Ulefone MIX: Lacný elegán s “bezrámikovým” displejom | RECENZIA

Kúpiť lacný čínsky smartfón nie je dnes už nič výnimočné, pretože veľa z nich nekúpite už len priamo z čínskych obchodov. Práve naopak, čoraz častejšie sa s nimi stretávame už aj v e-shopoch a kamenných obchodoch v Európe a na Slovensku. Výnimkou nie sú ani zariadenia spoločnosti Ulefone, ktoré sa vyznačujú predovšetkým nízkou cenovkou. Práve taký je aj dizajnovo podarený UleFone MIX.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Prémiové spracovanie

Kvalitná konštrukcia už dávno nie je výsadou iba drahších smartfónov. Je bežné, že dnes už aj zariadenia s cenovkou do 200 eur ponúkajú atraktívny dizajn či konštrukciu vyrobenú z prémiových materiálov. Práve nimi sa môže pochváliť aj UleFone MIX, ktorý disponuje kovovým rámom a sklenou zadnou stranou. Prednú aj zadnú stranu pritom chráni sklo, ktoré je pokryté ochrannou vrstvou zabraňujúcou zachytávaniu odtlačkov prstov.

Po dizajnovej stránke telefón zaujme najmä nezvyčajným modrým farebným prevedením a umiestnením niektorých prvkov. Displej sa napríklad posunul úplne nahor, kde má po stranách minimálny rámik. Aby si to výrobca uľahčil, premiestnil väčšinu dôležitých súčasti pod zobrazovací panel, a to do brady zariadenia. Tu nájdete snímač odtlačkov prstov, ktorý zároveň funguje aj ako domovské tlačidlo, a dokonca aj prednú kameru. Telefónny reproduktor ostal navrchu nad displejom.

Boky zariadenia bez prekvapenia lemujú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, zapnutia, ako aj slot pre dvojicu SIM kariet, 3,5 mm audio jack, hlasný reproduktor a micro USB konektor. Zadná strana sa stala domovom pre dvojicu fotoaparátov a duálny LED blesk.

Ako celok na nás UleFone MIX pôsobil veľmi dobrým dojmom. Konštrukcia je pevná a dobre sadne do ruky, pričom prekážkou pre pohodlné používanie nie je ani hmotnosť. Poteší zaujímavé farebné prevedenie, ako aj netradičný displej s minimálnym rámikom v hornej časti smartfónu. Jediný nedostatok sme spozorovali v odolnosti zadného skla, ktoré sa dá pomerne ľahko poškriabať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Netradičné prevedenie

UleFone MIX sa pre dosiahnutie efektu bezrámikového displeja vybral trochu inou cestou ako ostatní výrobcovia. Aj keď v jeho podaní nejde o ničím výnimočné prevedenie, v moderných smartfónoch sa s ním veľmi často nestretávame. Výrobca totižto displej posunul čo najviac nahor, pričom pod ním ostala väčšia medzera pre umiestnenie kamery a snímača odtlačkov prstov.

Vlastnosti zobrazovacieho panelu dnes už patria k priemeru svojej triedy. Ponúka dobrú kvalitu zobrazenia a čitateľnosť na priamom slnku, ako aj výborné pozorovacie uhly. Nejde síce o Super AMOLED displej s dokonalým zobrazením čiernej, no to by sme pri nízkej cenovke ani nečakali. Rozlíšenie displeja 1280×720 px je pri veľkosti 5,5 palca postačujúce a problém s ním nebude mať asi žiadny bežný používateľ.

Priamo v nastaveniach systému sú dostupné viaceré možnosti ako obraz vylepšiť. Sú to napríklad nastavenia Miravision alebo tzv. LiveDisplay, ktoré poskytujú detailnú kalibráciu zobrazenia. Meniť sa dá nielen teplota bielej farby, ale aj ostrosť, kontrast, či sýtosť. Samozrejmosťou je tiež podpora režimov pre nočný alebo denný režim, pri ktorých sa dajú zmeniť jednotlivé zložky farieb tak, aby napríklad v noci čo najmenej zaťažovali zrak. Ako už býva zvykom, zmeniť sa dá aj veľkosť písma a zobrazenia niektorých prvkov používateľského prostredia.

Výkon a pamäť: Nie vždy bez zaváhania

Asi nebude prekvapením, že takto lacný smartfón je vybavený procesorom práve od spoločnosti MediaTek. Konkrétne 8-jadrovým modelom čipsetu MT6750T, ktorý pracuje s taktom do 1,5 GHz. V spojení so 4GB pamäte RAM poskytuje dobrý výkon. Zámerne píšeme dobrý, pretože pri použitom Androide 7.0 sme sa na tomto smartfóne stretli s viacerými zaváhaniami. Môže za to zrejme horšia optimalizácia softvéru. Reakcie UleFone MIX sú kvôli tomu nie práve najrýchlejšie a viackrát sme sa stretli aj so zasekávaním systému. Pocity sú teda prinajmenšom zmiešané. Vzhľadom na cenovku sme však neočakávali úplne bezproblémový chod, napriek tomu by sme isté zrýchlenie predsa len uvítali. Neberte to však tak, že by ste s týmto telefónom v dnešnej uponáhľanej dobe nevedeli fungovať. Väčšine nenáročných používateľov, pre ktorých je aj určený, bude maximálne vyhovovať. O nižšom výkone svedčia aj benchmarky, ktoré nedosahovali až takých vysokých hodnotení. Najmä grafický výkon je na tom horšie. Čo sa týka procesora, tak hrubého výkonu ma dostatok.

