TEST Xiaomi Mi Air Purifier 2 – domáca čistička vzduchu

Spoločnosť Xiaomi do svojho portfólia okrem smartfónov zahŕňa aj kopec ďalších zariadení. Viacero z nich sme už recenzovali, a tak sme vám priniesli naše dojmy z akčnej kamery Yi, ale tiež test bezpečnostnej kamery a podobne. Najnovšie sme mali v redakcii zariadenie Xiaomi Mi Air Purifier 2. Je to domáca čistička vzduchu, ktorá vzduch nie len zbaví prachu a nečistôt, ale ho aj prečistí od baktérií. A prečo sa niečím takýmto vôbec zaoberáme na našom Android-webe? Táto čistička sa totiž dá ovládať aj pomocou Android mobilnej aplikácie.

KONŠTRUKCIA

Xiaomi by sme v rámci konštrukcie určite mali pochváliť za dizajn. Ich čistička vzduchu má moderný vzhľad, ktorý vám nebude ničiť dojem domácnosti. Okrem toho, čistička je podľa nás pomerne skladná a jej rozmery sú prijateľných 24 x 24 x 52 cm s váhou 4,8 kg. Oproti svojmu predchodcovi sa dokonca zmenšila až o cca 40%. Hornej časti dominuje ventilátor, elektronika, indikátory a tlačidlo, v dolnej sa nachádza filter s 360-stupňovým nasávaním vzduchu. Zariadenie berie aktívne vzduch zo všetkých strán. Pri bežnom používaní ho zrejme nebudete mať uprostred miestnosti, preto ho môžete uložiť i niekde nenápadnejšie, do rohu. Nepritláčajte ho však k stene. Na dobre vykonanú prácu potrebuje byť aspoň 20 cm od najbližšej prekážky (prípadne 10 cm v súvislosti so zadnou stranou). Na vrchu zariadenia sa nachádza indikátor WiFi siete a tlačidlo, ktorým prepínate režimy, prípadne, po dlhšom stlačení, vypnete zariadenie.

Zadné tlačidlo slúži na reguláciu jasu svetielok a v prípade potreby aj na reset zariadenia. Vtedy je potrebné ho stlačiť naraz s tlačidlom v hornej časti. Takýto reset odporúča výrobca napríklad pri zaváhaní s prepojením smartfónu a zariadenia. V našom prípade nastala presne takáto situácia, no po počiatočnom resete sa zariadenie okamžite objavilo v aplikácii a dalo sa spárovať.

Zariadenie má tri režimy. Automatický režim sa riadi podľa aktuálneho stavu ovzdušia, ktorý určujú senzory zariadenia. Nočný režim sa postará o mierne stlmenie výkonu, čo predstavuje hlučnosť v podobe 30 dB. Treba povedať, že to bol skutočne zanedbateľný zvuk a nijako nás nevyrušoval. Tretí režim súvisí s vaším vlastným nastavením intenzity nasávania. My sme si ho prispôsobili cez aplikáciu na stredný výkon.

FUNKCIONALITA

Mi Air Purifier 2 ponúka vysoko efektívne čistenie v celom svojom 360-stupňovom okolí. Umožňuje mu to konštrukcia, ktorá nasáva vzduch zo všetkých strán. Podľa stránky výrobcu ide o 3-vrstvové čistenie. Najdôležitejšou časťou zariadenia je vysoko efektívny filter. Má tvar valca a v prvej fáze odstraňuje väčšie čiastočky z nasatého vzduchu ako vlasy, prach a pod. Druhá vrstva je vytvorená HEPA filtrom triedy H11 Torey japonskej výroby. Tá odfiltruje 99,5% pevných čiastočiek veľkosti 0,3 – 0,5 mikrometra a tiež patogénne baktérie. Tretí, vysoko-kvalitný aktívny karbónový filter absorbuje napríklad formaldehyd, amoniak či iné škodlivé látky zo vzduchu, rovnako aj zápach.

Princíp nasávania a výdaja vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier 2

Xiaomi Mi Air Purifier 2 vyčistí v priebehu hodiny asi 330 m3 vzduchu a pri maximálnom výkone až 388 m3. V preklade to znamená toľko, že miestnosť s rozlohou 23 m2 prečistí za asi 10 minút. Izba veľkosti 10 m2 má zase ponúknuť kvalitnejší vzduch už za 6 minút. Spotreba elektrickej energie bola pritom oproti predchodcovi znížená až o 58%. Samotná čistička má príkon 4.8W.

