Tesla Model 3: Elektromobil pre masy za 35-tisíc

Na predstavenie novej Tesly sme čakali už dlhšiu dobu a dnes sme sa ho konečne dočkali. Elon Musk v dizajnovom štúdiu v Hawthorne, v štáte California, ukázal svetu svoju Teslu, ktorá nesie označenie Model 3. Nejde ale len o ďalší z predražených elektromobilov, ktoré sa na trhu začínajú objavovať ako huby po daždi. Konkrétne tento model je totižto vďaka svojej cenovke len 35-tisíc dolárov určený doslova pre masy. Už teraz si ho predobjednalo viac ako 130-tisíc záujemcov, ktorí za privelégium mať novinku ako prví, zaplatili dopredu 1000 dolárov. K prvým zákazníkom sa ale prvé kusy Tesla Model 3 dostanú až koncom budúceho roka.

Náš tip
Tesla Model S 85: Vyskúšali sme elektromobil Elona Muska | TEST

Pomalé autá nevyrábame,” povedal Elon Musk na predstavení novej Tesly. A dokazujú to aj papierové špecifikácie, v ktorých výrobca udáva zrýchlenie z 0 na 100 km/h len za 6 sekúnd. Tento údaj ale platí len pre základný a najlacnejší model, ktorý sa bude predávať za uvádzaných 35-tisíc dolárov. Dojazd bude 345 km. Podobne ako v automobile Tesla Model S, aj tu budete mať na výber medzi pohonom zadných kolies alebo pohonom všetkých kolies. Chýbať nebude ani veľký, 15-palcový dotykový displej, ktorý je oproti svojim predchodcom menší o 2-palce. Samozrejmosťou má byť aj autopilot a všetky bezpečnostné funkcie z Tesla Model S, ktoré budú štandardnou výbavou všetkých vozidiel spoločnosti.

Čo sa týka interiéru, tak ten je podľa Muska veľmi priestranný. Päť dospelých osôb sa do auta má vojsť úplne pohodlne – “pohodlie je v tomto prípade veľmi dôležitá časť,” hovorí Musk. Podobne ako aj v iných elektromobiloch, aj tu nájdete predný a zadný kufor, ktoré spolu dávajú “viac úložného priestoru, ako ktorékoľvek palivom poháňané auto týchto rozmerov“. Zaujímavosťou je aj fakt, že strechu automobilu tvorí jeden kus skla, a to od kapoty až po zadný kufor. Trochu prekvapením sú aj chýbajúce budíky, ktoré nahradil veľký displej uprostred palubovky.

Musk v rámci rozširovania svojej výroby do ďalších krajín plánuje aj zvýšenie počtu svojich supernabíjačiek. Tých má byť v čase oficiálneho spustenia predaja viac ako 7200, čo je dvakrát viac ako dnes. Elon Musk predstavením Modelu 3 tak postupne napĺňa svoju víziu, ktorá má v budúcnosti priniesť elektromobil do každej domácnosti. Budúcnosť začína už dnes.

Foto: theverge

MojAndroid.sk spustil nový portál o elektromobiloch a hybridoch – www.eAutoPortal.sk
Disqus Comments Loading...