MojAndroid

Zatiaľ čo vo vašom mobile pred 10 rokmi boli najdôležitejšie zamilované správy či obrázky vytvorené zo znakov a číslic, dnes v našich smartfónoch nachádzame oveľa viac dôležitých informácií. Veľmi nás mrzí, keď svoj smartfón či tablet niekde stratíme alebo nám ho ukradnú, nakoľko si v ňom ukrývame značnú časť svojho súkromného aj profesionálneho života. Aj preto vám prinášame návod na to, ako si svoje zariadenie zašifrovať a aspoň z časti zabrániť tomu, aby údaje v nepovolaných rukách boli zneužité.

android-sifrovanie

Návod | Šifrovanie Android zariadenia

  1. Nastavte si PIN alebo vzor odomykania zamknutej obrazovky. Tento krok je nutný a bez neho nebude šifrovanie efektívne. Spravíte tak v Nastavenia > Bezpečnosť > Zamknutá obrazovka > Zámok obrazovky alebo v časti Displej.
  2. Otvorte Nastavenia > Bezpečnosť a zvoľte “Šifrovať telefón”. Tento krok zašifruje pod špeciálnym PINom alebo heslom vaše účty, nastavenia, aplikácie, multimédiá a ďalšie súbory, takže sa k nim nik bez hesla nedostane a aj keby sa dostal, šifrovanie mu zabráni v ich ďalšom použití.Pre šifrovanie telefónu je však nutné vždy po zapnutí zadať špeciálny PIN alebo heslo, ktoré vaše zariadenie odomkne. Zatiaľ, čo sa to miestami môže javiť ako otravná záležitosť, pri strate alebo krádeži vášho zariadenia oceníte, že sú vaše údaje v bezpečí.

Ak ste spustili proces šifrovania, počítajte s tým, že vaše zariadenie bude nepoužiteľné na 45 minút až 2 hodiny – podľa objemu dát, ktoré máte v smartfóne či tablete uložené. Zariadenie napojte na nabíjačku, aby sa proces šifrovania neprerušil, nakoľko by to na vaše zariadenie mohlo mať fatálne následky. Šifrovanie môže byť problematické pri zariadení s rootom, prípadne alternatívnou ROM a vykonávate ho na vlastné riziko. Ak sa vám ho však raz podarí nastaviť, môžete pokojnejšie spávať. Ak chcete šifrovanie zo zariadenia odstrániť, budete ho musieť resetovať na továrenské nastavenia, teda do pôvodného stavu ako pri kúpe. 

Zdroj: PhoneArena

12.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+