Android 4.4 KitKat obmedzuje práva zápisu na pamäťovú kartu

Android 4.4 KitKat je medzi nami už nejaký ten mesiac, no jeho funkcie zatiaľ využíva podľa posledných štatistík len veľmi malé percento používateľov. Možno aj preto sa tak v komunite nerozšírila správa o tom, že Google v ňom obmedzuje práva zápisu na pamäťové karty. Google vo svojom OS pridával rôzne práva na zápis a čítanie v pamäti už od prvých verzii. KitKat však pridáva nové oprávnenie WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ktoré aplikáciam obmedzuje prístup na pamäťovú kartu.

Čo to znamená pre používateľa? V súborovom systéme na karte bude možno menší neporiadok, no pripravte sa na to, že s najnovším Androidom už aplikácie nebudú môcť zapisovať mimo svojho vyhradeného adresára. Aplikácie v ňom môžu bez obmedzení zapisovať a čítať súbory, či vytvárať a mazať adresáre. Naopak, nemôžu pristupovať k iným adresárom a súborom v nich. Problém to bude predstavovať najmä pre aplikácie ako správca súborov, ktorých podstata je práve v možnosti pristupovať, zapisovať a čítať adresáre. Používatelia hlásia tiež problémy s editáciou fotografií uložených na pamäťovej karte, či napríklad pri mazaní MP3 a podobne.

Samozrejme výrobcovia zariadení môžu tieto oprávnenia obísť pomocou vlastných úprav v softvéri a umožniť zapisovať aj mimo vyhradené miesta na pamäťovej karte. Ako sa však k tomuto nakoniec postavia ostáva otázne. Riešením by bolo tiež rootnutie zariadenia.

Zdroj: androidcommunity

Disqus Comments Loading...