WattUp – prvá skutočne bezdrôtová nabíjačka?

Bezdrôtové nabíjanie respektíve Qi štandard je v android telefónoch už 5 rokov. Za prvý telefón s Qi nabíjaním je oficiálne považovaná Nokia Lumia 920 z roku 2012 a za prvý android telefón s Qi nabíjaním Google (LG) Nexus 4 z roku 2013. Pravdou ale je, že už v roku 2012 mali Samsung Galaxy S3 a Galaxy Note 2 pod krytom vedľa batérie piny pre tenký Qi prijímač. Po jeho dokúpení v cene pár eur mal majiteľ plnohodnotný telefón s bezdrôtovým nabíjaním.

Náš tip
Bezdrôtové nabíjačky Qi ponúknu už čoskoro 15W nabíjanie

Samsung túto funkciu nechával ako voliteľnú na používateľovi až do modelu Galaxy S5 a Galaxy Note 4 respektíve Galaxy Note Edge. V ďalších rokoch sa stal už pevným štandardom nielen u Samsungu. Tento rok sa bezdrôtového nabíjania dočkal aj iPhone od spoločnosti Apple. Veľa ľudí ale stále oponuje, že sa nejedná o bezdrôtové nabíjanie v pravom slova zmysle. Kábel už síce nemusíte strčiť do telefónu, ale ten musí ležať na nabíjacej podložke. Startup Energous zo San Jose teraz dostal certifikáciu od americkej FCC (Federal Communications Commission) na bezdrôtovú nabíjačku, ktorá nabije zariadenie do vzdialenosti 3 stôp (0,9 metra). Nabíjačka má názov WattUp Mid Field transmitter.

WattUp konvertuje elektrinu do rádiových frekvenčných vĺn, ktoré nabíjajú blízke zariadenia vybavené kompatibilným prijímačom. WattUp dokáže nabíjať simultánne viacero zariadení naraz. Takým zariadením môže byť telefón, tablet, laptop, klávesnica alebo napríklad slúchadlá. Ekosystém WattUp je mierený ako štandard, takže s ním prípadne v budúcnosti nabijete zariadenie od viacerých značiek. Spoločnosť svoj systém oficiálne predstaví na veľtrhu CES 2018, ktorý sa bude konať 9. až 12. januára 2018 v Las Vegas.

Zdroj: Engadget

Disqus Comments Loading...