Sony Xperia L2: Stredná trieda s dobrou výdržou | RECENZIA

V rámci dnešnej recenzie vám prinášame model smerujúci do strednej triedy, ktorému by k úspechu mohla pomôcť aj jemne nižšia cenovka. Napriek tomu smartfón Sony Xperia L2 ponúkne veľký displej, optimalizovaný operačný systém či dobrú výdrž na jedno nabitie. Plusy a mínusy zariadenia si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Sony Xperia XA2, XA2 Ultra a L2: Toto sú ceny a dostupnosť na Slovensku

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Nutný základ

Smartfón k vám dorazí v jednoduchej bielej krabičke z tvrdšieho papiera. Na vrchu sa nachádza samotný smartfón a v nižšej priehradke potrebná dokumentácia a príslušenstvo. V rámci príslušenstva sa tu nachádza len nabíjací kábel USB-C na USB-A a koncovka nabíjačky. 

Ak si telefón zakúpite, v balení nájdete štandardnú nabíjačku Sony UCH20, ktorá ponúkne nabíjací prúd 1,5A. V balení nenájdete ihlu pre otvorenie zásuvky pre SIM kartu. Zásuvka sa v tomto prípade vysunie štandardným potiahnutím za záhyb.

KONŠTRUKCIA | Plastové a mohutné

Zariadenie smerujúce v tomto prípade do strednej triedy ponúkne plastové spracovanie tela. Telo je pomerne veľkých rozmerov, sme svedkami širokých rámčekov okolo displeja a pomerne hrubého tela. Rozmery zariadenia sa zastavili na hodnote 150 x 78 x 9,8mm. Váha zariadenia činí následne 178 gramov. To v ruke naozaj pocítite.

Napriek týmto hodnotám, plastové telo je mohutné a spracované v rámci možností kvalitne. Zásuvka na SIM karty síce nedoliehala úplne dokonale, zvyšok tela zariadenia však držal pevne. Neozvali sa žiadne “praskajúce” zvuky či iné nedokonalosti konštrukcie. Naše matné čierne prevedenie si takisto dokázalo veľmi dobre poradiť s mastnotou či odtlačkami prstov.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana smartfónu ponúka veľký 5,5” displej. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie, skupina senzorov vrátane automatickej regulácie jasu, logo výrobcu, farebná LED dióda pre notifikácie a predná kamera. Systém sa ovláda prostredníctvom softvérových tlačidiel na displeji, pod displejom sa už teda nachádza len prázdna, nevyužitá a pomerne veľká “brada”. Konkurenční výrobcovia ponúkajú na tomto mieste čítačku odtlačkov prstov alebo kapacitné tlačidlá pre ovládanie systému Android.

Na hornej hrane následne môžeme nájsť mikrofón a 3,5 mm audio konektor. Spodná hrana obsahuje rovnako mikrofón, hlasný reproduktor pre prehrávanie hudby a tiež konektor USB typu C určený pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. Pravá plastová hrana následne ponúkne tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia/vypnutia.

Zadná strana zariadenia ponúkne matnú povrchovú úpravu, zadný fotoaparát, LED blesk, NFC tag a tiež čítačku odtlačkov prstov. Pod snímačom sa nachádza ešte logo “Xperia” smartfónov. Zadná strana si v rámci možností dokáže poradiť aj s mastnotou a odtlačkami prstov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Len HD rozlíšenie

Po stránke zobrazovacieho panelu prináša zariadenie veľký 5,5” IPS displej, avšak s pomerne hrubým rozlíšením 1280 x 720 pixelov. Po stránke farebného spektra ide o akýsi nevyhnutný priemer. Napriek tomuto faktoru sú pozorovacie uhly displeja dostatočné a to pre použitie najmä v interiéri. Tento fakt je priamo úmerný maximálnemu a minimálnemu jasu obrazovky.

