Rozhovor: Rudolf Halmi autor aplikácií Currency converter, Frozen Bubble Level Editor a ConnecToo [HTC Android súťaž]

Pokračujeme v predstavovaní slovenských Android vývojkárov. Ďalším je Rudolf Halmi. Pracuje ako programátor, vlastní Google Nexus One a Xperia X10 mini a do súťaže prihlásil spolu tri aplikácie: Currency converter, Frozen Bubble Level EditorConnecToo.

Kto si a čo robíš? Predstav sa nám.

Rudolf: Volám sa Rudolf Halmi a živím sa ako programátor. Java a Android momentálne nie sú mojim denným chlebom, mám to skôr ako hobby. Nakoľko som ale pred pár rokmi programoval práve v Jave, mal som s Androidom pomerne rýchly štart.

Kedy (a prečo) si sa začal venovať Androidu?

Reálne som s ním začal niekedy v septembri minulého roku, kedy sa mi podarilo na eBayi kúpiť T-Mobile G1 za dobrú cenu. Niekedy v auguste som sa síce už hral s Android SDK ale skutočné zariadenie mi prišlo vhod. Nabudilo ma k rýchlejšiemu vývoju, je rozdiel mať niečo reálne v ruke a mať to na obrazovke PC :)

Čo Ťa na ňom zaujalo?

Zaujalo ma na ňom viac vecí. V prvom rade ma veľmi oslovilo to, že Google zvolil ako hlavný programovací jazyk Javu. Dalšia vec je, že je open source a teda som si bol istý, že budú k dispozícii aj rôzne alternatívne ROMky a ak mi nebude štandardný Android vyhovovať, bude možnosť zmeny :)

Aké a koľko aplikácií si už naprogramoval?

V Android Markete su momentálne 3 dokončené aplikácie, tie sú zároveň v SK preklade prihlásené do súťaže. Samozrejme popri nich som stihol spraviť niekoľko “proof of concept” projektov, možno sa z nich časom niečo vyvinie. Momentálne pracujem na svojej prvej openGL hre, uvidíme ako sa podarí ;)

Ako dlho Ti trvá spraviť jednu aplikáciu?

Prvé verzie aplikácii sú hotové pomerne skoro. Napríklad ConnecToo som mal hotové zhruba za 2-3 týždne. To však som už vedel čo a ako a veľkú časť kódu som použil zo starých projektov. Currency converter ktorý bol mojou prvotinou som robil cca 3 mesiace. Všetky aplikácie však programujem len vo voľnom čase, takže ten čas skutočne strávený vývojom je tažko odhadnúť.

Určite máš nejaké rady a tipy pre začínajúcich programátorov?

Pri prvých neúspechoch neskončiť, radšej sa popýtať na fórach, mailing liste a pod. V neskorších fázach – predtým ako nahrajú aplikáciu do Android Marketu spraviť najskôr akúsi Beta verziu na ktorú budú môcť ľudia reagovať, dávať zlé hodnotenia atď… Až potom ako daný programátor vychytá všetky muchy, uvolniť plnú verziu. Premietne sa to do výsledného hodnotenia aplikácie rovnako ako do počtu stiahnutí. Túto fintu skúšam pri mojej aktuálne vyvíjanej hre a snaď sa to oplatí :)

Aké aplikácie si už prihlásil do HTC Android súťaže?

Tieto 3: Currency converter na rýchlu konverziu mien, Frozen Bubble Level Editor na tvorbu level packov do obľúbenej hry Frozen Bubble a nakoniec ConnecToo, čo je logická hra kde musí hráč pospájať farebné elementy v čo najkratšom čase.

Plánuješ prihlásiť ďalšie?

Ak to stihnem do konca súťaže, tak áno – moju rozpracovanú 3D hru. Volá sa Airplane 3D (pracovný názov) a je striedavo dostupná v Android Markete. Verím, že bude úspešná.

Aký Android telefón používaš?

Začínal som s T-Mobile G1. Momentálne mám Nexus One a tiež Sony Ericsson Xperia X10 mini.

A aký je Tvoj vysnívaný telefón (verím, že tiež Android :)?

Nexus zatiaľ nemá chybu. Myslím, že počkám na ďalšiu generáciu Androidov, než ho dám z ruky :D

Určite máš obľúbené Android aplikácie, ktoré rád a často používaš? Ktoré sú to, ktoré by si odporučil ďalším Android fanúšikom?

Okrem svojich aplikácií intenzívne využívam tieto: AndroidVNC a ConnectBot na pripájanie sa k PC. Linda Manager na správu aplikácií, SD karty a podobne. jjReader na čítanie eBookov. Smooth Calendar má zas veľmi užitočný widget. Hry takmer nehrám, občas si však dám partičku v Klondike Solitaire.

Rudolf, ďakujem za rozhovor a želám všetko dobré.

Ak si aj Ty prihlásil svoju Android aplikáciu do HTC Android súťaže a ešte sme Ťa nekontaktovali, pošli mail na mojandroidsk@gmail.com a dostaneš priestor na predstavenie aj Tvojej súťažnej aplikácie.

Michal Chabada
MojAndroid.sk

Disqus Comments Loading...