Rusko spúšťa vlastný obchod s aplikáciami, má nahradiť západné riešenia. Počet aplikácií v ňom je na smiech

Ruská agresia na Ukrajine má významné dopady aj na technologický svet, najmä ten ruský. Množstvo spoločností z tamojšieho trhu odišlo a Moskva domácim dokonca zablokovala aj sociálne siete Facebook a Instagram. Obáva sa toho, že by sa obyvateľstvo mohlo dozvedieť aj iné informácie, nie len tie, ktoré im ponúkajú domáce úrady a štátom ovládané médiá.

Sankcie, ktoré svet namieril na Rusko, sa týkajú napríklad aj obchodu Google Play. Rusi si síce aj naďalej môžu sťahovať aplikácie a hry, no nie tie platené. Rovnako nemôžu za predplatné platiť priamo v aplikáciách, ktoré majú predplatené. Rusko na seba nenechalo dlho čakať a teraz podľa agentúry Reuters prichádza s vlastnými riešeniami, ktoré majú nahradiť západné obchody s aplikáciami.

Rusko chce dosiahnuť technologickú nezávislosť. Aj za cenu zastaralých technológií

Kremeľ sa v poslednom období snaží odtrhnúť od závislosti západných technológií, pretože chce získať úplnú kontrolu nad online priestorom. Technologickú nezávislosť chce krajina dosiahnuť za každú cenu. Napríklad aj investovaním do extrémne zastaralých 28 nm čipsetov, ktoré sa s dnešnými modernými riešeniami nemôžu ani zďaleka porovnávať.

Obchod RuStore bol vytvorený s podporou ruského Ministerstva digitálneho rozvoja, komunikácií a masmédií v spolupráci s ruským gigantom Yandex a bezpečnostnou spoločnosťou Kaspersky. V novom obchode bolo po spustení viac ako 100 aplikácií, vrátane niektorých vládnych služieb. S pribúdajúcimi dňami pribúdajú aj ďalšie aplikácie. K známym svetovým plateným riešeniam sa ale aj napriek tomuto úsiliu bežní Rusi len tak ľahko nedostanú.

Náš tip
Ktorý operátor má najlepšiu ponuku? Štát porovnal ceny za nás, výsledky prekvapia
Disqus Comments Loading...