Minimálny jas je dostatočne nízky pre použitie aj v úplnej tme. Jemným problémom bol maximálny jas zariadenia, ktorý najmä pri poludňajšom slnku nebol uspokojivý. Čitateľnosť displeja bola v tomto prípade jemne problémová. Potešia možnosti ako režim spánku či vyváženie bielej v rámci farebného podania obrazovky.

VÝKON | V hlavnej úlohe známy MediaTek

Po stránke výkonu zariadenia prichádza v hlavnej úlohe dobre známy štvorjadrový procesor MediaTek MT6737T, ktorý sme mohli nájsť v rámci smartfónov strednej triedy už aj v minulosti. Zariadenie zvládne plynulý beh systému Android a jednoduchý multitasking. Pri graficky náročnejších herných tituloch však však už nebol zážitok z používania smartfónu tak rýchly a plynulý. Výkon dopĺňa grafika Mali-T720MP2. Prehľad niektorých atribútov si môžete prezrieť v benchmark testoch nižšie.

PAMÄŤ | Základná konfigurácia  

Na testovanie do redakcie k nám dorazil smartfón, ktorý obsahuje 3 GB pamäte RAM a 32 GB interného úložiska. Práve veľkosť RAM pamäte môže byť v niektorých prípadoch kľúčovým faktorom. V tomto prípade je však na dostatočnej hodnote a nezaznamenali sme problémy s prílišným zatváraním aplikácií bežiacich na pozadí. V priemere bolo k dispozícii voľných približne 900 MB až 1 GB pamäte RAM.

Vnútorné úložisko ponúka priestor 32 GB čo je už v súčasnej dobe skôr nevyhnutným štandardom. Systém Android si ukrojí približne 7 GB. Po nainštalovaní asi stovky aplikácií a nasnímaní troch desiatok fotografií sme stále zaznamenali približne 15 GB voľného miesta. Ak by vám táto hodnota nestačila, pozitívnou správou je možnosť rozšírenia. To je možné realizovať prostredníctvom pamäťovej karty MicroSD až do kapacity 256 GB.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Chcelo by to viac

Pomerne veľká a nevyužitá “brada” na prednej strane by si doslova pýtala umiestnenie čítačky odtlačkov prstov. Nestalo sa a výrobca sa rozhodol pre umiestnenie na zadnej strane v strede pod objektívom fotoaparátu. Umiestnenie ako také je v poriadku, čítačku nájdete rýchlo a jednoducho ukazovákom vašej ruky. Takisto nie je problémom ani veľkosť zariadenia a čo sa týka zadnej steny, výrobca trafil to správne umiestnenie.

Čo je však horším faktorom – reakcie. Čítačka odtlačkov prstov rozhodne nie je najrýchlejšou na trhu, to však nie je jej úlohou. Zamrzí však kvalita samotného senzoru a rýchlosť. Čítačka si nevedela poradiť s jemnou mastnotou a dokonca nedokázala ani rozpoznať odtlačok v štandardných podmienkach. Často sme mohli byť svedkami hlášky, že prst bol na snímači priložený krátko, pričom sa na povrchu nachádzal dobrých pár sekúnd. Smartfón v danej cenovej kategórii by si rozhodne zaslúžil lepšiu a spoľahlivejšiu čítačku odtlačkov prstov. Konkurencia to v danej cene dokáže, tak prečo nie Sony?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Prichádzajú aj doplnky od Sony

Po stránke multimédií sme svedkami viacerých predinštalovaných titulov z dielne výrobcu. Prichádza typická aplikácia Sony pre fotoaparát, aplikácia pre prehrávanie hudby, vlastná galéria, aplikácia pre prehrávanie videí, Playstation či služba Xperia Lounge. Poteší tiež vlastná aplikácia pre správy či hodiny a mailového klienta. Ide však len o alternatívy od spoločnosti Google. Mimochodom, vybraný balíček aplikácií od spoločnosti Google je v tomto prípade takisto predinštalovaný rovnako ako aplikácie Amazon a Kindle.

