RECENZIA Sony Xperia XZ2 Premium: Má svoj štýl

Po recenzii Sony Xperie XZ2 tu máme jeho väčšieho bračeka, ktorý dostal označenie Premium. Je to hlavne kvôli tomu, že ponúka displej s ohromným 4K rozlíšením. Okrem neho si môžeme všimnúť aj dva fotoaparáty na zadnej strane a, samozrejme, podstatne vyššiu hmotnosť a robustnosť zariadenia. Zmien je na prvý pohľad možno viac, ako by sa mohlo zdať, takže sa pustíme do recenzie.

Konštrukcia a dizajn: Veľký, hrubý a ťažký

Už po vybalení z krabice je jasné, že sa jedná o naozaj robustné zariadenie. V ruke je jeho 236 gramov naozaj cítiť. Oproti Xperii XZ2 je Premium vyšší, širší, hrubší a, samozrejme, ťažší. Jeho rozmery sú 158 x 80 x 11.9 mm. Na veľké zariadenia sme si už zvykli, no hrúbka takmer 12 mm sa už v dnešnej dobe naozaj nenosí. Na druhú stranu, vyššia hrúbka pomôže pri držaní, prekážať zase môže nadštandardná hmotnosť. Na to, aké veľké zariadenie je, sa v ruke drží celkom dobre a máte aj ako-takú istotu. Môže za to hlavne ohnutie zadnej strany, podobne, ako sme mohli vidieť pri modeli XZ2.

Dizajnovo nás XZ2 Premium nijako neprekvapila. Musíme však povedať, že oproti modelu XZ2 vyzerá trochu neohrabane. Hlavne displej, ktorý má pomer strán 16:9 v roku 2018 vo vlajkových modeloch už asi nenájdeme. Rámčeky nad ním a pod ním sú väčšie, ako by sme si priali. Nad displejom sa nachádzajú všetky potrebné senzory, predný fotoaparát a reproduktor. Ďalší reproduktor nájdeme na spodnej strane pod displejom, na ktorej si ešte našlo miesto aj logo výrobcu. Horná strana ukrýva šuflík pre 2 SIM karty, pričom druhý slot je zdieľaný so slotom na pamäťovú kartu. Ako to už pri smartfónoch Sony býva, po jeho vytiahnutí sa zariadenie automaticky reštartuje.

Na ľavej strane nenájdeme nič, pravá je omnoho zaujímavejšia. Začneme pekne zhora, kde sa nachádza dvojpolohové tlačidlo ovládania hlasitosti. Rozmermi je síce menšie, ako býva štandardom, no pracuje sa s ním veľmi dobre a jeho odozva je perfektná. Pod ním sa nachádza tlačidlo rozsvietenia/zhasnutia displeja. Je umiestnené trochu nižšie a jeho nahmatanie chce trochu zvyku, no keď si zvyknete, jeho poloha vám nebude nijako prekážať, bude skôr výhodou. Nakoniec tu máme ešte jednu špecialitku, ktorú už v dnešných smartfónoch len tak ľahko nenájdete. Hardvérová spúšť fotoaparátu.

Spodná strana ukrýva USB-C konektor, pomocou ktorého zariadenie nabijete alebo pripojíte k počítaču. Zadná strana je asi najzaujímavejšia.Obsahuje objektívy duálneho fotoaparátu a skener odtlačkov prstov. Ten je umiestnený trochu neprakticky, určite by sme privítali, keby bol vyššie. Ukazovák vám pri snahe o odblokovanie automaticky padne na objektív fotoaparátu, skener je jednoducho príliš nízko. S cvikom sa to, samozrejme, zlepšuje, no ideálne to v žiadnom prípade nie je. Rovnako je to aj na štandardnej Sony Xperii XZ2. Funkčnosť skeneru je však výborná, rovnako ani s nastavením odtlačku prsta nie je absolútne žiadny problém.

