Ulefone Armor 2: Odolnosť na prvom mieste | RECENZIA

Či už máte radi čínskych výrobcov telefónov alebo nie, jedno sa im uprieť nedá. Neboja sa experimentovať. V dobe, keď sa drvivá väčšina smartfónov podobá ako vajce vajcu sa dajú len niektoré označiť za skutočne originálne. No a spoločnosť Ulefone jeden takýto originálny kúsok vo svojom portfóliu má. Jeho celý názov je Ulefone Armor 2, pričom sa snaží zaujať najmä ľudí, ktorí so svojím telefónom nechcú narábať v rukavičkách.

Balenie: Nevšedné ako samotný telefón

Predajné balenie tohto smartfónu patrí medzi tie najkrajšie, s ktorými sa v dnešnej dobe môžete stretnúť. Hoci Ulefone Armor 2 nestojí nejako veľa peňazí, žlto-čierna ploská krabička napovedá o opaku. Balenie vás nesklame dokonca ani po jeho otvorení. Do vnútra sa totiž dostal nabíjací adaptér, USB-C kábel, redukcia z USB-C na microUSB konektor, ďalšia redukcia z USB-C na 3,5 mm audio jack a nástroj slúžiaci na otvorenie priestoru na vloženie SIM kariet. Aby toho nebolo málo, smartfón má na sebe od výroby nalepenú ochrannú fóliu.

Konštrukcia, dizajn a skener odtlačkov prstov: Tehla v dobrom slova zmysle

Pri prvom pohľade na Ulefone Armor 2 budete ihneď vedieť, do koho rúk je tento telefón určený. Ponúka totiž robustnú konštrukciu, ktorá bude vyhovovať najmä špecifickej skupinke ľudí. Ľudia, ktorí sa neboja pri práci zašpiniť a nechcú si pri nej dávať pozor na svoj telefón, si teda pri tomto telefóne rozhodne prídu na svoje. Druhá generácia smartfónu Armor je vyrobená z pevného plastu, ktorý je na vrchnej a spodnej časti pogumovaný.

Vďaka tomu sa telefón o čosi istejšie drží v rukách a zároveň ho guma dokáže ochrániť pred pádmi. Je pritom úplne jedno ako tento telefón dopadne, keďže spomenutá guma vystupuje nad okolitý povrch. Zakaždým sa teda náraz prenesie najskôr na jeden zo 4 rohov smartfónu. Zadná stena tiež disponuje špeciálnou časťou, ktorá má odlišnú povrchovú úpravu. Tá na dotyk pripomína veľmi jemný brúsny papier.

Z hľadiska kvality spracovania je všetko dokonalé, pričom sa absolútne nič neprehýba a nikde nič nevŕzga. Odolnosť je na veľmi dobrej úrovni, o čom sme sa presvedčili na vlastnej koži, keďže nám tento telefón viackrát nešťastne padol. Nikde sme však nepostrehli ani škrabanec a konštrukčné spracovanie si teda zaslúži pochvalu. Tú si zaslúži aj zvýšená odolnosť voči vode a prachu, ktorú zaručuje certifikácia IP68.

Chválou však budeme šetriť pri rozložení ovládacích prvkov na samotnej konštrukcií. Po jej obvode sa totiž nachádza až 6 hardvérových tlačidiel. Tie sa ľahko stláčajú, čo je však teraz viac na škodu než na úžitok. Pri držaní zariadenia sme totiž často stláčali tlačidlá neúmyselne. Tento neduh ako-tak kompenzuje aspoň hardvérové tlačidlo spúšte fotoaparátu, ktoré vám umožní vytvárať fotografie aj pod vodou. Na druhú stranu je ale toto tlačidlo len jednopolohové, takže pred vytvorením snímky vám fotoaparát nepreostrí.

