MojAndroid

Jednou z tém, ktorým sa aktuálne venujeme v Android Magazíne a na stránke MojAndroid.sk, sú Android aplikácie jednotlivých obchodných reťazcov, pôsobiacich na slovenskom trhu. Okrem nich však v obchode Google Play nájdeme viacero zaujímavých programov, ktoré sa potravinami a vecami s nimi súvisiacimi zaoberajú. Pripravili sme teda prehľad niekoľkých, ktoré stoja za pozornosť.

>> Stiahnite si PDF-Android Magazín Október/November 2013  <<

Lepšie potraviny

Ako uvádza autor Peter Bartoš, aplikácia je určená pre všetkých ľudí, ktorých zaujíma bezpečnosť potravín. Jej hlavnou funkciou je umožniť rýchle a pohodlné nahlásenie problémových potravín a nedostatkov v predajniach, prípadne sledovať sťažnosti nahlásené inými používateľmi. Aplikácia zjednodušuje podávanie sťažnosti tak, aby spĺňala potrebné body podľa platnej legislatívy a aby mohla byť zaregistrovaná Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS).

Lepšie potraviny 1 Lepšie potraviny 2 Lepšie potraviny 3

V praxi tak stačí v mobilnej aplikácii napísať sťažnosť, ktorá musí byť zrozumiteľná – musí byť jasné, proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje a čoho sa sťažovateľ domáha. Pridať treba fotografiu problémového tovaru, alebo miesta v predajni. V podnete je potrebné uviesť aj názov a adresu prevádzky a tiež meno, priezvisko a bydlisko sťažovateľa, inak bude sťažnosť odložená. Môžete sa tiež rozhodnúť, či súhlasíte s anonymným zberom sťažností – ak áno, sťažnosť sa po odoslaní ŠVPS zobrazí v zozname sťažností (kontaktné údaje používateľa nebudú uložené).

Celá aplikácia je veľmi prehľadná a skladá sa len z troch kariet. Prvá slúži ako formulár na zadanie sťažnosti, tak, ako je to uvedené v predchádzajúcom odstavci. Na druhej sú chronologicky zobrazené podané sťažnosti a tretia obsahuje kontakty a všestranné informácie o ŠVPS, legislatíve, týkajúcej sa sťažností a tiež o aplikácii a jej tvorcovi. Autor sľubuje skoré pridanie ďalších funkcií, predovšetkým filtrovanie sťažností podľa lokality/obchodného reťazca.

Ak vám teda leží na srdci, čo jeme a chcete prispieť k bezpečnosti potravín aj touto formou verejnej kontroly, aplikácia Lepšie potraviny vám na to poskytne veľmi pohodlnú možnosť. Pokiaľ sa o nej chcete dozvedieť ešte viac, budete mať možnosť prečítať si rozhovor s jej autorom Petrom Bartošom, ktorý uverejníme v nasledujúcich dňoch.

Verzia: 1.4.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.4.0
Aktuálna cena: Zdarma

Potraviny na pranýři

Už podľa názvu je zrejmé, že za touto aplikáciou stoja českí vývojári. Jedná sa vlastne o istú obdobu predchádzajúcej aplikácie, ale určená je pre Českú republiku a tamojších spotrebiteľov. Zobrazuje informácie z portálu potravinynapranyri.cz a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Potraviny na pranýři 1 Potraviny na pranýři 2 Potraviny na pranýři 3

Podobne ako predchádzajúca aplikácia, aj Potraviny na pranýři obsahuje formulár, umožňujúci podanie podnetu na nekvalitné alebo problémové potraviny. Dočítate sa tu tiež o aktualitách z rovnomenného portálu a SZPI, nechýbajú ani rôzne užitočné kontakty. Na Slovensku túto aplikáciu síce nevyužijeme, hodiť sa však okrem Čechov môže aj Slovákom, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú, alebo žijú v Českej republike.