Kvalita spracovania je na najvyššej úrovni. Už pri prvom kontakte s Xperiou XZ2 Premium pocítite, že na materiáloch sa nešetrilo. V tejto oblasti vidíme hrúbku zariadenia ako jemnú výhodu, pretože lepšie padne do ruky a máte pocit naozaj odolnejšieho telefónu. Predná a zadná časť sú vyrobené zo skla, rám je zase kovový. Výhodou je, že konštrukcia nezachytáva odtlačky prstov. Vlastne zachytáva, no nie je to vôbec zlé. Jedná sa o jeden z mála sklenených smartfónov, pri ktorom nebudete zadnú stranu leštiť pri každej príležitosti. Konštrukcii nerobí žiadny problém ani voda, podľa certifikácie IP68 by mal vydržať pobyt pod vodou v hĺbke 1,5 metra po dobu 30 minút.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: 4K HDR v priamom prenose

HDR Displej Sony Xperie XZ2 Premium je jej pýchou. Ako jeden z mála disponuje rozlíšením až 4K (3840 x 2160 pixelov). Jeho pomer strán je štandardných 16:9 a uhlopriečka 5,8″. Pri tejto uhlopriečke je hustota pixelov až 765 ppi. Vďaka technológii IPS sa môžete tešiť na výborné pozorovacie uhly. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je vynikajúca. Síce sa na ňom takmer všetko odráža, no napriek tomu k nej nemáme absolútne žiadne výhrady. Ani v slnečných dňoch nebudete mať žiadny problém prečítať dôležité informácie priamo na slnku, bez nutnosti tienenia rukou. Minimálny jas je v poriadku, rovnako aj ten maximálny. Dobrú prácu odvádza automatické ovládanie jasu, ktoré spolupracuje s integrovaným senzorom.

Na tomto displeji bez problémov prehráte HDR obsah v 4K rozlíšení. V prípade, že obsah nie je natívne v 4K, smartfón vie chýbajúce pixely dopočítať, pričom dostanete kvalitu blížiacu sa reálnemu 4K rozlíšeniu. Výrobca taktiež hovorí, že displej ponúka až o 30 % detailnejšie farby, ako je to u ostatných konkurentov. My musíme povedať, že displej sa Sony vydaril a rozhodne patrí medzi najlepšie a najlákavejšie súčasti smartfónu.

Nechýbajú ani vcelku bohaté nastavenia. Okrem manuálneho alebo automatického nastavenia zmeny jasu si môžete vybrať aj farebnú škálu a kontrast displeja. Na výber je z troch režimov – profesionálny, štandardný a režim superjasných obrázkov. My sme Sony Xperiu XZ2 Premium používali s nastavením štandardného režimu, ktorý nám vyhovoval najviac. Nastaviť je možné aj vyváženie bielej farby a tým doladiť podanie displeja k vašej spokojnosti.

Ak vám nevyhovuje veľkosť zobrazenia jednotlivých prvkov na displeji, v nastaveniach si ju môžete zmeniť. V poslednom čase sa viac a viac stretávame s možnosťou zapnutia nočného režimu na displejoch smartfónov, ktorý eliminuje svietivosť modrej farby na displeji a vaše oči sa vtedy menej namáhajú. Tento režim nechýba ani v tomto prípade. Viete si ho načasovať a dokonca aj upraviť jeho intenzitu.

