Odomykanie automobilu Android smartfónom príde už onedlho

Android Auto | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Spoločnosť Google založila v marci tohto roku alianciu Android Ready SE, ktorá sa zaoberá používaním digitálnych kľúčov a vodičských preukazov. V máji bolo oznámené, že Android 12 dostane podporu odomykania automobilu smartfónom.

V beta verziách Androidu 12 neboli o tejto funkcii žiadne zmienky, no to sa čoskoro zmení, informuje xda-developers. Najnovšia aktualizácia služieb Google Play obsahuje niekoľko prvkov, ktoré s touto funkciou priamo súvisia. Zdroj uvádza, že odomykanie mobilom by mohlo byť spustené spoločne s predstavením nových Pixelov.

Android 12 dostane funkciu odomykania automobilu

24.5.2021

Nový systém Android 12 má priniesť viacero nových funkcií a jednou z najzaujímavejších má byť, že dokáže zmeniť váš smartfón na kľúč od auta. Informuje o tom portál Mashable.

Android 12 využije pre digitálny kľuč technológie NFC a UWB

Myšlienka využitia smartfónu ako kľúča od automobilu nie je nič nové, ale so štandardizovaným riešením doteraz nikto neprišiel. Na utorňajšom virtuálnom podujatí Google I/O 2021 potvrdila spoločnosť Google digitálny kľúč od auta ako súčasť systému Android 12. Digitálne kľúče od auta uzamknú, odomknú a naštartujú vozidlo z vybraných smartfónov Pixel a Galaxy spoločnosti Samsung.

Od konca tohto roka bude táto funkcia k dispozícii v nových modeloch automobilky BMW. Google zároveň dúfa, že táto funkcia bude postupne kompatibilná aj s automobilmi ďalších výrobcov. Riešenie by malo fungovať dvomi spôsobmi podľa toho, aký typ technológie konkrétny automobil podporuje.

Android 12 digitálny kľúč k automobilu| Foto: Mashable.com

U automobilov s NFC čipmi zabudovanými do dverí budete môcť odomknúť automobil priložením smartfónu k dverám a klepnutím na displej. U automobilov s novou ultraširokopásmovou komunikáciou (UWB) stačí mať smartfón v blízkosti vozidla a následným jednoduchým klepnutím odomknúť.

Rovnakú funkciu využitia smartfónu ako kľúča od automobilu oznámila minulý rok aj konkurenčná spoločnosť Apple. Aj v jej prípade funguje pre nové vozidlá nemeckej automobilky BMW. Výhodou digitálnych kľúčov má byť to, že ich zdieľanie bude ľahšie ako v prípade fyzických kľúčov. S pomocou smartfónu môžete požičať niekomu digitálny kľuč pár kliknutiami v systéme smartfónu.

Google rozšíril typy automobilov s podporou bezdrôtového pripojenia Android Auto

Spoločnosť Google tiež na konferencii Google I/O 2021 oznámila, že rozšírila počet automobilov, ktoré podporujú Android Auto pomocou bezdrôtového pripojenia. Znamená to, že už v nich nemusíte pripájať smartfón k multimediálnemu systému pomocou USB-kábla. Bezdrôtové pripojenie by malo pribudnúť napríklad pre nové vozidla automobiliek General Motors, Ford a Honda.

Automobilky s podporou Android Auto | Foto: Mashable.com

Rozhranie od Google bude dokonca predinštalované v novom elektrickom terénnom vozidle GMC Hummer EV a v elektrickom SUV BMW iX. Elektrický Hummer bude mať od výroby zabudovaného Google Asistenta a elektrické BMW bude na obrazovke za volantom v základe zobrazovať Google Mapy a ich hlasovú navigáciu.

Náš tip
Motorola one action dostáva aktualizáciu na Android 11
Disqus Comments Loading...