Verzia: 1.0.8
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0.8
Aktuálna cena: Zdarma

Zlacnené.sk

Niektoré obchodné reťazce, pôsobiace na slovenskom trhu, uvádzajú vo svojich Android aplikáciách tzv. akciové ponuky a letáky, v tejto aplikácii ich však môžete mať pekne pohromade všetky na jednom mieste. Navyše, nájdete tu aj letáky hypermarketov, ktoré zatiaľ nemajú vlastnú Android aplikáciu a tiež akciové ponuky obchodných reťazcov s iným než potravinárskym tovarom.

zlacnene.sk 1 zlacnene.sk 2 zlacnene.sk 3

Aplikácia je veľmi prehľadná a rozčlenená na šesť základných ikon. Jednou z hlavných funkcií je možnosť prezerať si akciové letáky, ktoré sú združené pod prvou ikonou. Je možné  v nich listovať a multidotykovo ich približovať, alebo si ich stiahnuť do telefónu a neskôr prezerať aj bez pripojenia na internet. Veľmi užitočnou položkou je Tovar, kde si môžete zobraziť tovar podľa výšky zľavy v percentách, či konkrétnej sumy. Aplikácia vie tiež vyhľadávať najbližšie obchody vo vašom okolí a  nechýba ani vyhľadávanie predajní podľa mesta či predajcu, či možnosť uložiť si obľúbené obchody.

Aplikácia zlacnené.sk je veľmi intuitívna, výborne v nej funguje vyhľadávanie a boli sme spokojní so všetkými funkciami, ktoré ponúka. Nemala by chýbať v mobile žiadneho používateľa, ktorý chce pri nakupovaní rozumne ušetriť.

Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma

Éčka

Ďalšia slovenská aplikácia od Michala Krajčiho je určená pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o zloženie potravín. Poskytuje prehľadné informácie o „éčkach“, teda o rôznych prídavných látkach v potravinách, ktoré slúžia ako prísady, napríklad farbivá, zvýrazňovače chutí, či konzervanty. Ak sa zvyknete pri nákupe zamýšľať nad tým, čo sa skrýva za označeniami typu E150, E412 a podobne, ktoré sa tak hojne nachádzajú na obaloch potravín, aplikácia Éčka vám to umožní aj priamo v obchode, stačí len smartfón. Základné informácie o éčkach sú dostupné aj offline, na rozšírené treba internetové pripojenie.

Éčka 3 Éčka 2 Éčka 4

Prostredie aplikácie je maximálne prehľadné a jednoduché. Základom sú dve okrúhle zelené ikony. Prvá slúži ako abecedný katalóg všetkých éčiek a je možné v ňom priamo vyhľadávať podľa názvu látky, alebo jej E kódu. Pri každom éčku sa nachádza popis s uvedením účinkov na ľudský organizmus a na prípadnú škodlivosť upozorňuje aj sfarbenie pozadia pod popisom – od zelenej až po červenú. Druhá ikonka obsahuje komplexné všeobecné informácie o éčkach a ich rozdelenie. Dáta o éčkach čerpá aplikácia z webov emulgatory.cz a sportujeme.sk a nemala by chýbať v telefóne žiadneho človeka, zaujímajúceho sa o to, čo konzumuje.

Verzia: 1.08
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.08
Aktuálna cena: Zdarma

Éčka v potravinách

Ďalšia aplikácia, ktorá sa zaoberá éčkami, je Éčka v potravinách a je dostupná v českom jazyku. Podľa autorov slúži hlavne k rýchlej orientácii v rozsiahlej databáze éčiek a k zobrazeniu ich základných vlastností. Aktuálne obsahuje databáza aplikácie viac než 500 záznamov.

Éčka v potravinách 2 Éčka v potravinách 1 Éčka v potravinách 3

Celkovo je jednoduchšia, než predchádzajúci program a okrem typu éčka obsahuje hlavne heslovité informácie o vhodnosti pre vegetariánov, citlivé osoby a deti. Podrobnejší popis éčiek sa v nej nenachádza, je však kompletne offline a nevyžaduje pripojenie k internetu.