Za zmienku tiež stojí, že napájací USB-C konektor musí byť pre zabezpečenie vodeodolnosti prekrytý krytom. Ten však drží na mieste pevne, takže sa nemusíte obávať toho, že sa vám samovoľne otvorí. Na druhú stranu ale občas budete mať problém tento kryt otvoriť. Nakoniec, zmienku si zaslúžia na dnešnú dobu väčšie rozmery a taktiež vyššia váha. Kvôli nej vám bude Ulefone Armor 2 padať z rúk pomerne často.

Predná stena zariadenia nesie okrem displeja aj skener odtlačkov prstov. Ten je ideálne umiestnený a prst naň sadne ako uliaty. Rýchlosť odomknutia je však žalostná a to isté platí o spoľahlivosti samotného senzora. Na prvý pokus sa nám tak toto zariadenie odomklo len zriedka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Plní svoje poslanie

Ulefone Armor 2 obsahuje 5-palcový displej. Ten je typu LCD, ponúka FullHD rozlíšenie a disponuje pomerom strán 16:9. Samotný zobrazovač nie je veľmi kvalitný, keďže sa zobrazované farby rozhodne nedajú považovať za realistické. Žalostná je tiež hodnota maximálneho jasu, ktorá vám prácu s týmto telefónom na priamom slnku značne znepríjemní. Za normálnych okolností by sme kritizovali aj obrovské rámiky vôkol obrazovky, no keďže ide o odolný telefón, tak si túto kritiku odpustíme.

Našťastie je dostatočné aspoň spomenuté rozlíšenie, ktoré sa na tejto uhlopriečke postaralo o výslednú jemnosť 441 ppi. Pochvalu si zaslúži aj povrch displeja, ktorý je plastový. Nedostalo sa tak na žiadne tvrdené sklo, čo je však v tomto prípade dobre. Ulefone Armor 2 je totiž navrhnutý tak, aby odolal pádom. No a tie zvláda plast lepšie. Pre istotu by sme však na vašom mieste nechali na displeji nalepenú ochrannú fóliu, ktorá ho ochráni pred škrabancami.

Inak, spomenuté podanie farieb môžete v nastaveniach upraviť. Ani po takejto úprave sa však vlastnosti zobrazovača o moc nevylepšia, no aspoň ich môžete ako-tak prispôsobiť svojmu vkusu.

Výkon a pamäť: Kvantita nad kvalitou

Nejeden výrobca smartfónov sa riadi dobre známym heslom: “čím viac pásikov, tým viac Adidas”. Azda najviac sa to prejavuje pri použitých komponentoch, pomocou ktorých sa jednotlivé spoločnosti snažia zaujať potenciálnych zákazníkov. Inak tomu nie je ani pri smartfóne Ulefone Armor 2, ktorý láka na 8-jadrový procesor či masívnych 6 GB RAM. Presnejšie, tento telefón využíva čipset Helio P25 od spoločnosti MediaTek. Ten kooperuje s grafickou jednotkou Mali-T880 a k dispozícii je aj 64 GB interné úložisko, ktoré možno dodatočne rozšíriť prostredníctvom microSD karty.

Na papieri teda takáto výbava nevyzerá vôbec zle, no pri reálnom používaní je to už o čosi horšie. Graficky náročnejšie hry tento smartfón doslova nezvláda. PUBG spustil len pri najnižších možných detailoch, pričom zážitok z hrania bol kvôli frame dropom nekonzistentný. Navyše, Ulefone Armor 2 nestíha ani pri multitaskingu a ukončuje aplikácie bežiace na pozadí.

No a reakcie sa taktiež nedajú zaradiť medzi najrýchlejšie. S veľkou pravdepodobnosťou teda výrobca odflákol optimalizáciu, keďže výsledok v benchmarkoch nie je najhorší. Majitelia tohto zariadenia však jeho výkon nebudú môcť plnohodnotne využiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Starší Android s množstvom funkcií

Ulefone Armor 2 využíva operačný systém Android vo verzii 7.0 Nougat. Ten je už pomerne starší a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by výrobca zamýšľal systém svojho odolného telefónu aktualizovať. Ako už bolo spomenuté pri výkone, prostredie v podaní spoločnosti Ulefone sa nepýši veľmi rýchlymi reakciami. Občas si tak budete musieť na reakcie systému počkať. Dizajn samotného prostredia je náramne podobný čistému Androidu a odlišnosti si všimne len veľmi pozorné oko.

