Xiaomi Redmi 4A: Šikovný smartfón, ktorý nestojí veľa | RECENZIA

Xiaomi je v našich končinách už dobre známa firma, ktorej smartfóny sú veľmi obľúbené a môžu sa pochváliť výborným pomerom ceny a výkonu. Presne to je aj jedným z hlavných dôvodov, prečo sa u nás na trhu predáva Xiaomi Redmi 4A. Ponúka totižto dobrú hardvérovú aj softvérovú výbavu, a to za výhodnú cenu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia:

Aj keď Xiaomi Redmi 4A po uchopení do ruky môže pôsobiť trochu lacným dojmom, po konštrukčnej stránke mu nemáme čo vytknúť. Nie je síce vyrobený z kovu, ale z plastu, všetky časti telefónu do seba presne zapadajú a nestretli sme sa ani so žiadnym vŕzganím. Povrchová úprava je navyše dostatočne odolná voči zachytávaniu odtlačkov prstov, mastnoty a nečistôt.

Prednú stranu vypĺňa 5-palcový displej, ktorý dopĺňa predná kamera, telefónny reproduktor, niekoľko senzorov a kapacitné tlačidlá pod displejom – tieto nie sú podsvietené. Nechýba ani notifikačná LED dióda, ktorá je umiestnená pod domovským kapacitným tlačidlom.

Typ skla, ktoré chráni displej, výrobca na svojich stránkach neuvádza. Môžeme však potvrdiť, že jeho povrch je potiahnutý oleofóbnou vrstvou, ktorá ho chráni pred nadmerným zachytávaním odtlačkov a mastnoty. Taktiež zabezpečuje plynulý pohyb prsta pri ovládaní smartfónu.

Zariadeniu nechýbajú žiadne dôležité ovládacie prvky a sloty. Napravo sa nachádza dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia. V spodnej časti nechýba microUSB konektor, 3,5 mm audio jack výrobca umiestnil spolu s infračerveným ovládaním navrchu. Xiaomi použil tiež hybridný slot, ktorý pojme buď dve SIM karty alebo 1 SIM a 1 microSD kartu.

Zadná strana nie je žiadnym prekvapením. Obsahuje fotoaparát s LED bleskom, ako aj hlasný reproduktor, ktorý je umiestnený v spodnej časti.

Rozmery zariadenia sú vďaka menšiemu 5-palcovému displeju veľmi prívetivé, vďaka čomu sa s ním dobre manipuluje v jednej ruke. Menší displej znamená aj to, že pomocou palca dosiahnete pohodlne do každej časti displeja, a to bez toho, aby ste museli smartfón prehmatávať. Jedine čo nám v prípade Xiaomi Redmi 4A chýba, je snímač odtlačkov prstov, ktorý sa výrobca v tomto modeli rozhodol nepoužiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Zobrazovací panel je síce menší, no ponúka postačujúce rozlíšenie 720 x 1280 px, ako aj uhlopriečku 5-palcov. Ak patríte medzi fanúšikov menších smartfónov, tak potom vám práve táto veľkosť bude určite vyhovovať. Čo sa týka kvality zobrazenia, tak k tej nemáme zásadne výhrady. Vzhľadom na to, že ide o smartfón s cenovkou do 200 eur, tak displej ponúka skutočne výborne podanie farieb, ako aj jas a pozorovacie uhly.

Xiaomi Redmi 4A ponúka v rámci systémových nastavení aj niekoľko ďalších nástrojov pre prácu s displejom. Okrem možnosti aktivovať “Čítací režim” (potlačí modrú farbu displeja), sa dajú prispôsobiť aj farby a kontrast. Na výber máte niekoľko preddefinovaných úrovní kontrastu, ako aj teploty farieb – od teplých po studené. Vítanou je aj funkcia prebudenia zariadenia dvojitým poklepaním na displej.

