200-megapixelový fotoaparát a nabité za 20 minút? S týmto telefónom to bude hračka

Zdroj: Jakub Marcin

Výrobca Xiaomi len nedávno predstavil sériu vlajkových smartfónov Xiaomi 12T. Ide o dva výborne vybavené modely za rozumnú cenu, ktoré ponúkajú niekoľko zaujímavých vlastností. V prvom článku sme si povedali viac o výkone a displeji, teraz si priblížime ďalšie skvelé funkcionality – zameriame sa na fotoaparát, batériu a nabíjanie. A rozhodne je o čom hovoriť.

Séria Xiaomi 12T má vysoké ambície. Svedčí o tom už letmý pohľad na parametre. Nechýbajú ani zaujímavé čísla, ktoré často neponúka ani oveľa drahšia konkurencia. Okrem maximálneho výkonu a pekného 120 Hz displeja tu máme napríklad aj fotoaparát s rozlíšením 200 megapixelov v prípade modelu 12T Pro či 108 MP pri 12T, veľkú batériu a extrémne rýchle nabíjanie.

200 megapixelov nie je len marketingovým ťahom

Poďme pekne poporiadku a začnime tým, čo pri predstavení vzbudilo najväčšiu pozornosť – fotoaparát s rozlíšením 200 megapixelov. Množstvo hlasov hovorí o tom, že ide len o honbu za číslami, no nie je to úplne tak. 

Nový snímač v Xiaomi 12T je väčší a pri fotení spája viacero pixelov do jedného, tvz. pixel binning. To znamená, že takéto “zväčšené” pixely dokážu poňať viac svetla, čo sa hodí pri nočnom fotení. Výsledné fotografie vytvorené pri nedostatku svetla sú vďaka tomu ostrejšie, jasnejšie a obsahujú menej šumu. A presne to chceme.

Xiaomi 12T Pro | Zdroj: Xiaomi

Výhody 200-megapixelového snímača tu ani zďaleka nekončia. Používateľ má k dispozícii aj fotenie v tomto rozlíšení, čo mu zabezpečí maximálne možné detaily a v neposlednom rade pomerne široké možnosti digitálneho približovania, ktoré je stále prakticky bezstratové. Hlavný snímač tak výborne zastane úlohu prípadného dodatočného teleobjektívu s dvoj či trojnásobným optickým priblížením.

Najlepší fotoaparát vo svojej kategórii

O kvalite fotoaparátu svedčí aj hodnotenie nezávislého portálu DxOMark. Xiaomi 12T Pro je najlepším fotomobilom vo svojej cenovej kategórii. To v preklade znamená, že ak plánujete minúť 800 eur a požadujete najlepší fotoaparát, tento telefón je jasnou voľbou číslo jedna.

Za kvalitnými fotografiami stojí nielen samotný fotoaparát s vysokým rozlíšením, ale aj softvér, ktorý doslova čaruje. Vďaka vysokému výkonu čipsetu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 v Xiaomi 12T Pro sa všetky úpravy a vylepšenia fotografovanej scény dejú v reálnom čase. To isté však platí aj pre model 12T, v ktorom je osadený čipset MediaTek Dimensity 8100-Ultra.

Xiaomi 12T Zdroj: Jakub Marcin

Vyladený softvér sa najviac ukáže pri nočnej fotografii. Chýbať tu samozrejme nesmie ani špeciálny nočný režim, ktorý dokáže nočné fotografie podstatne vylepšiť. Sú svetlejšie a detailnejšie. Funguje to tak, že zariadenie vytvorí viacero fotografií s rôznou expozíciou, ktoré spojí dokopy a z každej si zoberie to najlepšie. A práve táto mágia sa udeje pomocou softvéru, strojového učenia a vysokého výkonu procesora.

Veľká batéria zaručí dlhú výdrž

Obe novinky zo série Xiaomi 12T sa môžu pochváliť aj skvelou výdržou. Výrobca nenechal nič na náhodu a vybavil ich veľkými batériami s kapacitou 5000 mAh. To znamená bezproblémovú celodennú výdrž aj pri náročnejšom používaní. Za skvelou výdržou opäť stojí odladený softvér, nadstavba MIUI 13. 

Xiaomi 12T – balenie I Zdroj: Jakub Marcin

Ďalším parametrom, ktorý výrazne vplýva na výdrž smartfónu, je použitý procesor. Snapdragon 8+ Gen 1 v 12T Pro alebo MediaTek Dimensity 8100-Ultra sú nielen dostatočne výkonné čipsety, ale aj úsporné. Nemajú problémy s prehrievaním a sú výrazným pomocníkom pri dlhšej výdrži batérie.

Rýchleho nabíjania sa už nebudete chcieť vzdať

A to najlepšie na koniec. Ak raz vyskúšate rýchle nabíjanie, už nikdy sa tejto funkcionality nebudete chcieť vzdať. Obe novinky prichádzajú s nabíjačkou v balení, ktorá im dokáže dodať výkon až 120 W. Takto rýchle nabíjanie patrí medzi absolútnu špičku na trhu a z 0 na 100 % máte nabité za menej ako 20 minút. 

120 W adaptér I Zdroj: Jakub Marcin

V praxi to znamená, že stav nabitia batérie už prakticky nemusíte sledovať. Ak vám smartfón zahlási, že energie je málo, stačí krátkych 5-10 minút nabíjania a väčšinu jej kapacity máte späť. Xiaomi búra aj všetky obavy o životnosť batérií pri takomto rýchlom nabíjaní.

Okrem toho, že smartfóny sú vybavené pokročilým kontrolným systémom, ktorý dovolí nabíjať takou rýchlosťou, aby to bolo pre batériu bezpečné, sú tu aj ďalšie dôležité vlastnosti. Napríklad to, že batérie v týchto novinkách sa skladajú z dvoch častí, z ktorých každá sa nabíja samostatne. To znamená, že výkon je rovným dielom rozdelený medzi obe “batérie,” čo pozitívne vplýva na životnosť.

Cena, ktorá zaujme

A to najlepšie na koniec. Xiaomi 12T Pro si môžete v oficiálnom slovenskom eshope mi-store.sk kúpiť za 799 eur, smartfón Xiaomi 12T môže byť váš už za 599 eur, čo sú vzhľadom na ponúkané parametre veľmi zaujímavé ceny.

Disqus Comments Loading...