Smartfón obsahuje dva mikrofóny a jeden reproduktor na spodnej strane zariadenia. Zvukové podanie hlasného reproduktora spĺňa akýsi pomyselný priemer. Reproduktor je naozaj hlasný, a tak vaše zvonenie a prichádzajúci hovor budete rozhodne počuť. Mimo tejto funkcie je však jeho kvalita štandardná a poslúži dobre aspoň na príležitostne pozeranie YouTube videí.

FOTOAPARÁT | Xperia rozhodne nesklame

Zariadenie smerujúce skôr do strednej triedy prináša zostavu jedného zadného fotoaparátu a jedného “selfie” fotoaparátu. Zadný snímač prináša rozlíšenie 13 MPix (f/2.0) a svojím podaním v dobrých svetelných podmienkach naozaj nesklame. Ostrosť, hĺbka či vyváženie bielej je v norme. S ubúdajúcim svetlom pochopiteľne klesá aj kvalita snímky a objavuje sa nepríjemný šum.

Z fotografických režimov môžeme spomenúť spoľahlivé automatické prepínanie na makro režim a rozhodne je cítiť aj softvérovú podporu pri slabšom osvetlení. Prostredie samotnej aplikácie pre fotoaparát od Sony je skutočne prehľadné a poteší tiež manuálny režim, kde si viaceré atribúty fotografie viete prispôsobiť podľa svojich preferencií.

Video zo zadného fotoaparátu je možné natáčať v rozlíšení 1080p pri 30 snímkoch za sekundu. Svojou kvalitou či ozvučením neohromí, no napriek tomu sú výsledky použiteľné najmä na príležitostnú dokumentáciu vašich zážitkov.

Predná kamera zariadenia ponúka rozlíšenie 8 MPix. Fotografické výsledky vôbec nie sú zlé a pre použitie na sociálnych sieťach budú rozhodne stačiť. Poteší možnosť voľby pre snímanie jednej osoby alebo viacerých osôb. Manuálny režim pre prispôsobenie niektorých funkcií je k dispozícii aj v prostredí predného fotoaparátu. Celkovo tak môžeme hodnotiť fotografickú zostavu za veľmi slušnú a Sony si zaslúži palec hore.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

"Selfie" fotografia nasnímaná prednou kamerou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 7.1.1 Nougat

Zariadenie prichádza na trh so systémom vo verzii Android 7.1.1 Nougat a tiež nadstavbou od výrobcu, ktorá ľahko mení grafické prvky v rámci používateľského rozhrania. Smartfón obsahoval bezpečnostnú aktualizáciu z novembra 2017. Zatiaľ sme však neobdržali informáciu o prípadnej novšej bezpečnostnej aktualizácii pre model Sony Xperia L2.

Smartfón vás privíta veľkým widgetom hodín či dátumu na zamknutej obrazovke. Nájdeme tu tiež informácie o mobilnom operátorovi a iné ikonky. Nechýbajú skratky pre rýchle spustenie fotoaparátu alebo hlasových príkazov. Túto obrazovku však často preskočíte, pokiaľ budete odomykať zariadenie čítačkou odtlačkov prstov.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | Grafické zmeny od Sony

Prostredie ako také vám ponúka na domácich obrazovkách priestor pre widgety alebo aplikácie. Samotné domáce obrazovky sú môžete prispôsobiť. Môžete upraviť motívy, prechody, mriežku s ikonkami a ďalšie nastavenia prostredia od Sony. Na obrazovke úplne vľavo sa nachádza prostredie Google Now. Gesto potiahnutia zhora nadol na domácich obrazovkách spustí vyhľadávanie v rámci smartfónu a návrhy aplikácií, ktoré by sa vám mohli páčiť. Rovnaká ponuka sa nachádza aj na obrazovke úplne vľavo v rámci menu s aplikáciami.

