Americké noviny žalujú Google a Facebook. Obviňujú ich z poklesu príjmov

Facebook - ikona | Zdroj: businesstimes.com.sg

Skupina 30 spoločností, ktorá zastupuje približne 200 amerických novín, žaluje Google a Facebook. Tvrdí, že technologickí giganti nespravodlivo manipulujú s reklamným trhom, čo priamo poškodzuje ich publikácie. O novinke informoval portál Gizmodo.

V žalobe obviňujú Google a Facebook z monopolizácie trhu s digitálnou reklamou prostredníctvom nelegitímnych praktík. Od gigantov chcú na súde vymáhať kompenzáciu za spôsobené škody. Ak vyhrajú, majú šancu získať takzvané „trojnásobné odškodné“, s ktorým by im Facebook a Google museli vyplatiť až trojnásobok preukázaných škôd.

Ich frustrácia je pochopiteľná, keďže odvetviu sa v posledných rokoch veľmi nedarí. Štúdia organizácie Pew Research z minulého roka ukázala, že príjmy novín z reklamy klesli o neuveriteľných 62 % za posledných desať rokov. Kým v roku 2008 zarobili 37,8 miliárd dolárov, v roku 2018 to bolo už len 14,3 miliárd. S tým súvisí aj výrazný pokles predaja tlače a každým rokom zmenšujúci sa počet zamestnancov v redakciách.

Google nevidí priamu súvislosť medzi jeho úspechom a úpadkom žurnalistiky

Google však tvrdí, že za úpadok žurnalistiky v Spojených štátoch nemôže a že sa jej snaží pomôcť prežiť v digitálnom svete. Poplatky za využitie jeho reklamných priestorov patria k najnižším v odvetví a vydavatelia si môžu ponechať veľkú väčšinu príjmov, ktoré získajú prostredníctvom produktov od Googlu. Spoločnosť taktiež v minulosti finančne podporila kvalitné publikácie miliardami dolárov.

Avšak v porovnaní s tým, čo Google každoročne zarobí, je jasné, prečo noviny majú pocit, že technologický gigant môže pre nich urobiť viac. Len v roku 2020 zarobila Alphabet, materská spoločnosť Googlu, 183 miliárd dolárov. Z toho viac ako 80 % pochádzalo z reklám.

Náš tip
Google trendy 2021: Čo Slováci hľadali najčastejšie v uplynulom roku?
Disqus Comments Loading...