MojAndroid

V obchode Google Play nájdeme množstvo viac či menej vydarených aplikácií na editovanie a úpravy videa. Mnohé z nich sa snažia pôsobiť čo najjednoduchším dojmom, od používateľa chcú len základné nastavenia a o všetko ostatné sa postarajú automaticky. Aplikácia trakAx MovieExpress na to však ide z opačného konca a na mobilné pomery poskytuje používateľovi široké možnosti na manuálne vytvorenie mixu videí a fotiek.

trakAx MovieExpress 2 trakAx MovieExpress 1

Prostredie aplikácie napriek tomu nie je až také zložité a väčšina používateľov sa s ním zrejme rýchlo zžije a bude sa v ňom ľahko orientovať. Hornú polovicu obrazovky zaberá zásobník, v ktorom sú zobrazené náhľady fotografií, videí a zvukových súborov, ktoré sú uložené v telefóne. Želané súbory je možné jednoduchým ťahom prsta „poukladať“ do šiestich políčok, resp. kanálov v dolnej časti obrazovky. Nie je to veľa, ale do jedného políčka môžete uložiť viacero fotiek a vytvoriť z nich tak slideshow.

trakAx MovieExpress 4 trakAx MovieExpress 3

So súbormi v každom políčku je možné samostatne pracovať, napríklad pridať text, rôzne efekty, prechody, dĺžku zobrazenia obrázkov v slideshow alebo orezať dĺžku videa. V pravom dolnom rohu obrazovky sa ešte nachádza malé okno, ktoré umožňuje rýchly prístup do aplikácie fotoaparátu, alebo pridanie úvodného textu. Ak už máme vybrané všetky želané súbory, po kliknutí na výraznú šípku v červenom poli v pravom dolnom rohu prejdeme do ďalšieho menu, kde vytvoríme samotný mix videa a fotiek.

Stačí pritom kliknúť na červeno-biely symbol nahrávania v ľavom dolnom rohu obrazovky a postupne „naživo“ pridávať jednotlivé súbory, resp. kanály. Ovládať sa pritom dá úroveň zvuku, jasu alebo aj rýchlosť videa (spomalenie a zrýchlenie). Na záver je možné svoj výtvor pozrieť a dať ho renderovať v niekoľkých možných rozlíšeniach, alebo ho uložiť ako rozrobený projekt, ku ktorému sa dá neskôr vrátiť. Postup pri mixovaní pekne ukazuje aj nasledujúce video:

TraxAx je zaujímavá aplikácia, ktorá stojí za vyskúšanie hlavne tým používateľom, ktorí radi v telefóne experimentujú so svojimi fotkami a videami. Cena aplikácie – 4 eurá – síce nie je najnižšia, ale k dispozícii je aj bezplatná verzia s niekoľkými obmedzeniami – nie je v nej možné renderovať videá vo vysokom rozlíšení a chýbajú jej viaceré efekty a možnosti úprav. Nič vám však nebráni vyskúšať ju a ak vás zaujme, pouvažovať o kúpe plnej verzie.

13.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+