiadne cenovo dostupnejšie zariadenie. Pokus s iPhone 5C bol pomerne veľkým fiaskom a ak chce Apple v budúcnosti konkurovať ostatným platformám, určite sa bude musieť lepšie presadiť v oblasti dostupnejších zariadení.

Zdroj: MojWindows.sk

Disqus Comments Loading...