Výkon a pamäť: To najlepšie, čo môžete mať

Aká by to bola vlajková loď, keby neponúkala maximálny výkon? Srdcom zariadenia je aktuálne najvýkonnejší procesor na trhu, Qualcomm Snapdragon 845, ktorý je doplnený o 6 GB operačnej pamäte. Po spustení je k dispozícii stále okolo 4 GB, čo je dostatočné množstvo. Pri tejto konfigurácii sa absolútne nemusíte báť, že by ste nedokázali spustiť nejakú hru na maximálnych detailoch. Práca so systémom je výborná, nikde nič neseká a výkonová rezerva je pri štandardných činnostiach naozaj obrovská. Samozrejme, že výkon sme poriadne otestovali a zahrali sme si aj nejaké náročnejšie hry. Nechýbala ani populárna PUBG. Grafika nastavená na maximum a všetko išlo úplne hladko a bez sekania. Jedinú výhradu by sme mali k aplikácii fotoaparátu, ktorá sa nám zdá pomalá. To však nebude problém samotného hrubého výkonu, ale úrovne optimalizácie. Snáď sa to s príchodom softvérovej aktualizácie zlepší. Zariadenie sme, samozrejme, podrobili aj benchmark testom. Výsledky z nich si môžete pozrieť na obrázkoch nižšie.

Vnútorné úložisko Xperie XZ2 Premium činí 64 GB. Po spustení sme mali k dispozícii približne 49 GB priestoru, takže samotný systém zaberá zhruba 15 GB. 49 GB čistého priestoru by malo  z hľadiska inštalácie hier a aplikácií stačiť aj najnáročnejším používateľom. Zmestí sa do neho aj slušná porcia multimediálnych súborov. Pokiaľ však radi natáčate 4K video, pripravte sa, že úložisko sa bude rýchlo zapĺňať. Pokiaľ by vám bolo málo, nemusíte zúfať. Sony Xperia XZ2 Premium podporuje aj pamäťové karty MicroSD a to až do kapacity 400 GB. Vtedy sa však musíte pripraviť na to, že nebudete môcť využívať zariadenie s dvomi SIM kartami súčasne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Klasika od Sony

Sony Xperia XZ2 prichádza s predinštalovaným operačným systémom Android 8.0 Oreo a určite príde aktualizácia na najnovší Pie. Nadstavba od Sony nie je nijako agresívna, no ponúka zaujímavé možnosti a funkcie, ktoré v čistom Androide nenájdete. Domovská obrazovka je štandardná, tlačidlom na to určeným sa dostanete do menu aplikácií. Tie si môžete nechať zoradiť podľa najpoužívanejších, abecedy, dátumu alebo môžete nastaviť vlastné poradie. Základné aplikácie, akými sú napríklad telefón či správy, sú priamo od Sony a už ich veľmi dobre poznáme. Rovnako sú na tom aj ďalšie. Album slúži na prezeranie fotografií, v aplikácii Video si môžete zase prezerať videá. Starou známou je aj aplikácia Hudba, ktorú taktiež poznáme z predchádzajúcich Xperií.

V nastaveniach systému môžete nastaviť režim ovládania jednou rukou. Vtedy sa displej smartfónu zmenší a vy tak pohodlnejšie dosiahnete aj do opačných rohov, s čím by ste inak mali problém. Systém ponúka veľmi slušné možnosti optimalizácie. Môžete si zmeniť tému, veľkosť mriežky aplikácií alebo aj prechody medzi jednotlivými stránkami na domovskej obrazovke.

Veľmi zaujímavé možnosti ponúka položka v nastaveniach s názvom Xperia Assist. Tam si môžete nastaviť automatizáciu smartfónu. Môžete nastaviť vypnutie alebo zapnutie funkcií a súčasti systému na základe času či miesta, na ktorom sa nachádzate. Takže napríklad keď ste v škole či v práci, smartfón dokáže automaticky vypnúť zvuky. Rovnako obsahuje možnosti nastavení pri hraní hier, môžete upraviť hlasitosť zvukov vypnutie dát na pozadí či optimalizovať zariadenie pre lepší zážitok z hry. Poslednou možnosťou v menu Xperia Assist je položka s názvom Šikovný čistiť. Pokiaľ ju zapnete, Xperia automaticky optimalizuje ukladací priestor a pamäť na základe analýzy zvyčajného používania aplikácie, čím sa zlepší celkový výkon zariadenia.

Systém Sony Xperie XZ2 Premium celkovo hodnotíme ako podarený. Vyznačuje sa výbornou optimalizáciou, ktorá zaručí plynulosť systému, nech ste kdekoľvek v menu. Nadstavba nie je nijako agresívna, ponúka však všetky podstatné funkcie, ktoré by smartfón obsahovať mal.