Zoznam všetkých aplikácií sa teda nachádza v príslušnom menu. Toto menu je možné zobraziť potiahnutím zdola nahor (na štýl Pixel smartfónov) alebo stlačením príslušného tlačidla. Ikonky od Sony sú veľké a prehľadné. Tento zoznam je možné jemne prispôsobiť. Nájdeme tu aj predinštalované aplikácie z dielne Sony, Google či Amazon.

Po stránke rýchlych nastavení resp. skratiek sa nič nemení a takisto prostredie nastavení je veľmi známe a blízke čistému systému Android vo verzii Nougat. Opäť však platí, že prešli jemnou grafickou úpravou od výrobcu. Vo všeobecnosti tak vieme tvrdiť, že nadstavba od Sony je len ľahkou grafickou vrstvou, ktorá však rozhodne nepôsobí rušivo.

Samotná softvérová optimalizácia bola následne na veľmi dobrej úrovni. Prostredie je rýchle, svižné, prehľadné a intuitívne. Výrobca tomu pridal akúsi “čerešničku na torte” v podobe niekoľkých vlastných vylepšení a funkcií typických pre Xperia smartfóny. Za použité používateľské rozhranie a jeho softvérovú optimalizáciu tak môžeme výrobcu pochváliť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Veľmi dobrá výdrž v danom segmente

Výdrž na batériu je často subjektívnou záležitosťou a závisí od aplikácií, ktoré každý používateľ používa v rozličnej miere. Batéria s kapacitou 3300 mAh sa môže zdať v danej triede ako pomyselný štandard, v kombinácii s menej náročným hardvérom a starostlivo optimalizovaným softvérom však ide o zaujímavé finálne hodnoty.

Xperia nesklamala a aj pri náročnom používaní poskytla naozaj veľmi dobrú výdrž na jedno nabitie zariadenia. V rámci jedného pracovného dňa sme nemali problém dostať sa na 5 až 5 a pol hodín zapnutej obrazovky. A to k večeru stále ostávalo nejakých tých rezervných 30% na nečakaný večerný výlet do mesta. Ak by ste smartfón jemne šetrili, výdrž na úrovni dvoch dní je realitou.

Náročné používanie v tomto prípade zahŕňalo synchronizáciu troch mailových klientov, aktívne využívanie sociálnych sietí, hodinové telefonovanie, hodinové sledovanie YouTube videí, fotografovanie a občasné hranie hier. Ak ste však menej náročný používateľ a chceli by ste výdrž na úrovni dvoch dní, skvelým pomocníkom môžu byť dobre známe a užitočné režimy pre šetrenie batérie ako STAMINA a Ultra STAMINA. Za pravidelnú výdrž na jedno nabitie tak posielame pre Sony ďalšiu pochvalu.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón Sony Xperia L2 si môžete zakúpiť vo vybraných slovenských e-shopoch v zlatej a čiernej farebnej variante za odporúčanú maloobchodnú cenu 229 EUR. Zariadenia strednej triedy však dokážu v danej cenovej hladine ponúknuť aj viac, najmä kovovú konštrukciu či jemnejší displej.

Cena je tak jedným z faktorov, ktoré je rozhodne potrebné zvážiť pred kúpou tohto zariadenia. Ak ste však fanúšikom zariadení Sony, nevadí vám hrubší rámik a chcete smartfón s dobrou výdržou, veľmi dobre optimalizovaným prostredím a tiež skvelým zadným fotoaparátom, v tomto prípade by ste si toto zariadenie nemali nechať ujsť.

Plusy

+ Pevná (hoci plastová) konštrukcia

+ Optimalizácia softvéru

+ Fotografické výsledky

+ Výdrž na batériu

Mínusy

– Slabšie reakcie čítačky odtlačkov prstov

– Cena (vzhľadom k výbave)

Disqus Comments Loading...