Výkon

Výkon určite nie je silná stránka tohto zariadenia. V jeho vnútri pracuje procesor Snapdragon 425 spolu s 2GB operačnej pamäte RAM. Táto dvojka ale poskytuje dostatok výkonu k plynulému a bezproblémovému chodu operačného systému a nadstavby MIUI. V benchmarkoch AnTuTu s Geekbench dosiahol nie príliš vysoké skóre 34000 resp. 678/1760 bodov. Čo nás ale zaujímalo viac je celkový používateľský zážitok a či dokáže Xiaomi slabší výkon využiť naplno. Musíme povedať, že Redmi 4A vďaka dobrej optimalizácii skutočne nepatrí do žiadneho starého železa. Reakcie na podnety, či spúšťanie aplikácií sú rýchle a jedine zaváhanie sme spozorovali len pri aktivácii a správe druhého profilu v zariadení. Multitasking, prehrávanie videí či prehliadanie webových stránok je taktiež bezproblémové.

Od Xiaomi Redmi 4A neočakávajte excelentné vykresľovanie grafiky. K bežnému hraniu väčšiny titulov by však výkon mal postačovať. Určite by sme si ho ale za týmto účelom nekupovali. V 3D Marku dosiahol Redmi 4A skóre 6112 bodov. Prehrievanie sme počas nášho testovania nezaznamenali.

Interná pamäť má kapacitu 16GB a pre používateľa z nej ostalo 10,42GB. Samozrejme, rozšíriť ju môžete pomocou microSD karty, ktorú môžete vyložiť do hybridného slotu a použiť ju namiesto jednej z dvoch SIM kariet. Xiaomi do softvérovej výbavy pribalil aj systémový čistič, ktorý vás zbaví nadbytočných a nepoužívaných súborov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát

Xiaomi Redmi 4A zvládne prehrať väčšinu bežne dostupných formátov audia a videa, ktoré môže mať rozlíšenie do 1080p. Menší displej síce nie je úplne ideálny pre sledovanie filmov, no na zahnanie nudy či občasné sledovanie Youtube videí úplne postačuje. Hlasný reproduktor ponúka vzhľadom na cenovú kategóriu prístroja dostatočnú hlasitosť aj kvalitu. Nečakajte však žiadne teatrálne zvukové prednesy ani basy. Zvuk je skôr plechový.

Súčasťou softvérovej výbavy sú aj multimediálne aplikácie pre prehrávanie hudby a galériu, ktorá ponúka štandardné funkcie aj triedenie. V rámci nastavenia zvuku určite poteší aj prítomnosť ekvalizéru. Ten funguje ale až po pripojení slúchadiel.

Čo sa týka kvality fotoaparátu, tak tou nás Redmi 4A milo prekvapil. S 13 Mpix snímačom na zadnej strane sa dajú vytvárať slušné zábery najmä v dobrých svetelných podmienkach. S ubúdajúcim svetlom samozrejme pribúda vo fotografiách šum a predlžuje sa aj čas uzávierky, ktorý komplikuje fotenie z ruky alebo zachytenie pohybujúcich sa objektov. V tejto cenovej kategórii to však nie je nič nevídané a dá sa povedať, že ide o bežný jav. Kvalitou videa patrí Xiaomi Redmi 4A k priemeru svojej triedy. Maximálne rozlíšenie videa je Full HD, pričom natáčať sa dá aj časozberné video.

Aplikácia pre fotenie ponúka niekoľko funkcií a režimov, vrátane fotenia panorám, nočných fotografií a niekoľkých typov scén. Fotiť môžete aj pomocou hlasu, časovača alebo dávkovaním podržaním spúšte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém a nadstavba MIUI

Xiaomi Redmi 4A je vybavený operačným systémom Android vo verzii 6.0.1 Marshmallow. Ten dopĺňa ešte používateľská nadstavba MIUI vo verzii 8.1.4. Práve tá je pre zariadenie spoločnosti príznačná a odlišuje sa od iných komplexnosťou a počtom funkcií, ktoré v nej ponúka.

MIUI ponúka pekné a prehľadné prostredie, ktoré si obľúbi skutočne každý. Samozrejme, nemusíte ostať pri natívnom launcheri, ktorý ukladá všetky ikonky na plochu a do priečinkov, a nainštalovať si môžete aj iné alternatívy. Dobrou správou je, že Xiaomi aj pri takto lacnom smartfóne ponúka množstvo funkcií a nastavení. K dispozícii sú témy, možnosť vytvoriť druhý profil na zariadení, lite režim zobrazenia domovskej obrazovky a nastavení a ďalšie.