Multimédiá: 4K displej a stereo reproduktory

Ak hľadáte ten správny multimediálny smartfón, Sony Xperia XZ2 Premium vás určite nesklame. Na veľkom 5,8″ displeji s jemnučkým 4K rozlíšením je radosť pozerať filmy či prezerať fotografie. Displej navyše podporuje aj HDR, takže na ňom prehráte aj HDR obsah. Po zvukovej stránke sa môžete spoľahnúť na dva stereo reproduktory, ktoré sú umiestnené na ideálnom mieste – nad a pod displejom. Zvuk z nich je naozaj hlasný a celkom kvalitný. V kombinácii s displejom tak ponúkajú naozaj veľmi dobrý multimediálny zážitok. Zaujímavou funkciou je aj vibrovanie do rytmu zvukov, ktoré zo zariadenia vychádzajú. Funguje to pri prehrávaní hudby, ale aj videa. Po hudobnej stránke zamrzí absencia 3,5 mm audio konektora, takže buď si kúpite slúchadlá s USB-C konektorom alebo budete všade so sebou nosiť redukciu. Riešením môže byť aj použitie bluetooth slúchadiel. Túto technológiu zvláda Xperia vo verzii 5.0.

Čo sa týka možností nastavenia zvuku, tak tu Sony už tradične ponúka bohaté nastavenia. Na výber máte napríklad funkciu Digital Sound Enhancement Engine (DSEE HX), ktorá dostane maximum kvality aj z menej kvalitných skladieb či High-res audio, ktoré znižuje skreslenie a šum v širšom frekvenčnom spektre a zabezpečuje presnú a detailnú reprodukciu vysokých tónov. Samozrejmosťou je potom aj ekvalizér s niekoľkými prednastavenými profilmi a možnosťou manuálneho nastavenia jednotlivých frekvenčných pásiem. V prípade, že si potrpíte na basy, môžete si ich vylepšiť použitím špeciálneho filtra Clear Bass.

Pre vaše multimediálne súbory dobre poslúži 64 GB úložisko. V prípade, že by vám bolo málo, môžete využiť aj pamäťovú kartu MicroSD, ktoré zariadenie podporuje až do kapacity 400 GB, čo je už naozaj slušná porcia miesta.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko, čo si môžete priať

To, že pred sebou máme naozajstnú vlajkovú loď, potvrdzuje Sony Xperia XZ2 Premium aj na poli konektivity. Nechýba tu absolútne nič. Môžete sa tešiť na Dual SIM funkcionalitu, WiFi, GPS, NFC, Bluetooth 5.0 atď… Jediná vec, ktorá tu chýba je umierajúci infračervený port, no aj napriek tomu, ovládanie domácich spotrebičov pomocou smartfónu by určite nebolo na zahodenie.

Do Xperie XZ2 Premium môžete vložiť dve SIM karty naraz, a tak sa z nej stane plnohodnotný Dual SIM smartfón. V tomto prípade sa ale musíte uspokojiť s veľkosťou vnútorného úložiska, pretože slot na MicroSD kartu je zdieľaný s tým na SIM kartu. Kvalita hovorov je bezchybná, zvuk čistý a vyvážený, signál stabilný. Rovnako je to aj v prípade WiFi pripojenia. Nechýba ani rýchle 4G pripojenie, ktoré funguje bezchybne a po celú dobu testovania sme nezaznamenali žiadne problémy.

Vstavaný GPS modul dokáže nájsť pozíciu už za pár sekúnd. Urobili sme aj niekoľko testovacích jázd po Bratislave, počas ktorých sme použili navigáciu Google Mapy a Waze, pričom v oboch prípadoch bolo navigovanie bezchybné a strata signálu sa nekonala. S Xperiou XZ2 sa v prípade využitia ako navigácie vždy dostanete do vášho cieľa bez toho, aby ste stratili signál. Rovnako dobre funguje aj bluetooth pripojenie. Počúvanie hudby nerobí smartfónu žiadny problém a kvalita zvuku je veľmi dobrá, nezaznamenali sme s ňou žiadne problémy či stratu bluetooth signálu.

