Toto 500$ tričko zmení vzor keď deteguje znečistenie alebo radioaktivitu

Nové tričko spoločnosti Aerochromics bolo navrhnuté pre mestá, ktoré trápi znečistenie ovzdušia. Špeciálne navrhnuté oblečenie totižto dokáže detegovať znečistenie v podobe nebezpečného oxidu uhoľnatého, nebezpečné úrovne znečisťujúcich látok a dokonca aj radioaktivitu. Nositeľa a okolie informuje o tom zmenou svojho vzoru a farieb.

Jedno z tričiek funguje za pomoci senzorov umiestnených vpredu a vzadu. Ak je detegované znečistenie, aktivujú sa špeciálne podložky v tričku, ktoré zahrejú jeho časti tak, aby zmenilo svoj vzor a farbu z bielych bodiek na čierne. Pri tričku, ktoré vie zistiť vo vzduchu prítomnosť oxidu uhoľnatého, sa za pomoci chemickej reakcie zmení farba bielych prúžkov na čierne.

Hoci tričká dokážu znečistenie detegovať, na nič iné sa použiť nedajú. Ak totižto zistia vo vzduchu prítomnosť nebezpečných látok, nevedia používateľovi nijako pomôcť ani mu poskytnúť odporúčania, čo by mal robiť. Špeciálne tričká však na to ani neboli navrhnuté. Vznikli totiž ako osobný projekt umelca Bentela. Ten skúmal budúcnosť života v mestách a nebezpečenstva znečistenia ovzdušia pre ľudí. Práve takýmto produktom chce ľudí upozorniť na túto problematiku. Vzhľadom na cenovku si ho však nebude môcť dovoliť každý. Tričko s takouto funkciou stojí totižto až 500 dolárov.

Zdroj: theverge

Disqus Comments Loading...