Rodičom príde vhod tzv. Detsky režim, ktorý po aktivovaní zobrazí deťom iba vybrané aplikácie, prípadne im úplne zakáže aj posielanie SMS správ. Pre jeho vypnutie je potom potrebné zadať správny bezpečnostný vzor. Dotykový asistent sprístupní niektoré funkcie na dosah kdekoľvek na obrazovke. Stačí kliknúť na plávajúcu ikonu, ktorá následne zobrazí softvérové tlačidlá pre navigáciu v systéme, či vytvorenie screenshotu.

Ak by vám bol Redmi 4A a jeho 5-palcový displej stále veľký, tak k dispozícii je aj funkcia ovládania jednou rukou, ktorá zmenší plochu na 4 alebo 3,5-palca. Na výber je tiež nastavenie farby notifikačnej LED diódy a funkcie kapacitných tlačidiel pod displejom. Ich funkcie môžete vzájomne meniť a dokonca ich úplne deaktivovať.

Zaujímavosťou je aj prítomnosť funkcie klonovaných aplikácií. Vďaka nim môžete niektoré kompatibilné aplikácie spustiť s rôznymi účtami, bez toho, aby ste ich museli preinštalovať alebo používať ďalšie nadbytočné aplikácie.

Samozrejme, v rámci MIUI sú dostupné aj aplikácie od Xiaomi. Nechýba správca súborov, počasie, kalkulačka, FM rádio, hodiny, kompas, poznámky a niekoľko ďalších. Užitočnou je najmä aplikácia Optimalizácia, ktorá disponuje niekoľkými nástrojmi, vrátane čističa pamäte, antivírusu, zámku aplikácií, sledovania spotreby dát a ďalších.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita

Konektivitou sa Xiaomi Redmi 4A veľmi neodlišuje od iných svojich súkmeňovcov. Nájdete tu WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.1, GPS, FM rádio a dokonca aj infračervenú diódu pre ovládanie domácich elektrospotrebičov. Nechýba ani digitálny kompas či gyroskop. Poteší aj podpora 4G/LTE internetu, ktorý dokáže pracovať vo všetkých na Slovensku používaných frekvenčných pásmach, vrátane toho 800MHz.

Výdrž batérie

Redmi 4A je vybavený 3000 mAh batériou. Tá poskytuje veľmi dobrú výdrž a na jedno nabitie dokážete s ňou fungovať aj niekoľko dní. My sme pri našom testovaní bežne dosahovali 2 a viac dní, pričom displej sme mali v priemere aktívny viac ako 5 hodín. Pri testovaní sme sa pritom nijako zvlášť neobmedzovali. S Redmi 4A sme boli nonstop pripojení k internetu cez WiFi a LTE, pričom sme ho používali k synchronizácii dvoch e-mailových účtov, sledovaniu správ cez RSS čítačku, používaniu sociálnej siete Facebook, či ku komunikácii cez Facebook Messenger a Slack.

Aj tu si môžete výdrž na jedno nabitie predĺžit pomocou šetriacich funkcií. Tie k šetreniu energie využívajú najmä obmedzenie dátovej aktivity na pozadí, prípadne vypnutie procesor, synchronizácie či animácií systému.

Záverečné hodnotenie: Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A je vo svojej cenovej kategórii skutočne vydareným smartfónom. Za cenu, ktorá sa pohybuje na hranici 120 eur, získate skutočne dobre fungujúci smartfón, ktorého pomer ceny a výkonu určite ocení každý jeho majiteľ. Pochváliť musíme najmä skvelú výdrž na jedno nabitie, dobré konštrukčné spracovanie, či fotoaparát. Čo nás trochu zamrzelo je absencia snímača odtlačkov prstov, ktorú sa pre zníženie nákladov rozhodol výrobca nepoužiť.

Plusy:

  • Cena
  • Výdrž na batériu
  • Fotoaparát (vo svojej cenovej kategórii)
  • Rýchlosť OS

Mínusy:

  • Absencia snímača odtlačkov prstov
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

 

 

Disqus Comments Loading...