Čím vás UleFone MIX naozaj poteší, je veľkosť internej pamäte. Tá ma vzhľadom na cenovú kategóriu zariadenia skutočne veľkorysú kapacitu, a to rovných 64 GB. Pre používateľa je dostupných približne 51 GB, čo je viac než dosť. Navyše, v prípade potreby, môžete úložisko rozšíriť aj o kapacitu pamäťových kariet microSD. Ale len v prípade, že sa uspokojíte s použitím jednej SIM karty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédia a fotoaparát:

Ohľadom kvality hlasného reproduktoru nemáme až tak čo napísať. Nájdete tu síce jeden reproduktor, ktorý je situovaný v spodnej časti, no ten vás určite nijako nenadchne. Svoj účel plní a poskytuje dostatočnú hlasitosť, ako aj kvalitu. Kvalita reprodukcie hudby cez 3,5 mm audio jack patrí do priemeru svojej triedy.

Najväčším kameňom úrazu pri lacných smartfónoch býva ale najmä fotoaparát. Inak tomu nie je ani v prípade UleFone MIX. Ten síce na papieri ponúka výborné parametre, no v reálnych podmienkach je to už o inom. A to aj napriek tomu, že sa môže pochváliť prítomnosťou dvojice snímačov. Ten druhý však slúži skôr pre doplnenie funkcie rozmazaného pozadia a teda pre záznam informácií o hĺbke ostrosti. V režime “bokeh” sme sa pokúšali vytvoriť niekoľko fotografií, no len s máloktorou sme boli aj spokojní. Po ostatných stránkach nie je fotoaparát ničím výnimočný. Cez deň teda fotí obstojne, no s ubúdajúcim svetlom sa reakcie spomaľujú, narastá šum a zvyšuje sa aj pravdepodobnosť rozmazania fotografie – optickú stabilizáciu by ste tu hľadali len márne.

Kvalita videa je tiež priemerná a umožňuje natáčať videá v rozlíšení Full HD. K dispozícii je aj elektronická stabilizácia obrazu, ktorá funguje dobre najmä pri dobrom osvetlení snímanej scény. Mimochodom, kvôli umiestneniu prednej kamery sa táto dá aktivovať otočením smartfónu.

Operačný systém: Android Nougat

Android vo verzii 7.0 Nougat oproti čistému Androidu toho veľa neponúka. Nájdeme tu síce niekoľko nastavení a funkcií implementovaných výrobcom, no tých nie je skutočne veľa. Za zmienku stojí asi len ovládanie pomocou dotykov na displeji, pomocou ktorých môžete napríklad zmeniť pozadie plochy alebo spraviť screenshot. Ďalej sú na výber najrôznejšie gestá, ktoré fungujú pri vypnutej obrazovke a dajú sa nimi spustiť rôzne aplikácie alebo prebudiť zariadenie. Nakreslením písmena C môžete napríklad spustiť fotoaparát, prípadne potiahnutím nahor odomknúť uzamknutú obrazovku. To je však asi všetko, čo by mohlo stáť za zmienku. Po ostatných stránkach je väčšina funkcií totižto totožná s čistým Androidom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Nič prekvapujúce

UleFone MIX je po stránke konektivity vybavený veľmi dobre. Podporuje LTE siete a dokonca aj 5GHz WiFi, a to v štandardoch 802.11 a/b/g/n. Samozrejmosťou je podpora GPS, Dual SIM a Bluetooth 4.1. Ako to už býva zvykom, aj tu si môžete vybrať, ktoré funkcie budú priradené konkrétnej SIM karte, resp. mobilnému operátorovi. Jedna môže teda fungovať výlučne pre mobilné dáta, druhá pre SMS a telefonovanie. Poteší aj prítomnosť senzorov ako Gyroskop a digitálny kompas.

Výdrž batérie:

Výdrž batérie je aj vďaka veľkej batérií na dobrej úrovni. Kapacita 3300 mAh sa postará aj o niekoľkodňovú výdrž. Samozrejme, v závislosti od spôsobu využívania, môžete telefón vybiť aj oveľa skôr. My sme sa však v priemere dostali na 1-2 dni výdrže, počas ktorých sa čas zapnutia displeja pohyboval na úrovni 1-2 hodín. Smartfón sme používali najmä na bežné činnosti ako napríklad prehliadanie internetu, počúvanie hudby, emailovú komunikáciu a občasné fotenie či telefonovanie. Do mobilného internetu sme boli pripojení nonstop, a to po väčšinu času v 4G sieti.

Záverečné hodnotenie: UleFone MIX

UleFone MIX je atraktívnym smartfónom, ktorý nás zaujal najmä svojím nie úplne štandardným konštrukčným vyhotovením a farebným prevedením. Vo svojej cenovej kategórii poteší aj veľkou internou pamäťou. Čo sa nám asi najviac nepáčilo boli pomalšie reakcie na podnety používateľa. Myslíme si, že telefón disponuje dostatočne vysokým výkonom, aby fungoval plynulejšie. Napriek tomu tak tomu nie je, čo dávame za vinu najmä slabo optimalizovanému softvéru. Po ostatných stránkach je však na tom tento smartfón porovnateľný s konkurenciou.

Smartfón Ulefone MIX si môžete zakúpiť za sumu približne 179 EUR aj na Slovensku prostredníctvom e-shopu Alza.sk.

Plusy:

  • Dizajn a konštrukčné spracovanie
  • Dostatočne jasný displej
  • Gyroskop a digitálny kompas
  • Dobrá výdrž batérie

Mínusy:

  • Pomalšie reakcie
  • Hybridny slot – pri použití microSD sa dá použiť len jedna SIM
Disqus Comments Loading...