Verzia: 1.9.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.9.0
Aktuálna cena: Zdarma

NutriAtlas Free

Relatívne komplexná aplikácia, ktorá však pre svoj plnohodnotný chod vyžaduje registráciu na stránke zdravapotravina.cz, z ktorej aj čerpá informácie. Prostredie nás prekvapilo dosť veľkými ikonami a textom, našťastie sa v nastavenia dajú zmenšiť, čo sme hneď aj urobili. Opäť nechýba vyhľadávanie v éčkach a ich zoznam s uvedením tých nebezpečných. Druhou funkciou je databáza potravín, ktorá obsahuje viac než 13 000 položiek, medzi ktorými sa dá vyhľadávať buď zadaním názvu, alebo oskenovaním čiarového kódu (nám však táto možnosť nefungovala).

NutriAtlas Free 1 NutriAtlas Free 2 NutriAtlas Free 3

Aplikácia umožňuje aj vytváranie nákupných lístkov, teda zoznamu položiek, ktoré chceme nakúpiť; ich vytváranie sa nám však nezdalo príliš intuitívne. Vytvorený zoznam tiež nebol príliš prehľadný, možno aj z dôvodu príliš veľkých ikon a virtuálnych tlačidiel. Pri vytváraní zoznamu nám aplikácia tiež často vyhadzovala chybové hlásenia. Rovnako sa aplikácia správala aj pri poslednej funkcii, ktorou je vyhľadávanie receptov. Keďže je však rovnako ako ostatné zadarmo, nič vám nebráni vyskúšať ju, možno vám bude fungovať lepšie než nám.

Verzia: 3.3.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.3.2
Aktuálna cena: Zdarma

Alfréd

Alfréd je aplikácia od českých vývojárov, ktorá plní funkciu akéhosi osobného asistenta a pomocníka. Umožňuje plánovanie nákupov, vytváranie odškrtávacích zoznamov a prehľad zásob v domácnosti, vrátane nastavenia záručnej doby a upozornenia na jej končenie. Jednou z hlavných výhod je synchronizácia dát medzi viacerými zariadeniami, takže využívať ho môžu všetci členovia rodiny – stačí prepojiť aplikáciu pomocou unikátneho kódu, alebo pozvánkou v maile a všetky potrebné informácie okamžite zdieľať.

Alfréd 3 Alfréd 2 Alfréd 1

Okrem toho aplikácia obsahuje aj recepty, pričom ich počet dosahuje niekoľko stoviek a sú rozčlenené do prehľadných kategórií – predjedlá, hlavné chody, polievky, múčniky atď. Nechýba ani kalendár na prehľadné plánovanie, poznámkový blok a možnosť posielať správy. Zaujímavo vyznieva aj možnosť uložiť si do aplikácie vernostnú kartu – stačí si ju odfotiť a pri pokladni na čítačke čiarových kódov použiť jej obrázok.

Bohužiaľ, nie všetky funkcie aplikácie fungujú tak elegantne, ako sú opísané. Niekedy sa údaje do niektorých položiek nedajú pridávať a zaznamenali sme aj dosť časté pády aplikácie. Ako nápad však vyznieva naozaj sľubne, určite má potenciál a veríme, že autori ju časom zdokonalia.

Kalorické tabulky

Ako napovedá názov, jedná sa o aplikáciu, pomocou ktorej sa dá počítať a kontrolovať denný príjem kalórií. Aplikácia je opäť v češtine a vyžaduje registráciu, pri ktorej je navyše potrebné zadať pohlavie, rok narodenia, váhu a výšku. Podľa autorov však tieto údaje slúžia len na výpočty bazálneho metabolizmu a energetického výdaja pri aktivitách, pričom nebudú poskytované tretím stranám.

Kalorické tabulky 3 Kalorické tabulky 1 Kalorické tabulky 2

Do aplikácie sa dajú ukladať informácie o energetickom príjme a výdaji pomocou záznamu všetkých zjedených potravín a fyzických aktivít. K dispozícii je aj výpočet energetickej bilancie v kalóriách, alebo kilojouloch, čo sa hodí hlavne v prípade, ak používateľ chce schudnúť. Hodnoty príjmu a výdaja energie či pitného režimu sa dajú zobraziť aj v prehľadných grafoch. Na zadávanie skonzumovaných potravín slúži denne aktualizovaná databáza potravín, ktoré sú dostupné v Čechách a na Slovensku. Aplikácia pre svoje fungovanie potrebuje pripojenie k internetu a uložené dáta sú prístupné aj cez webový prehliadač na stránke kaloricketabulky.cz.

