Špionážna aplikácia ToTok bola z Google Play odstránená už druhýkrát

Zdroj: Pexels.com

Aplikácia ToTok bola celkom populárna. Nikto ale nevedel o tom, že išlo o špionážnu aplikáciu Spojených arabských emirátov. Kvôli tomu bola ešte v decembri minulého roka z obchodu Google Play stiahnutá. Rovnaký osud mala aplikácia aj v konkurenčnom App Store od Applu.

V januári sa aplikácia opäť dostala do obchodu Google Play. Do App Store už nezavítala. Pred niekoľkými dňami ju Google opäť zo svojho obchodu stiahol. Theverge informuje, že americká spoločnosť neuviedla dôvod, prečo tak urobila.

ToTok je aplikácia, ktorá sľubuje bezpečnú a rýchlu komunikáciu medzi používateľmi. Obľúbená je najmä v spomínaných UAE a na blízkom východe. Ešte pred prvým odstránením z Google Play a App Store patrila medzi najsťahovanejšie “social apps” aj v USA.

Náš tip
Aplikácia Threema a jej skutočná bezpečnosť a anonymita

Dve strany mince

Neskôr sa zistilo, že aplikácia má v kóde zabudované zadné vrátka, ktoré dovoľovali vláde UAE sledovať jej používateľov. Práve z tohto dôvodu bola zo spomínaných obchodov odstránená. Otázkou tiež zostáva, prečo sa Google v januári rozhodol aplikáciu opäť do Obchodu Play pridať a neskôr ju odstránil.

Na špionážne praktiky majú svoj názor aj vývojári aplikácie ToTok. V decembri minulého roka sa vyjadrili, že rešpektujú súkromie a bezpečnosť je na prvom mieste. Tiež pripomenuli, že používatelia aplikácie majú plnú kontrolu nad dátami, ktoré chcú zdieľať s ostatnými.

Náš tip
Pozor! Ak ak používate nejakú z týchto aplikácií, radšej ju odinštalujte
Disqus Comments Loading...