Vianočné štatistiky v 4ke: Mobilný internet prekonal volania a SMS

Zdroj: Pexels.com / úprava redakcie

Počas Vianoc chcú byť ľudia v spojení s blízkymi ešte viac ako inokedy, čo sa vždy prejaví na preťaženosti mobilných operátorov. Podľa štatistík operátora 4ka sa v tomto roku sa prejavil výrazný posun v spotrebe dát na úkor volaní a SMS. Ľudia si už aj na Vianoce viacej píšu a komunikujú cez internet než klasickými SMS.

Výrazný pokles SMS správ

Nárast spotreby dát v sieti operátora 4ka je viditeľný v posledných rokoch hlavne vďaka nekonečným dátovým paušálom. Po prvýkrát však došlo poklesu v počte odoslaných SMS počas Vianoc, ktorých množstvo kleslo takmer o štvrtinu. SMS správ si zákazníci 4ky poslali cez 1,37 milióna. Mierne klesol aj počet vianočných hovorov. Zákazníci pretelefonovali spolu 2,08 milióna minút.

Zdroj: Tlačová správa

Dĺžka hovorov zostala na úrovni cez dve minúty (konkrétne 134 sekúnd). Rovnako ako predchádzajúce roky si najviac ľudia medzi sebou volali medzi 10:00 hod. a 11:00 hod., keď v danú hodinu celkovo spolu prevolali 214,5 tisíc minút. Naopak útlm hlasovej prevádzky nastal medzi 17-tou a 19-tou hodinou, keď sa rodiny presunuli do obývačiek na sledovanie filmov a rozprávok. Druhý vrchol hlasovej prevádzky bol zaznamenaný okolo 20-tej hodiny.

Rekordná dátová prevádzka počas Štedrého dňa

V spotrebe dát padali v 4ke pre zmenu rekordy. Zákazníci tieto Vianoce spoločne preniesli rekordných 182,68 TB dát, čo je nárast o viac ako 36% oproti minulému roku. Rekordná bola aj spotreba dát v medzinárodnom roamingu, ktorá počas Vianoc narástla v medziročnom porovnaní na viac ako dvojnásobok. To ukazuje, že ľudia aj počas Vianoc veľa cestujú a v spotrebe dát sa nijako neobmedzujú ani v zahraničí.

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Mobilná dátová prevádzka začala kulminovať už okolo 10-tej hodiny ráno, pričom jej objem mal relatívne rovnaký a stabilný priebeh počas celého dňa. Vrchol mobilnej dátovej prevádzky bol zaznamenaný medzi 20-tou a 21-tou hodinou a mierne klesla až po polnoci. Okrem textových správ si zákazníci samozrejme posielali aj fotografie a videá, ktoré zverejňovali aj na sociálnych sieťach.

Náš tip
Bude iOS otvorenejší používateľom? Apple pracuje na možnosti, ktorú má Android prakticky odjakživa
Disqus Comments Loading...