Android získal 85-percentný trhový podiel v Q2/2014

Operačný systém Android je stále populárnejší. Svedčia o tom aj najnovšie štatistiky, podľa ktorých bol tento systém nainštalovaný na 85% všetkých smartfónov predaných v druhom štvrťroku tohto roku. Zaslúžili sa o to najmä telefóny s cenovkou do 200$, ktoré tvorili takmer 60% všetkých predaných Androidov.

Podľa prieskumov agentúry IDC sa v Q2/2014 predalo celkovo 301,3 milióna smartfónov. Android poháňal 255,3 milióna z týchto zariadení, čo znamená medziročný nárast o 33 percent. Zelený robot sa tak stal jednoznačne najpoužívanejším mobilným operačným systémom na smartfónoch a absolútnym počtom kusov, ako aj relatívnym nárastom predbehol svoju konkurenciu.

Apple predal v druhom štvrťroku 35,2 milióna iPhoneov, čo je iba slabý nárast nárast oproti vlaňajšej hodnote 31,2 milióna. Pre spoločnosť je to najhoršie medziročné porovnanie, no štatistiky by sa mali zmeniť v ďalšom období, keď bude predstavený nový iPhone 6. Na treťom mieste zostáva Windows Phone, ktorého trhový podiel sa scvrkol z vlaňajších 3,5% na aktuálnych 2,5%. Mobilný operačný systém od Microsoftu má stále čo dokazovať a pomôcť by mu k tomu mohli aj ďalší výrobcovia. Na štvrtom mieste sa umiestnilo BlackBerry s trhovým podielom iba 0,5%, čo je výrazný pokles oproti vlaňajším 2,8%.

Zaujímavosťou na postavení Androidu je najmä fakt, že takýto vysoký trhový podiel dosiahol najmä vďaka dostupným telefónom a ich obľúbenosti v rozvojových krajinách. To je stále oblasť, v ktorej sa Apple nevie presadiť a vlaňajší pokus s iPhone 5C bol pomerne veľkým fiaskom. Na druhej strane, podľa prieskumov spoločnosti IDC až 58,6% všetkých predaných Android smartfónov stojí menej ako 200$. Na tomto fakte majú zásluhu najmä čínski výrobcovia Xiaomi, Huawei či Lenovo, ktorí vedia perfektne osloviť ázijský trh dostupnými zariadeniami.

Apple stále nemá vo svojom portfóliu konkurencieschopné zariadenie pre lacné Android smartfóny, ktoré sú stále lepšie a výkonnejšie. Naopak, Windows Phone beží na hneď niekoľkých takýchto smartfónoch a aj tieto sú v súčasnosti veľmi populárne. Microsoft tiež chystá niekoľko nových dostupných smartfónov a spoločnosť si jasne uvedomuje, aký potenciál sa skrýva v tomto segmente trhu. Je preto možné, že v budúcnosti bude mať na poli lacných zariadení väčšiu konkurenciu.

Zdroj: IDC via Android Community, GSMarena

Disqus Comments Loading...