MojAndroid

Jednou z udalostí, ktoré v poslednom období výrazne zarezonovali v médiách a spravodajstve po celom svete, bola kauza Edwarda Snowdena, amerického whistleblowera, ktorý dal novinárom k dispozícii dokumenty o sledovacích aktivitách americkej NSA pomocou programu PRISM. National Security Agency, alebo Národná bezpečnostná agentúra je považovaná za najväčšiu informačno-bezpečnostnú službu USA a dlhé desaťročia sa jej existenciu darilo tajiť. Jej úlohou je analýza komunikačných prostriedkov a zhromažďovanie informácií, vrátane špionážnych.

Táto bezpečnostná agentúra má okrem iného na svedomí vytvorenie prístupového kódu, ktorý bol súčasťou operačného systému Windows 95 (okrem jeho raných verzií) a plnil funkciu akýchsi „zadných vrátok“, umožňujúcich utajený prístup do systému a tým pádom špehovanie používateľov. Spomínaný kód, resp. jeho modifikované verzie sa majú nachádzať aj v neskorších verziách operačného systému Windows.

NSA Google špionáž

Lenže doba sa mení, elektronická komunikácia sa masívne presúva z PC na mobilné zariadenia a bezpečnostné agentúry samozrejme musia na tento trend reagovať. Jedným z krokov, ktorými si NSA údajne chcela zabezpečiť kontrolu nad mobilnou elektronickou komunikáciou, je implementácia vlastného kódu, známeho pod názvom Security Enhancements for Android (Bezpečnostné vylepšenia pre Android) do operačného systému Android, ktorý v súčasnosti beží približne na troch štvrtinách všetkých smartfónov. Tento kód bol vyvinutý agentúrou NSA v roku 2011 a samotný Google súhlasil s jeho začlenením do všetkých budúcich verzií svojho operačného systému. Samozrejme, NSA oficiálne popiera, že by zámerom vloženia tohto kódu do Androidu bolo špehovanie a tvrdí, že sa jedná len o bezpečnostné opatrenie, zvyšujúce ochranu aplikácií a sťažujúce prístup hackerom a nekalým obchodníkom k osobným dátam a údajom používateľov. Ako dodáva Stephen Smalley, výskumník NSA pracujúci na programe, ich zámerom je len zvýšiť bezpečnosť u predávaných mobilných zariadení. Nuž, skutočne dojemná starostlivosť zo strany NSA, ktorá podľa uniknutých dokumentov špehuje používateľov v Amerike, Európe a podľa najnovších správ aj v celej Latinskej Amerike.

V tejto súvislosti zrejme nie je prekvapením, že spomínaný kód je pre používateľa „neviditeľný“ a nevie do jeho chodu nijako zasahovať. Tento kód a iné odporúčané „dodatky“ k operačnému systému Android zo strany NSA sú zahrnuté v jeho poslednom vydaní a nachádzajú sa v novších zariadeniach vrátane Sony Xperia Z, HTC One či Samsung Galaxy S4. Podľa dokumentácie samotnej agentúry síce zatiaľ nie sú prednastavene zapnuté, v budúcnosti by už však mali byť…

Pokiaľ sa pozrieme na konkurenčný Apple, ten ústami svojej hovorkyne Kristin Huguet striktne odmietol, že by do svojich operačných systémov a zariadení vkladal nejaký kód, pochádzajúci od akejkoľvek vládnej agentúry. Podobné vyhlásenia však pred časom vydal Google aj iní internetoví giganti, takže skutočnú pravdu vie len boh a NSA.

Čo dodať na záver? Je ťažké s istotou povedať, či NSA kódom v Androide skutočne sleduje len bezpečnosť používateľov, alebo má v úmysle ich špehovať. Každopádne, po nedávnych Snowdenových odhaleniach tu je veľký priestor na úvahy a dôvodné obavy, či žijeme skutočne v slobodnom svete, alebo je deklarovaná sloboda len rúškom nad akýmsi orwellovským špionážnym svetom v štýle románu 1984.

Zdroje: businessweek.com, heise.de 

Obrázok: russenforum.com

11.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+