Recenzia Redmi 7A: Lacný smartfón, ktorý príjemne prekvapil

Spoločnosť Xiaomi sa čím ďalej tým viac presadzuje vo výkladoch slovenských predajcov elektroniky. Predovšetkým však dominuje predajom smartfónov a ďalšieho inteligentného príslušenstva. Ako ste mohli už počuť, tento čínsky gigant prednedávnom spravil zo svojho modelového radu samostatnú značku. Reč je o Redmi, ktorý je po novom podobnou dcérskou značkou, ako HONOR od konkurenčného Huawei.

Rad Redmi sa vyznačuje predovšetkým špičkovým pomerom ceny a výkonu. Nami testovaný model Redmi 7A je ukážkovým príkladom, ako má takéto zariadenie vyzerať. Stoji iba 100 € a pár drobných k tomu. Za túto cenu navyše ponúka výbornú hodnotu, no ako je pri lacnejších smartfónoch známe, všetko má svoje muchy. Dostal sa nám do rúk jeden z najlepších lacných smartfónov? Dočítate sa v práve začínajúcej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Konzervatívna krabička a aj jej obsah

Xiaomi je veľmi známe tým, že do balenia rado zakomponuje aj silikónový ochranný obal. V prípade tak lacného smartfónu by sme asi očakávali priveľa. Dočkali sme sa 10 W nabíjačky, kratšieho microUSB kábla a sponky na vyberanie slotu pre pamäťovú kartu a dve Nano SIM karty. Samozrejme, na vrchu nesmie chýbať ani potrebná dokumentácia a samotné zariadenie.

Konštrukcia a dizajn: Príjemný do dlane

Redmi 7A je vskutku sympatické zariadenie a vôbec nám nepríde, že stojí toľko málo peňazí. Zadná strana je tvorená z plastu, ktorý však svojou povrchovou úpravou imituje hliník. Teda, aspoň v nás to vyvolalo podobný pocit. Presne tak totiž pôsobí aj v samotnej ruke. Nami testovaný čierny variant pôsobí veľmi elegantne a dizajn zadnej strany je minimalistický.

V ľavom hornom rohu nájdeme jeden fotoaparát a pod ním nechýba LED blesk. Zadná strana je pokrytá nápismi, ako “AI CAMERA” či “Redmi designed by Xiaomi”. Na hornej hrane telefónu je prítomný 3,5 mm audio jack na slúchadlá a sekundárny mikrofón. Ten primárny sa ukrýva na samom spodku (pravá mriežka), spolu s microUSB konektorom a hlavným reproduktorom (ľavá mriežka).

Pravej strane patria tlačidlá hlasitosti a tlačidlo pre zapnutie / vypnutie. Ľavá obsahuje iba slot na microSD a SIM karty. Prednej strane dominuje displej bez akéhokoľvek výrezu. Rámčeky preto nie sú najužšie, no mnohým vyhovuje práve absencia kontroverzného výrezu.

Na čele smartfónu sa nachádza reproduktor na hovory a predný fotoaparát. Spodnú bradu potom okrášľuje iba logo výrobcu. Telefón je údajne chránený odolnou nanovrstvou, ktorá ho chráni pred menším množstvom vody.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Žiadne výhrady

Displej na Redmi 7A má uhlopriečku 5,46 palcov. S pomerom strán 18:9 tak ide o vcelku malé a kompaktné zariadenie. Rozlíšenie tohto IPS LCD panela činí 1440 x 720 pixelov (HD+), čo nám dáva 295 pixelov na palec. Na danú cenovú kategóriu je toto rozlíšenie plne dostatočné.

Pozorovacie uhly sú na vcelku dobrej úrovni, aj keď určite nejde o ten najlepší zobrazovač. Skvelý je minimálny jas, ktorý vo večerných hodinách netrhá oči a maximálny jas sa pohybuje niekde v okolí priemeru strednej triedy. Reakcia na dotyk je potom výborná a s týmto sme počas testovania nemali žiadne problémy.

Multimédiá: Poteší kvalitný hlavný reproduktor

Jednou z vecí, ktorá sa na lacných smartfónoch šetrí, je primárny reproduktor. Preto nás veľmi teší, že Xiaomi nenasadilo ten typický s “plechovým” zvukom. Disponuje dokonca aj hlbšími tónmi a jeho maximálna hlasitosť zaručí, že neprepočujete žiaden prichádzajúci hovor.

Ak sa vám však podarilo nejaké upozornenie prepočuť, stále je tu prítomná farebná notifikačná LED dióda v ľavom rohu čela smartfónu. Na širokouhlom 18:9 displeji si vychutnáte vaše obľúbene filmy, no YouTube videá s pomerom strán 16:9 je nutné pozerať s čiernymi rohmi. Samozrejme, tých sa môžete zbaviť na úkor hornej a dolnej časti obrazu.

Na milovníkov hudby čaká 3,5 mm audio jack. Po zapojení slúchadiel si môžete zvuk upraviť podľa vlastných predstáv, vďaka integrácii ekvalizéru a vstavaného zvukového enginu. Hudbu si vychutnáte aj prostredníctvom bluetooth slúchadiel.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Hrdo prekoná aj drahšie modely

Vnútri Redmi 7A sa nachádza čipset Snapdragon 439, ktorý má osem jadier. Ten je doplnený operačnou pamäťou o veľkosti 2 GB a vnútorné úložisko má kapacitu 16 GB. Ako môžete vidieť, smartfón disponuje tými najzákladnejšími vlastnosťami. Možno vás prekvapíme tvrdením, že Redmi 7A nám príde dokonca podstatne rýchlejší a celkovo plynulejší, ako niektoré o sto eur drahšie modely.

