Elektromagnetické pole: Takéto hodnoty boli namerané na Slovensku

Špekulácie týkajúce sa sily a škodlivosti mobilného signálu tu boli, sú, aj budú. Pre väčšiu informovanosť o intenzite mobilného signálu vznikla interaktívna mapa elektromagnetického poľa (EMP), nachádzajúca sa na portáli mindop.sk. Mapa potvrdzuje fakt, že čísla sú hlboko pod normovanými hodnotami.

Hodnoty EMP na Slovensku sú hlboko pod limitnými hodnotami

Interaktívna mapa, na ktorú upozornil portál zive.sk, zobrazuje namerané hodnoty EMP v jednotlivých lokalitách, prevažne na strednom a južnom Slovensku, konkrétnejšie len v Banskobystrickom kraji. Meranie intenzity prebiehalo v jednotlivých pásmach, no prebehlo ešte aj jedno širokopásmové meranie. Mapa ponúka po kliknutí na jednotlivú lokalitu prehľadnú tabuľku nameraných hodnôt.

Tabuľka obsahuje hodnoty zaznamenané v pásmach 800 MHz, 900 MHz, 1 800 MHz, 2 100 MHz, 2 600 MHz a 3 600 MHz. Do tabuľky boli zapísané aj hodnoty zistené širokopásmovým meraním a sú zapisované v jednotkách [V/m]. Na základe tabuliek je jasné, že namerané hodnoty ani zďaleka neprekračujú stanovené limitné hodnoty EMP. Takýto typ informovania verejnosti voľne dostupnými informáciami teda môže vyvrátiť aj množstvo nepravdivých tvrdení šíriacich sa na internete.

Mapa ďalej ponúka už len legendu s farebnými krúžkami zobrazujúcu intenzitu EMP na jednotlivých miestach a možnosť vybrať si podkladovú mapu. Na stránke nájdete taktiež aj tabuľku, ktorá obsahuje iba limitné hodnoty jeho intenzity.

Náš tip
5G siete a ich dopad na ľudský organizmus. Máme sa čoho obávať?
Disqus Comments Loading...