Aby ste nemuseli na výmenu filtra myslieť sami, aplikácia vám to pripomenie a ponúkne aj možnosť objednať si nový. O jeho stave vás však informuje aj svetelný indikátor v dolnej časti čističky vzduchu. V prípade výmeny by mal sčervenať – i keď skúsenosť s tým nemáme. Filter by mal totiž vydržať niekoľko mesiacov.

Po rozobratí zariadenia musíme povedať, že už behom dvoch dní sa na filtri skutočne zachytilo veľké množstvo nečistôt – a to máme na mysli len tú viditeľnú špinu. Posúďte sami na obrázku nižšie, no podľa nás si počínal naozaj svedomito. Navyše, je letné obdobie a v okolí našej redakcie stále poletuje množstvo bieleho páperia z topoľov. Okno totiž nechávame vždy trochu odchýlené.

APLIKÁCIA

Samotná aplikácia sa volá Mi Home a poskytuje informácie o aktuálnom znečistení vzduchu v miestnosti. Čistička Mi Air Purifier 2 sa však pomocou nej dá aj ovládať nadiaľku. Na začiatku procesu spárujete aplikáciu s čističkou vďaka WiFi pripojeniu. Nie je to náročný proces, no ak sa vám zariadenia nechcú prepojiť, tlačidlom v hornej a zadnej časti zresetujete čističku. Radí to tak samotný výrobca a zrejme vie, čo robí, pretože potom sa nám okamžite objavila v zozname dostupných zariadení, ktoré aplikácia automaticky vyhľadáva. Zariadenie potom pripojíte na vybranú WiFi sieť – a po spárovaní sa už Mi Air Purifier 2 dá ovládať cez appku. V hlavnej ponuke máte možnosť vybrať si z troch režimov, teda Automatický, Spánkový a Obľúbený režim (rovnako, ako v ponuke hardvérových tlačidiel na zariadení opísanej vyššie).

Verzia: 5.1.16
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 5.1.16
Aktuálna cena: Zdarma

V Obľúbenom režime si silu ventilátora môžete sami zvoliť jednoduchým potiahnutím prsta po displeji vo vyznačenej línii. Pri prepnutí jednotlivých režimov reagovala čistička rýchlo, v priebehu jednej až dvoch sekúnd. Aplikácia však neumožňuje len prepínanie cez smartfón v prípade, že sa vám nechce vstať z kresla a ísť prepnúť režimy manuálne. Appka pomáha prepínať a kontrolovať stav ovzdušia v domácnosti aj nadiaľku. Stačí byť len s mobilom pripojený k internetu.

Dôležité je aj veľké číslo v strede obrazovky. To hovorí o aktuálnom znečistení vzduchu v miestnosti. Pri neustále pustenom zariadení nám aplikácia ukazovala čísla okolo 20. Po vypnutí sa úroveň znečistenia ovzdušia mierne zhoršovala, teda číslo vystúpilo na 40 – 42. Ide pritom o stupnicu kvality ovzdušia, kde znamená 0-50 veľmi dobrá kvalita, závažnejšie to začína byť nad úrovňou 100-200, čo je stredne silné znečistenie a stupnica pokračuje do 500 +, čo je, samozrejme, už extrémne kritické a životu nebezpečné. V priemere sa dá povedať, že čistička za 15 minút vedela v reáli vylepšiť číslo znečistenia aj o 8-10 bodov v maximálnom výkone.

Ako sme už spomínali, aplikácia vás informuje aj o stave filtra a v rozpise vám zobrazuje i zostávajúci počet dní do jeho výmeny. Nechýba tu informácia o stave teploty zariadenia, vlhkosti vzduchu, o priebežnom počte prečisteného vzduchu a celkovej dobe prevádzky zariadenia.

 

Z času na čas je vhodné ovoriť kryt a hlavný filter na vzduchu trochu prečistiť, pretože ide o zberač väčších nečistôt. Budete si tak istejší, že ste pre čistotu domácnosti či kancelárie spravili maximum. Rozobratie zariadenia je pritom jednoduchá záležitosť. Čistička vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier 2 sa dá u nás kúpiť približne v cene 320 eur.

Disqus Comments Loading...