Hoci sa teda výrobca nepotrápil s dizajnom, z hľadiska funkcií je to už, našťastie, inak. Tých nájdete v nastaveniach viac ako dosť. Konkrétne sa dostalo na možnosť zmenšenia rozhrania pre lepšie ovládanie jednou rukou. Nezabudlo sa ani na ovládanie pomocou gest, ktorými môžete zhotoviť screenshot alebo zobraziť zoznam spustených aplikácií. Gestá môžete vykonávať aj na zamknutej obrazovke, pričom bez problémov funguje aj rozsvietenie obrazovky dvojitým ťuknutím po displeji.

Ďalej je možné nastaviť plánovaný čas zapnutia a vypnutia, pričom je prítomná aj funkcia DuraSpeed, ktorá obmedzuje procesy bežiace na pozadí pre rýchlejší chod zariadenia. K dispozícii je aj možnosť základného prispôsobenia navigačného panela a notifikačnej LED-ky. Čo sa predinštalovaných aplikácií týka, tých nie je nijako veľa. Po prvom spustení sú dostupné len tie základné a azda jediná, ktorá si zaslúži špeciálnu zmienku, nesie názov Outdoor Toolbox.

V nej nájdete kompas, krokomer, vodováhu, pravítko, uhlomer či olovnicu. Ide teda o funkcie, ktoré využívajú senzory zariadenia pre nameranie hodnôt, ktoré môže majiteľ tohto zariadenia potrebovať.  Všetky zmienené funkcie bežia bez problémov a hoci sú pomerne jednoduché, hobby majstrom a ľuďom s aktívnym životným štýlom bez problémov postačia.

Nakoniec musíme mierne skritizovať lokalizáciu do slovenčiny, ktorá nie je vôbec dokonalá. Často tak nájdete v systéme anglický text.

Multimédiá: Zaujme najmä nenáročných

Ulefone Armor 2 rozhodne nie je telefón, ktorý by ste si zakúpili kvôli jeho výnimočným multimediálnym schopnostiam. Napriek tomu si na ňom môžete prezrieť hocijaké filmy, videá, fotografie a v podstate všetko, čo vám napadne. Zážitok z tohto pozerania však nebude ničím špeciálny. V prvom rade za to môže len jemne nadpriemerný displej a v tom druhom zase hlavný reproduktor.

Ten sa nachádza na zadnej stene zariadenia, takže všetok zvuk smeruje ďalej od vašich uší. Kvalita zvuku navyše nie je nijako vysoká. Pri počúvaní hudby vám teda odporúčame využívať slúchadlá, ktoré môžete do zariadenia pripojiť cez Bluetooth alebo redukciu z USB-C na 3,5 mm audio jack.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Jemný nadpriemer

Nie je žiadnym tajomstvom, že odolné telefóny nepatria medzi tie najlepšie fotomobily. Inak tomu nie je ani pri smartfóne Ulefone Armor 2, ktorý ponúka 16 MPx hlavný fotoaparát s clonou f/2.0. Ten za ideálnych svetelných podmienok produkuje vcelku vydarené snímky. Tie sú pomerne ostré a disponujú dostatočným množstvom detailov. Na druhú stranu však farby nie sú veľmi realistické, keďže sú poriadne saturované. Najväčšou slabinou fotoaparátu je však dynamický rozsah. Ten je totiž poriadne slabý, čo sa prejavuje najmä pri makro záberoch.