Fotoaparát: Dva objektívy v priamom prenose

Sony si ešte donedávna vo svojich vlajkových lodiach vystačil len s jedným objektívom hlavného fotoaparátu. Časy sa menia, trendy tiež a preto XZ2 Premium prichádza s objektívmi dvoma. Hlavný ponúka rozlíšenie 19 megapixelov a svetelnosť f/1.8. Sekundárny objektív je čiernobiely, disponuje rozlíšením 12 Mpix a clonou f/1.6.Obom objektívom nechýba rýchle PDAF zaostrovanie a v tme im pomáha dvojitý LED blesk.

Zariadenie dokáže vyprodukovať fotografie s maximálnym rozlíšením 17 megapixelov pri štandardnom pomere strán 4:3. Pokiaľ si zvolíte širokouhlý pomer 16:9, maximálne rozlíšenie klesne na 13 megapixelov. Okrem toho si môžete zvoliť ešte dvanásťmegapixelové rozlíšenie v oboch pomeroch strán. Fotoaparát môžete rýchlo zapnúť buď podržaním hardvérovej spúšte alebo dvojitým stlačením tlačidla slúžiaceho na rozsvietenie a zhasnutie displeja. V nastaveniach si môžete zvoliť aj možnosť, že po vykonaní jedného z týchto úkonov fotoaparát nielen spustíte, ale rovno vytvoríte aj snímku. My sme túto funkciu radšej vypli, pretože výsledné fotografie neboli vždy podľa našich predstáv.

Fotoaparát automaticky rozozná fotografovanú scénu a tomu prispôsobí nastavenia. V prípade, že by sa vám takýto automatický režim nepáčil, prípadne patríte medzi skúsenejších fotografov, môžete si zvoliť profesionálny režim. Smartfón v tomto prípade nechá na vás hodnotu ISO (až 51200), vyváženie bielej, rýchlosť uzávierky a zaostrovanie. Medzi automatickým, profesionálnym režimom a videom jednoducho prepínate posunutím prsta zhora nadol alebo naopak.

Výsledné fotografie sú veľmi dobrej kvality. Ponúknu dostatok detailov, farby sú veľmi reálne. Niekedy máme pocit, že sme fotili zrkadlovkou. Xperii XZ2 Premium však robia problém scény, v ktorých sa dynamicky mení svetlo. Nezvláda ich najlepšie, fotografie v tomto prípade vyzerajú vyblednuto a nepôsobia veľmi dobrým dojmom. Inak ale fotoaparát určite patrí medzi aktuálnu špičku. Čiernobiely objektív si svoju prácu robí výborne, čiernobiele fotografie sú veľmi pekné a často ponúknu viac detailov, než tie farebné. Rovnako v tomto prípade zmizne problém so svetlom, ktorý je popísaný vyššie.

Pod spúšťou fotoaparátu pribudlo špeciálne tlačidlo, pomocou ktorého jednoducho zapnete bokeh efekt (rozmazanie pozadia) alebo monochromatický (čiernobiely) objektív, čiže výsledná fotografia bude čiernobiela. Aplikácia fotoaparátu sa nám celkovo páči, ponúka množstvo nastavení, ale… Jej optimalizácia nie je rozhodne najlepšia. Fotoaparátu robí veľký problém prechod medzi slabým a silným svetlom a trvá naozaj dlhú dobu, kým sa spamätá. Rovnako celková svižnosť aplikácie nie je úplne taká, akú by sme od vlajkovej lode očakávali. Nie je to síce zlé, ale konkurencia častokrát s menej výkonným procesorom to vie aj lepšie.