Napriek mierne neprehľadnému prostrediu, na ktoré si treba zvyknúť a pár drobným chybám sa jedná o dobre spracovanú a aj vysoko hodnotenú aplikáciu, ktorá by nemala ujsť pozornosti ľudí, ktorí si dajú záležať na svojej postave. K dispozícii je aj verzia Kalorické tabulky Plus bez reklám za 1,32 eura.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

>> Stiahnite si PDF-Android Magazín Október/November 2013  <<

Na záver si ešte predstavíme aplikácie, ktoré môžu nahradiť klasický papierik s „odškrtávacím“ nákupným zoznamom. Podobných aplikácií nájdeme v obchode Play viacero, my sme vybrali tri nasledovné:

Nákupný zoznam (od vývojára Fivefly)

Pomocou tejto aplikácie je možné vytvárať nákupné zoznamy a deliť ich podľa kategórií. Kúpené položky sa dajú presunúť na koniec zoznamu, alebo z neho odstrániť. Prostredie je však trochu menej intuitívne a treba sa v ňom zorientovať a graficky je program tiež skôr strohý. Výhodou je však možnosť pridávať nákupné položky pomocou čiarového kódu – ak ho program nepozná, po nasnímaní kódu stačí napísať názov výrobku a nabudúce ho pridať prostým naskenovaním. Aplikácia tiež ponúka okamžitú synchronizáciu s inými zariadeniami či zálohovanie a prípadné obnovenie dát.

Nákupný zoznam 3 (Fivefly) Nákupný zoznam 1 (Fivefly) Nákupný zoznam 2 (Fivefly)

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Shopping list (od vývojára Maloii)

Na rozdiel od predchádzajúcej je táto aplikácia graficky veľmi pekná a naozaj pripomína skutočný nákupný zoznam. V hornom riadku sa jednoduchým spôsobom pridávajú jednotlivé položky, nechýba ani možnosť zadávania načítaním čiarového kódu, alebo hlasom cez Google Voice. Zadané položky je možné v rámci zoznamu jednoducho presúvať, preškrtávať ako kúpené, či naopak, zvýrazniť ako dôležité. Ak hľadáte aplikáciu, ktorá sa čo najviac ponáša na skutočný zoznam, Shopping list by vám mal vyhovovať, ak vám samozrejme neprekáža, že nie je lokalizovaný do slovenčiny.

Shopping List 3 (Maloii) Shopping List 2 (Maloii) Shopping List 1 (Maloii)

Verzia: 1.0.20
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0.20
Aktuálna cena: Zdarma

Out of Milk Shopping List

Tretím a posledným nákupným zoznamom, ktorý si predstavíme, je Out of Milk. Ponúka tradičné možnosti zadávania položiek oskenovaním čiarového kódu, hlasovým zadávaním, alebo výberom z položiek, ktoré ste do nákupných zoznamov pridali v minulosti. Dobre je spracované zdieľanie zoznamov a to buď priamo v aplikácii pomocou kont, prípadne zaslaním zoznamu mailom či textovou správou. Na rozdiel od predchádzajúcej aplikácie je však graficky oveľa strohejšia a jednoduchšia, čo však niektorým môže vyhovovať. Svoju hlavnú úlohu, vytváranie a zdieľanie nákupných zoznamov, však plní na výbornú. Opäť je ale len v angličtine, čo môže niektorým používateľom prekážať.

Out of Milk 3 Out of Milk 2 Out of Milk 1

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Toľko teda náš prehľad aplikácií o potravinách. Budeme radi, ak ho v komentároch doplníte o prípadné ďalšie aplikácie, ktoré používate vy, alebo v prípade, že používate niektorú z vyššie uvedených, sa podelíte o skúsenosti s ostatnými čitateľmi. A nezabudnite si stiahnuť aj Android Magazín, v ktorom okrem tohto článku nájdete oveľa viac zaujímavého čítania :-)

>> Stiahnite si PDF-Android Magazín Október/November 2013  <<

18.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+