Skladateľné a rozširovateľné telefóny. Dočkáme sa ich v dohľadnej dobe?

Telefón, ktorého jednotlivé časti sú k sebe pripojené tak, aby ste ich mohli v prípade potreby vymeniť alebo nahradiť lepšou, vo väčšine prípadov výkonnejšou alternatívou. To je vraj budúcnosť telefónov, kedy si ich budeme skladať podľa svojich predstáv a nie podľa predstáv ich tvorcov. Samsung však tvrdí, že technológia je ešte v plienkach a tak skoro to nebude.

V roku 2014 bol prvýkrát prezentovaný projekt od Googlu s názvom Ara. Práve týmto spôsobom vtedy internetový gigant uvažoval a plánoval budúcnosť. Dnes, po dvoch rokoch je vraj koncept pre testovanie vývojárov hotový. Jeden z dominantných hráčov na svetovom trhu, ktorým Samsung stále je však tvrdí, že dnešné technológie a tiež softvér ešte neumožňujú priniesť pre zákazníkov telefón, ktorý by sa dal skladať. Dokonca Samsung odďaľuje svoje plány okolo skladateľných displejov, kde sme už mali vidieť prvé modely. Predstavené boli v roku 2013 na konferencii CES.

 

Samsung mal odlišnú predstavu ako Google, chcel ponúkať zákazníkom možnosť zmeny veľkosti displeja, kedy by sa z klasického rozmeru päť palcov dokázal stať väčší, osem palcový displej.  Idete sledovať fotografie alebo video, tak si displej zväčšíte, tým, že sa k nemu pripojí jeho ďalšia časť a hneď je tu rozmer malého tabletu. Dokonca začiatok roka 2017 mal byť dátum, kedy si aj koneční užívatelia mohli takýto model prvýkrát kúpiť. Samsung však svoje plány zmenil a podľa slov Koh Dong-jina, šéfa mobilnej divízie spoločnosti, je to realita za niekoľko rokov, nie mesiacov. Práve vývoj samotného riešenia a spôsobu ovládania nakoniec donútili spoločnosť, aby svoje smelé plány prehodnotila. Koncept však počítal iba so zmenou veľkosti displeja, ostatné parametre by boli dané výrobcom.

 

Druhý v poradí, kto sa zamýšľa nad zväčšovaním displejov je Lenovo. Ich koncept s názvom Folio má ponúkať možnosť zväčšenia displeja až na osem palcov, ak to bude zákazník potrebovať. V zloženom stave by potom obe jeho časti mali tvoriť prednú a zadnú stenu telefónu, pričom aj vtedy budú plne funkčné. Folio však ostáva iba v režime návrhu a vzoru, ako si značka predstavuje budúcnosť v tejto oblasti. Problém, ktorý Lenovo priznáva však súvisí s vysokými nákladmi na výrobu a najmä vzhľadom a hrúbkou takto koncipovaných modelov. Sú proste príliš neatraktívne, čo súvisí najmä so stavom technológie, ktorá je na ich výrobu použitá. Nakoniec sa ukazuje, že Samsung mal svoj odhad dobrý a nebude to otázka mesiacov, ale rokov, pokým sa podarí pripraviť a uviesť do predaja funkčný a príťažlivý dizajn.

Náš tip
VIDEO | Folio flexibilný tablet naživo | Lenovo Tech World 2016

Náš tip
VIDEO | Lenovo ukázalo prototypy ohybného smartfónu a tabletu | Tech World 2016

 

Opačnou cestou ako zmienená dvojica výrobcov sa rozhodol ísť Google a ten svoje plány ohľadne uvedenia prvých testovacích modelov zatiaľ nemení. Známy Google Ara je vízia spoločnosti pre budúcnosť a predstavuje skladačku, kde si každý môže vymeniť alebo nahradiť časť telefónu podľa vlastného uváženia. Google avizuje, že prvé modely pre testovanie budú k dispozícii už na jeseň tohto roka, teda skutočne za pár mesiacov.

 

Ak by sa pridali aj ďalší výrobcovia, za dva, prípadne tri roky tu môžeme mať niekoľko modelov, s ktorými sa budeme hrať aj v dospelosti ako deti. Už vidím svoju dcéru, ako mi bude meniť veľkosť pamäte alebo interný fotoaparát s dovetkom, že je to ako jej detské lego. Ostáva však otvorená otázka, ako dopadne Google a kedy sa podarí Samsungu a ďalším spoločnostiam vytvoriť komerčný produkt pre masy.

Disqus Comments Loading...