Je to oficiálne: Tablety a smartfóny ovplyvňujú náš spánok!

Vedci z Harvardu počas dvoch týdňov testovali na dvadsiatke dobrovoľníkov dopad používania smartfónov a tabletov na spánok. Výsledok nie je prekvapivým, no konečne je to oficiálne potvrdené. Svetlo emitované z displejov na našich mobilných zariadeniach ovplyvňuje kvalitu nášho spánku a skracuje čas REM fázy, ktorá je pre naše telo veľmi dôležitou.

Pôvod problémov možno hľadať v modrej zložke svetla emitovaného z displejov našich inteligentných zariadení. To totižto vplýva na náš mozog a spôsobuje, že zaspávame dlhšie a spíme kratšie. Evolúcia zaistila to, že ľudia desiatky tisíc rokov nepoznali nič, iba denné svetlo a umelo vytvorené svetelné vlny sú pre mozog “novinkou”. K situácii sa vyjadril profesor Charles Czeisler z Harvardu:

“Svetlo emitované z väčšiny čítačiek kníh svieti priamo z čítačky do očí, zatiaľ čo klasický Kindle či kniha do očí iba odrážajú svetlo z iného zdroja. To spôsobuje nedostatok spánku, čo môže spôsobil zdravotné problémy, obezitu, cukrovku, problémy so srdcom či rakovinu.”

Odborníci preto odporúčajú pred spaním neprezerať web ani nečítať knihu z mobilu či tabletu, ale siahnuť radšej po klasickej knihe alebo čítačke bez podsvietenia. Ak nemáte inú možnosť a knihu máte iba vo svojom mobilnom zariadení, tak si ju máte vytlačiť alebo znížiť jas displeja na minimum. Priznajte sa, na čom čítate knihy vy?

 Loading ...

Zdroj: TheVerge

Disqus Comments Loading...