Android M Developer Preview 2: Aké novinky prináša?

Ak patríte medzi skalných fanúšikov systému Android, určite už netrpezlivo očakávate oficiálne predstavenie novej verzie systému Android. Tá je aktuálne dostupná vo vývojárskej verzii pre niektoré vybrané zariadenia, pričom k dispozícii je už aj prvá aktualizácia pre všetkých vývojárov a testerov, ktorí tento systém používajú. Hoci navonok nejde o veľký update, v systéme nájdeme niekoľko zaujímavých zmien a noviniek.

Najväčšie zmeny nájdeme v menu s aplikáciami, kde zmizli začiatočné písmená názvu aplikácií z ľavej strany, čo výrazne zjednodušuje celé menu. Okrem toho pribudla možnosť používať systém v režime na šírku podobne, ako je to možné pri niektorých zariadeniach so staršími verziami systému Android.

Naľavo stará verzia Android M, napravo Android M Developer Preview 2

Ďalšou zaujímavou novinkou je možnosť zvoliť si, ktoré ikony sa budú nachádzať v hornej lište. Jednoducho si môžete vybrať, či sa budú zobrazovať informácie o pripojení k Wi-Fi či mobilným sieťam a dosiahnuť tak môžete pekný a čistý vzhľad.

Ďalšie zmeny v systéme sú už trochu menej výrazné a väčšina z nich je ukrytá v kóde. Samozrejmosťou je lepšia stabilita systému, ako aj výkon. Niektorí užívatelia udávajú aj mierne zlepšenie výdrže batérie, no v tomto smere nejde o drastické zmeny. Novinkou je tiež zviditeľnenie menu s informáciami o tom, koľko pamäte RAM zaberajú jednotlivé aplikácie. Doteraz bolo toto nastavenie skryté, no teraz je k dispozícii hneď z hlavného menu s nastaveniami.

Pribudla aj možnosť jednoducho odstrániť snímku obrazovky hneď po jej zhotovení. Táto možnosť sa zobrazí priamo v notifikačnej lište hneď vedľa možnosti zdieľania, ktorá je dostupná v systéme už veľmi dlho.

Poslednou väčšou zmenou je odstránenie tmavej témy zo systému. Táto novinka je dôkazom toho, že v konečnom vývojovom štádiu môže systém Android M vyzerať inak, ako v testovacích verziách. Zatiaľ, čo v prvej verzii Androidu M sa užívatelia tejto možnosti potešili, teraz ju k dispozícii už nemajú. To ale neznamená, že v budúcnosti nemôže zasa pribudnúť.

Ostatné zmeny v systéme Android M sú skryté pod povrchom a bežní užívatelia si ich hneď nevšimnú. Skutočnou podstatou tejto verzie systému je aktualizovanie a zlepšenie rôznych nových API, ktoré sú určené pre vývojárov a ktoré im pomôžu v tom, aby mohli pripraviť svoje aplikácie ešte pred predstavením finálnej verzie systému.

Zdroj: Android Authority 1, 2

Disqus Comments Loading...