Na predný fotoaparát môžete jednoducho prepnúť posunutím prsta zľava doprava. Disponuje rozlíšením 13 megapixelov a clonou f/2.0. Výsledná kvalita fotografií je veľmi slušná. Selfie zábery Xperii XZ2 Premium nerobia žiadne problémy. Veľkou výhodou je aj automatické zaostrovanie, ktoré je v prípade selfie fotoaparátov ešte stále raritou.

Video

Sony Xperia XZ2 Premium zvláda nahrávať video v 4K rozlíšení pri 60 snímkoch za sekundu, v prípade zvolenia Full HD rozlíšenia budete nahrávať v 60 fps. Videá by sme kvalitou zaradili medzi to lepšie, čo medzi smartfónmi nájdeme, rozhodne nikoho neurazia. Špecialitou je nahrávanie super spomaleného videa pri 960 snímkoch za sekundu. Funguje to v rozlíšení HD a dokonca aj Full HD. Za tieto videá si Xperia rozhodne zaslúži pochvalu a je to jedna z funkcií, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie. Digitálna stabilizácia obrazu v prípade Full HD videa odvádza celkom slušnú prácu a videá nie sú roztrasené. V prípade 4K rozlíšenia však k dispozícii nie je, čo sa prejaví na roztrasenejších záberoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria

Sony Xperia XZ2 Premium obsahuje batériu s kapacitou 3540 mAh, čo je podstatne viac ako jej súrodenec v podobe Xperie XZ2. Jej batéria má kapacitu 3180 mAh. Keďže bol použitý displej so 4K rozlíšením, väčšia kapacita batérie je logickým riešením. Na druhú stranu, vzhľadom k hrúbke zariadenia by ste si mohli myslieť, že batéria je oveľa väčšia. Nie je. Nič to ale nemení na fakte, že výdrž patrí medzi tie lepšie. 1 náročný deň zvládne úplne bez problémov. Ak sa posnažíte, prežije s vami aj dva dni. Za slušnú výdrž môže hlavne výkonný, no úsporný procesor, ale aj príkladná optimalizácia systému. 4K displej dá predsa len batérii zabrať.

Pri našom náročnom používaní telefón jeden deň zvládol. Keď sme však zapli hru PUBG, museli sme už nabíjať aj v priebehu dňa, no rovnaký výsledok sme zaznamenali pri každom smartfóne. Náročnému hráčskemu náporu dnešné smartfóny nedokážu odolávať viac ako pár hodín. Okrem hrania sme však mali v Xperii XZ2 Premium dve SIM karty, pričom jedna z nich bola nonstop pripojená k internetu. Rovnako sme mali zapnuté WiFi, GPS, NFC a Bluetooth. Uskutočnili sme niekoľko telefonátov a okrem hrania hier sme , samozrejme, prezerali internet, pustili si nejaké to YouTube video či internetové rádio. S celkovou výdržou zariadenia sme teda spokojní, môžete si byť istí, že vás nesklame. Sony Xperiu XZ2 Premium nabijete pomocou dodávanej nabíjačky a kábla, prípadne môžete využiť aj bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi, ktoré zariadenie taktiež podporuje.

Záverečné hodnotenie

Sony Xperia XZ2 Premium je rozhodne zaujímavý stroj a určite má čo ponúknuť. 4K rozlíšenie displeja sa len tak ľahko nevidí, fotoaparát taktiež podáva veľmi slušné výsledky. Konštrukcia je vyrobená naozaj precízne a pri úchope je cítiť exkluzivitu. Problémom je však veľkosť zariadenia, najmä hrúbka, s ktorou je spojená nadštandardná hmotnosť. Kvalitné stereo reproduktory potešia, rovnako aj nekompromisný výkon na čele so Snapdragonom 845 a 6 GB RAM. V recenzii sme okrem celkových rozmerov a hmotnosti nenarazili na žiadny vážnejší nedostatok, s Xperiou XZ2 Premium bude určite spokojný aj ten najnáročnejší používateľ.

Disqus Comments Loading...