Ničím nevynikajú ani HDR snímky, ktoré sú len jemne zosvetlenou verziou klasických fotografií. Zábery vytvorené za horších svetelných podmienok alebo tmy k tomuto všetkému pridávajú aj miernu dávku digitálneho šumu. Hoci teda fotoaparát tohto telefónu nepatrí ani z ďaleka k tým najlepším, na základné zachytenie sveta vôkol vás vám jednoznačne postačí.

Postačí vám aj pri nahrávaní videa, ktoré možno zaznamenávať najviac vo FullHD rozlíšení pri snímkovej frekvencii 30 fps. Samotné video je pomerne kvalitné a pýši sa najmä stabilným obrazom a vcelku rýchlym preostrovaním. Opäť sú ale prítomné neduhy v podobe presaturovaných farieb a nedostačného dynamického rozsahu.

Konektivita: Pripojenie bez problémov

Čipsety od spoločnosti MediaTek často disponujú jedným závažným problémom. Zväčša totiž nedokážu dobre zamerať GPS signál. Pri smartfóne Ulefone Armor 2 ale, našťastie, tento problém nie je prítomný. Zameranie súradníc je presné a funguje pomerne spoľahlivo. Bez problémov sa pripojíte aj na mobilnú 4G sieť, pričom tak môžete urobiť pomocou dvojice SIM kariet. Telefón totiž obsahuje dva plnohodnotné sloty na SIM karty a jeden na microSD kartu.

Príjem mobilného signálu je ukážkový, čo sa dá tvrdiť aj o kvalite hovoru. Výrobca zvládol aj integráciu bezdrôtového Wi-Fi pripojenia, ktoré funguje presne tak, ako má. Okrem toho sa dostalo aj na Bluetooth vo verzii 4.1, NFC čip, barometer, kompas či gyroskop.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Na veľkosti nezáleží

Nie, v tomto prípade nejde o žiaden dvojzmysel. Ulefone Armor 2 obsahuje obrovskú 4700 mAh batériu, ktorá sa vo výraznej miere podieľa na jeho vyššej hmotnosti. Mohlo by sa zdať, že takto veľký akumulátor dokáže napájať samotné zariadenie po dobu niekoľkých dní. Opak je však pravdou. Spomínaná zlá optimalizácia sa totiž prejavila aj pri výdrži batérie. Tá je vzhľadom na veľkosť batérie žalostne nízka. Zaujímavé je, že sa toto zariadenie najviac vybíja v čase, keď ho majiteľ nepoužíva. Z tohto dôvodu sa nám podarilo dosiahnuť výdrž len niečo málo cez jeden deň, pričom obrazovku sme mali aktívnu vždy pod 4 hodiny.

Veľmi nás nepotešila ani rýchlonabíjacia technológia Pump Express, ktorá síce funguje, no takto veľkú batériu nabije na plnú kapacitu až za 3 hodiny. Z tohto dôvodu vám teda odporúčame tento telefón nabíjať cez noc.

Ulefone Armor 2: Záverečné hodnotenie

Zhrnuté a podčiarknuté, Ulefone Armor 2 je telefón, ktorý zvláda na výbornú azda iba jednu vec, a to odolnosť. Z tohto hľadiska by sme sa oň určite neobávali a pokojne ho môžete vystaviť náročným podmienkam. Na druhej strane je však tento smartfón vo všetkých ostatných ohľadoch priemerný.

 

Neponúka totiž ničím výnimočný displej, ani hlavný fotoaparát a situáciu nezachraňuje ani batéria s vysokou kapacitou. Treba však povedať, že v zrovnaní s priamou konkurenciou, je na tom Ulefone Armor 2 podstatne lepšie. Či už mu ale ste ochotný odpustiť jeho neduhy kvôli zvýšenej odolnosti, viete iba vy.

Smartfón Ulefone Armor 2 si môžete zakúpiť za sumu približne 313 € aj na Slovensku prostredníctvom e-shopu Alza.sk.

 

Disqus Comments Loading...