Ako bude vyzerať supertelefón budúcnosti? Zmestí sa do hodiniek? [Android Magazín]

Snaha predpovedať budúcnosť mobilných telefónov do veľkej miery pripomína veštenie z kávy, alebo z krištáľovej gule. Toto odvetvie sa vyvíja tak búrlivo a je natoľko flexibilné v závislosti od najnovších technológií, že akýkoľvek nový pokrok v tejto oblasti môže znamenať zásadný zlom vývoja a mobilné zariadenia zmeniť na nepoznanie. Napriek tomu sa pokúsime na základe aktuálnych trendov načrtnúť možný smer vývoja mobilných prístrojov a aspoň trochu odhadnúť budúcnosť, ktorá nás čaká. Berte prosím teda nasledujúce riadky ako jednu z alternatív, ktorá môže byť budúcnosťou mobilných telefónov, ako ich poznáme dnes.

Trochu z nedávnej histórie

Máloktoré odvetvie zaznamenalo v uplynulých rokoch taký búrlivý rozvoj, ako práve oblasť mobilných telefónov. Od prvých neforemných ťažkých prístrojov s mizernou výdržou cez mobily s maličkým monochromatickým displejom sme sa dostali až k štýlovým kompaktným telefónom s farebnými displejmi a mnohými funkciami, ktoré boli predtým vyhradené len pre počítače. Zrejme najvýraznejší skok však nastal v roku 2007. Vtedy uzreli svetlo sveta dva produkty, ktoré znamenali obrovský zlom v mobilnom biznise a ovplyvňujú svet mobilov až do dnešných dní.

Prvým z nich bol iPhone, dotykový telefón od firmy Apple, ktorý sa napriek mnohým pochybovačným, dokonca až výsmešným názorom, stal obrovským hitom a prakticky stanovil trend, akým sa mobilné telefóny vyvíjajú dodnes. Druhým produktom bol operačný systém Android od firmy Google, ktorému stačilo pár rokov, aby si v segmente mobilných operačných systémov vytvoril absolútnu dominanciu.

Zjednodušene by sme mohli povedať, že práve dva aspekty – dotykový displej a otvorené operačné systémy znamenali revolúciu, ktorá poslala nedotykové telefóny s alfanumerickými klávesnicami na prepadlisko dejín. Nie každému sa to páči a mnohým ľuďom dotykové telefóny dodnes nevyhovujú, ale trend je jasný – v ponuke stále viac prevládajú dotykové modely a telefóny s alfanumerickou klávesnicou sú už zastúpené len lacnejšími modelmi s prevažne základnou výbavou.

Súčasnosť a aktuálne trendy do budúcnosti

Aká je teda situácia v súčasnosti a aké trendy môžeme sledovať? Ako sme spomenuli, mobilným zariadeniam vládne dotyk, telefóny sa stávajú stále väčšími a tablety stále menšími. Zatiaľ čo u prvej skupiny sú vrcholom smartfóny s uhlopriečkou displeja okolo 5 palcov, u tabletov sa čoraz väčšej obľube tešia modely so 7 až 8 palcami. Mohlo by to znamenať, že raz vznikne akési univerzálne zariadenie s uhlopriečkou okolo 6 palcov, lenže taká hodnota sa už zdá byť predsa len trochu prehnaná. Takéto rozmerné zariadenie je už proste na bežné nosenie a používanie príliš prerastené a väčšine ľudí asi vyhovovať nebude. Nárast rozmerov súčasných smartfónov je len daňou za veľké displeje a snahy o zmenšenie ich objemu sú neustále badateľné aj v súčasnosti – napríklad honba za čo najmenšou hrúbkou. Lenže obrazovky „nepustia“, ohybný displej je bez ohybného tela nanič a výrobcovia teda musia hľadať nové cestičky, ktorými by unikli z nepríjemnej limitácie veľkosťou displeja.

Celý článok si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Jún 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...