MojAndroid

Väčšina používateľov Android zariadení do nich nemusí inštalovať antivírusové programy ani iné bezpečnostné aplikácie. Tvrdí to spoločnosť Google prostredníctvom Adriana Ludwiga, šéfa bezpečnosti operačného systému Android.

Ludwig, ktorý zastáva post hlavného inžiniera pre bezpečnosť Androidu, vo svojom vyhlásení uviedol, že bezpečnostný softvér, nainštalovaný v telefóne alebo tablete pravdepodobne v skutočnosti neposkytuje žiadnu reálnu ochranu. „Myslím si, že platiť za produkt, ktorý vám v skutočnosti zrejme neposkytne žiadnu ochranu, nie je rozumným znížením rizika. Ľudia však kupujú veci z rozličných dôvodov,“ uviedol Ludwig.

Bezpečnosť-Google-Play

Ako zdôraznil, každá Android aplikácia je skontrolovaná automatickým systémom, ktorý ju preverí z hľadiska možných hrozieb. Až potom je publikovaná v obchode Google Play. Hrozba škodlivých aplikácií na mobilných operačných systémoch je tak podľa neho výrazne nadhodnotená a riziko, že si takúto aplikáciu nainštalujete priamo z obchodu Play, naozaj malé. Väčšina ľudí sa podľa neho v praxi s ohrozením zo strany škodlivej aplikácie nestretne.

Uvedené vyhlásenia Ludwig uviedol v rozhovore, ktorý sa odohral deň pred konaním konferencie Google I/O a okrem iného v ňom spochybnil tvrdenia o bezpečnostných rizikách Androidu oproti iným systémom. Podľa jeho názoru spoločnosti zaoberajúce sa internetovou a elektronickou bezpečnosťou častokrát prezentujú svoje štatistiky zavádzajúcim spôsobom. Ich čísla napríklad neukazujú, koľko používateľov bolo v skutočnosti zasiahnutých škodlivými aplikáciami, správy sa namiesto toho zameriavajú na celkové počty existujúcich potenciálne škodlivých aplikácií, avšak bez toho, aby uviedli, či boli skutočne inštalované a aké škody spôsobili. Podľa Ludwiga je to pre bezpečnostné spoločnosti oveľa výhodnejšie, pretože počet potenciálne škodlivých aplikácií nikdy neklesá a vďaka tomu môže z tohto uhla pohľadu situácia vyzerať hrozivo. Práve to má pomáhať bezpečnostným spoločnostiam predávať ich produkty.

Myslím si, že viac ako 99 percent používateľov nebude mať nikdy žiaden úžitok z antivírusového programu,“ povedal Ludwig. „V skutočnosti nie je žiadny dôvod inštalovať niečo také v snahe zvýšiť úroveň bezpečnosti, ktorú poskytujeme,“ doplnil. Uznal však, že v niektorých prípadoch môže antivírusový program varovať pred niektorými hrozbami. „Ak by som pracoval v oblasti, ktorá by si vyžadovala tento typ ochrany, tak by to malo zmysel. Potrebuje však priemerný používateľ Androida inštalovať antivírusový program? Určite nie,“ uzavrel Ludwig.

nfc-bezpecnost-2

Bezpečnosť Androida je už dlhší čas spornou oblasťou a existujú na ňu protichodné názory. Tim Cook, šéf spoločnosti Apple, označil na konferencii WWDC Android za „toxický guľáš“ a ukázal niekoľko grafov, ktoré mali demonštrovať, že väčšina malvéru na mobilných zariadeniach sa nachádza práve na tomto OS. Jeho tvrdenia však odmietol okrem iných aj šéf Androidu a projektu Chrome Sundar Pichai a samotná spoločnosť Google už aj v minulosti odmietla nutnosť mať na Androide nainštalovaný antivírus.

Náš tip
Je antivírus potrebný? Predstavuje malware skutočnú hrozbu pre smartfóny? Google tvrdí nie

Zdroj: smh.com.au

11.7.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+