Twitter mal bezpečnostnú dieru, ktorá zapríčinila únik osobných údajov

Twitter | Zdroj: TheVerge.com

Sociálna sieť Twitter oficiálne potvrdila, že zraniteľnosť, ktorú obsahoval jej zdrojový kód, viedla ku koncu uplynulého roka k úniku citlivých informácií používateľov. Viac informácii uverejnil web Engadget.

Ako to teda je s odhalením údajov používateľov platformy Twitter?

Twitter si údajne prítomnosť zraniteľnosti všimol iba pár dní po tom, čo došlo k ukradnutiu spomínaných dát. Bezpečnostnú dieru v kóde objavil istý bezpečnostný výskumník, ktorý hneď po jej objavení kontaktoval prostredníctvom programu na hlásenie chýb samotný Twitter. Keď sa vývojári sociálnej siete prvýkrát dozvedeli o tomto bugu, uvideli, že nemajú dôkazy, ktoré by naznačovali, že sa bezpečnostnú dieru podarilo niekomu zneužiť.

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Jeden útočník sa však v minulom mesiaci priznal, že zraniteľnosť zneužil a získal údaje o viac ako 5,4 milióna účtov. Twitter však toto tvrdenie odmieta, pretože podľa jeho slov útočník mohol zistiť iba to, či je určitá e-mailová adresa alebo telefónne číslo prepojené s existujúcim účtom na sociálnej sieti. Tým pádom vraj nemohol zistiť, koľkých účtov sa bezpečnostný chyba týkala. Ostáva ale pravdou, že druhá strana si mohla overiť identitu veľkého množstva používateľov a to si uvedomuje aj samotná sociálna sieť.

Zdroj: Engadget.com

„Túto aktualizáciu zverejňujeme, pretože nie sme schopní potvrdiť každý účet, ktorý bol potenciálne ovplyvnený, a obzvlášť dbáme na ľudí s pseudonymnými účtami, na ktorých sa štát alebo iní aktéri môžu zamerať,“ uviedol Twitter. “Ak prevádzkujete pseudonymný účet na Twitteri, chápeme riziká, ktoré môže takýto incident priniesť, a hlboko ľutujeme, že sa to stalo.”

Developer: ESET
Price: Free

Obľúbená platforma ďalej uvádza, že bude priamo kontaktovať vlastníka každého potenciálne poškodeného vlastníka účtu na Twitteri. Používateľom, ktorí sa snažia utajiť svoju identitu, spoločnosť odporúča nepridávať k účtu verejne známe telefónne číslo alebo e-mailovú adresu. Navrhuje taktiež pridať dvojfaktorové overenie. To samozrejme platí aj vo všeobecnosti a nielen na Twitteri.

Náš tip
Nový prieskum ukazuje, koľko času denne trávia ľudia s mobilmi
Disqus Comments Loading...