Vďačiť môžeme práve skvelej optimalizácii od výrobcu. Multitasking je maximálne plynulý a neraz sme mali pocit, že operačná pamäť má aj o jeden gigabajt navyše. Animácie v systéme sa nijako nesekajú a spúšťanie aplikácií trvá minimum času.

Nuž, 16 GB interná pamäť dokáže zamrzieť. Preto nás teší, že je ju možné rozšíriť o microSD kartu do kapacity 256 GB. Smartfón dosiahol v benchmarku AnTuTu skóre 74 874 bodov.

Systém je dostatočne plynulý, na tie lepšie hry ale môžete zabudnúť. Jednoduchšie tituly si zahráte bez problémov, no na tie kvalitné 3D hry s poriadnou grafikou budete potrebovať výkonnejší smartfón.

Operačný systém: Obohatený aj o prémiovejšie funkcie

Na Redmi 7A beží Android 9.0 Pie, obohatený o nadstavbu MIUI 10. Tá počas nášho takmer dvojtýždenného testovania obdržala dve aktualizácie, jedna z nich so sebou niesla júlovú bezpečnostnú záplatu. Sme veľmi radi, že čínsky gigant myslí aj tie najlacnejšie modely a aktualizuje ich na pravidelnej báze.

V systéme nechýbajú staré známe funkcie, ako klonovanie aplikácií, správca telefónu a batérie, podpora pre gestá, integrovaná úprava zvukového výstupu a ďalšie veci, na ktoré narazíte počas používania. Mrzela nás však jedna vec, a to tá, že notifikácie sa zobrazili až po stiahnutí hornej lišty nadol.

Telefón disponuje aj týmito funkciami:


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparáty: Nečakane silná stránka

Tomu, že Redmi 7A je plný príjemných prekvapení, svedčia aj jeho snímače. Vzadu nájdeme 12,3 MP fotoaparát s nie príliš presvedčivou svetelnosťou f/2.2. Istú magickosť však výsledným fotkám dodáva softvér. Ten snímky po zachytení vylepší a následne vyzerajú ako z dobrého zariadenia strednej triedy.

Nechýbajú im verné farby, slušný kontrast a na danú cenu priam excelentný dynamický rozsah. Na fotografiách je krásne vidieť, ako obloha s bielymi oblakmi dokáže vynikúť. V horšom svetle klesá aj kvalita, no o žiadnu katastrofu nejde. Nápis “AI CAMERA” na zadnej strane nie je iba na okrášlenie, ono to skutočne funguje a fotografie vyzerajú lepšie a zároveň prirodzene.

Režim HDR odvádza skvelú prácu
Nechýbajú ani rozšírené možnosti
PRO režim ponúkne napríklad dlhú uzávierku, až do 32 sekúnd

Video je možné nahrávať v rozlíšení 1080p so snímkovou frekvenciou 30 fps. Aj s ním sme boli veľmi spokojní, aj napriek absencii akejkoľvek stabilizácie obrazu. Predná kamera s rozlíšením 5 MP a svetelnosťou f/2.2 nás taktiež na danú cenovku nadchla.

Fotografie v exteriéri:

Fotografie v interiéri:

Predný fotoaparát:

Portrétový režim

Testovacie video:

Konektivita: K pomyselnej dokonalosti chýba NFC

Nesmieme zabudnúť spomenúť, že nabíjací konektor je typu microUSB. Výrobca sa však očividne snažil čo najviac znížiť cenu smartfónu. Navyše, týmto konektorom disponuje aj desiatka o sto eur drahších zariadení, kde by sme to už odpúšťali len ťažko. Vo vrchnej časti sa nachádza 3,5 mm audio jack na slúchadlá.

Smartfón podporuje len 2,4 GHz Wi-Fi, no je na ňom dostupný Bluetooth vo verzii 4.2. Nechýba ani trojitý slot pre dve nanoSIM karty a jednu microSD kartu. Pokiaľ ide o určovanie polohy, na to poslúžia služby GPS, A-GPS, Beidou a GLONASS. Čerešničkou na torte by bola podpora NFC, ktorá smartfónu chýba.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Ďalší parameter, ktorý exceluje

S výdržou batérie dokáže tento približne 100-eurový smartfón predčiť aj viacero vlajkových lodí. Spokojní so smartfónom sme, ak nám ponúkne minimálne jeden celý deň bez nabitia. Tento to však doťahuje i na dva a pol dňa bez nabíjačky. S vyšším časom nečinnosti klesá doba zapnutého displeja, no odhadujeme, že Redmi 7A zvládne cez sedem a pol hodín s neustále zapnutým displejom.

Táto veľká, 4 000 mAh batéria sa dobije pribalenou 10 W nabíjačkou (výstup 5V / 2A) za približne dve hodiny. Telefón je teplejší iba počas nabíjania, menej náročné hry však už zvládne bez prehrievania či sekania.

Možnosti úspory batérie
Doba s vypnutým displejom na jedno nabitie
Doba so zapnutým displejom na jedno nabitie

Záverečné zhodnotenie: Najlepší 100-eurový smartfón?

Redmi 7A je bez pochýb jedným z tých najlepších smartfónov za približne 100 €. Príjemne zaskočí kvalitou fotoaparátov, skvelou výdržou na jedno nabitie, dobrý výkonom a príjemným používateľským prostredím. Výrazne ho odporúčame najmä ľudom s obmedzenejším rozpočtom alebo tým, ktorí patria k menej náročným. Dovolíme si však tvrdiť, že s Redmi 7A bude vcelku spokojní takmer hocikto.

Z nedostatkov spomenieme absenciu skeneru odtlačkov prstov, len microUSB konektor a málo pamäte. Či už úložiska alebo tej operačnej.

Disqus Comments Loading...