Rozhovor o vývoji mobilných hier s členmi herného štúdia Playito [Android Magazín]

Tvorba hier a aplikácií pre mobilné platformy je zaujímavou oblasťou a v súvislosti s markantným nárastom mobilných zariadení má veľký potenciál. My sme si dovolili položiť niekoľko otázok chalanom, ktorí sa v tejto oblasti už istý čas pohybujú: Rado „Despo“ Veselý a Roman „Mem“ Nepšinský z herného štúdia Playito. Vytvorili viacero výborných hier, z ktorých môžeme spomenúť  napríklad skvelú logickú hru Scarab Tales, ktorej recenziu ste mohli čítať na našej stránke MojAndroid.sk. V rozhovore sme sa venovali histórii ich herného štúdia, ich doterajším hrám  a celkovo pozadiu okolo vývoja mobilných hier. Nevynechali sme však ani problematiku monetizácie hier a pálčivý problém herného pirátstva.

Mohli by ste na úvod nášho rozhovoru predstaviť herné štúdio Playito a jeho členov? Ako máte rozdelené jednotlivé úlohy pri tvorbe hier?

Mem:  Playito je dvoumužné studio, vlastní jej a do roztrhání těla v něm pracují Rado „Despo“ Veselý a já Roman „Mem“ Nepšinský. Oba už máme za sebou dřívější zkušenosti  z herního vývoje, Despo pracoval ve známém Cauldronu, společně jsme také před lety dělali na několika hrách do prestižní soutěže Becherovka Game (a pár ročníků také vyhráli ).  S vývojem nám dál pomáhá několik přátel, ať už se jedná o testování, marketing, nebo vydávání na další platformy (o iOS a Mac se nám bezvadně stará Pavel „Flash“ Barák současný předseda sdružení Českých her).

Despo: Úlohy nemáme striktne rozdelené, obaja sme primárne programátori, ja sa okrem toho starám v našich hrách o grafiku a Mem si občas strihne nejakú tu hudbu a zvuky, takže základ hier sme si schopní vytvárať sami. Ak je to potrebné , ďalšiu hudbu a grafiku dokupujeme alebo si necháme vyrobiť na objednávku. O gamedizajn sa staráme spoločne a musím povedať , že o dobré nápady počas vývoja nie je núdza.

Aká je história vášho štúdia? Koľko hier pre aké platformy ste vytvorili a ktorá z nich bola komerčne najúspešnejšia? Prípadne, na ktorú ste z nejakého dôvodu obzvlášť hrdí?

Despo:  Myslím, že teraz v auguste je to rok od založenia štúdia Playito.

Mem: Jo, znovu jsme se dali dohromady loni o prázdninách, když jsme chtěli vyzkoušet multiplatformní nástroj pro vývoj her Unity a zkusit si, jaké to je vydávat vlastní indie hry pro mobilní platformy. Studio Playito jsme oficiálně zformovali v září a jako první titul vydali hru FireLords, inspirovanou populárním Bombermanem, protože kvalitní mobilní zpracování tohoto mechanismu nám na Androidu i iPhonu chybělo.  Zatím komerčně nejúspěšnější byla ale naše druhá hra, variace na arkanoid DeathMetal. Ta slavila úspěch i v Mac App Store, kde ji Apple vybral mezi žhavé novinky, což se samozřejmě pozitivně odrazilo i v prodejích.

Despo: Svojím spôsobom sme hrdí na každú našu vydanú hru. Aj v prípade spracovania existujúceho herného mechanizmu (bomberman, arkanoid, lov kačiek v DarkHunt) pridávame vlastný pohľad, máme snahu o čo najlepšie ovládanie na dotykovej obrazovke, bezproblémový chod na ľubovoľnom HW od malých lowendových tabletov s Androidom alebo Windows Phone až po iPady s retinou či stolné Macy. Obzvlášť hrdí sme potom samozrejme na originálne hry, ako je napr. náš posledný výtvor, puzzle hra Scarab Tales. V nej majú hráči dokonca k dispozícii editor, v ktorom si môžu jednoducho vytvoriť nové levely a prípadne ich aj nahrať k nám na server pre svojich známych a ďalších hráčov.

Hier sme za ten rok stihli vydať 8, primárne platformy sú Android+iOS (pre Android sme tiež vydali zadarmo jednu živú tapetu na motívy našej hry DarkHunt), väčšinu hier sme vydali aj pre Mac a najnovšiu Scarab Tales už aj pre Windows Phone 8, ktorého podporu Unity prinieslo doslova pred pár týždňami. Zoznam všetkých hier je k dispozícii na našom webe  Playito.com.

Dá sa tvorbou hier pre mobilné zariadenia uživiť? Je programovanie hier vaším hlavným zamestnaním, alebo sa venujete aj niečomu inému?

Mem: Tvorbou mobilních her se určitě uživit dá, i když nás se to zatím netýká a Playito máme pouze jako hobby. Otázkou také je, jestli bude možné se uživit tvorbou casual/indie her v budoucnosti, hráči na mobilních platformách jsou stále náročnější a vyžadují AAA tituly, konkurence na indie scéně přitom stoupá každým rokem. U vydavatelů se také těší stálé oblibě model free2play, který sice hráči většinou nemají v lásce (a dělají dobře, protože freemium hry často zneužívají nekalé monetizační praktiky a nehrají fair), ale současně hry „zdarma“ stahují a tím oslabují trh s placenými hrami.

Exkluzívne pre MojAndroid.sk chalani z Playita ukázali aj svoju sadu vývojárskych nástrojov:-)

Despo: Od našich fanúšikov máme spätnú väzbu, že majú radšej hru platenú, ktorá už ich potom neotravuje žiadnymi reklamami ani online kontrolami licencií. Proste hru kúpia a majú kľud. Snáď takí budú pribúdať.

Zvyšok rozhovoru si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

Rozhovor nájdete v septembrovom vydaní časopisu Android Magazín na 16. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín September 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...