RECENZIA Motorola moto g7: Zlatá stredná cesta triedy moto

Motorola predstavila v Brazílii štvoricu zaujímavých modelov série moto g7. Tri z nich dostali výstižný prívlastok, zatiaľ čo model bez prívlastku zostal v ich tieni. No my sme sa mohli presvedčiť o tom, že aj moto g7 rozhodne má čo ponúknuť a pre niektorých zákazníkov môže byť práve on zlatou strednou cestou.

Balenie: Ničím neprekvapí

Balenie Motoroly moto g7 neobsahuje nič extra. Výnimkou je len priesvitný silikónový obal, v ktorom je smartfón už od výroby. Je pomerne tenký a v momente, keď sme ho dali prvýkrát dole, dostal sa zaň prach a bolo po kráse. Ak si neplánujete kúpiť lepší, ani ho neskúšajte dať dole. Peknú zadnú stenu moto g7 chráni naozaj zodpovedne.

Zvyšok balenia tvorí už len ihla na vyberanie slotu, ku ktorému sa ešte dostaneme. Potom je tu nabíjací USB-C kábel a adaptér 18 W TurboPower nabíjačky. Chválime výrobcu, že už niekoľko generácií používa v strednej triede USB-C konektor. Počas testovania sme to veľakrát ocenili.

Konštrukcia a dizajn: Odvážny dizajn nemusí sadnúť každému

Motorola moto g7 je naozaj nezvyčajný smartfón. Odkedy sa výrobcovia začali snažiť o čo najtenšie rámčeky, trh dal priestor naozaj originálnym riešeniam. A smartfóny značky Motorola sú hlavne pre tento rok naozaj nezvyčajné. To si všimnete už na prvý pohľad.

Na prednej strane sa nachádza displej, ktorého dokonalosť narúša pomerne výrazný výrez. Je formovaný do tvaru písmena “V” a myslíme si, že mohol byť aj o čosi menší. Menšie mohli byť aj rámčeky okolo displeja, obzvlášť ten vrchný. Spodný aspoň výrobca využil na umiestnenie loga. Vo výreze sa nachádza selfie kamera a nad ňou nájdete reproduktor. Ak by ste si mysleli, že ide o hlavný, ako býva pri Motorole zvykom, nie je to tak.

Zadnú stenu vyrobenú z pekného plastu náchylného na odtlačky prerušuje vystúpený fotoaparát s dvomi objektívmi. Súčasťou vystúpenej časti je aj LED blesk. Pod ňou sa nachádza rýchla čítačka odtlačkov prstov s logom výrobcu. Rámik po bokoch moto g7 je takisto plastový a vo vrchnej časti ho narúša mikrofón. Vedľa neho nájdete slot na dve SIM karty a pamäťovú SD kartu, čo robí z Motoroly plnohodnotný dual SIM mobil. Výrobcu za toto riešenie opäť chválime.

Pravý bok moto g7 je domovom pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo napájania. Obe sa používajú dobre a nemáme k nim žiadne námietky. V spodnej strane nájdete sprava doľava reproduktor, USB-C a audiojack 3,5 mm. Ak by sa vymenili pozície jacku a reproduktora, telefónu by to vôbec neuškodilo a nám by to vyhovovalo viac. Je to ale len o preferenciách.

Celkové spracovanie a dojem z Motoroly moto g7 môžeme označiť za pozitívne. Pri rozmeroch 157 x 75,3 x 8 milimetrov a hmotnosti 172 gramov už rozhodne nejde o kompaktný smartfón. Aj tak sa ale používa celkom príjemne a dobre padne do ruky. Škoda len pomerne veľkého výrezu a rámčekov, nič hrozné to ale nie je. Plast pôsobí kvalitne a nebáli by sme sa ani ľahšie pádu. Pozor si treba dať na škrabance, tie sa na plastovom tele objavia skôr než na sklenenom.

Možnosti zabezpečenia: Rýchla a bezpečná Motorola

Dnes už je v podstate štandardom kombinácia skenera odtlačkov prstov a odomykania tvárou. Presne takú nájdete aj v Motorole moto g7. Skenovanie tvárou síce nie je žiadna úžasná 3D technológia, no fotografiou ho len tak neoklamete. Navyše je celkom rýchle. My sme ale aj tak používali skener.

Skener odtlačkov prstov je na zadnej strane. Rýchlo a presne odomkne mobil aj v prípade, že prst netrafíte presne. Možno by sme mu vytkli len chýbajúce gesto stiahnutia notifikačnej lišty. To by sa tu naozaj zišlo, keďže natiahnutý displej je pri ovládaní jednou rukou doslova “nekonečný”. Na zabezpečenie sa však môžete pri moto g7 zaručene spoľahnúť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Vo svojej triede plnohodnotný hráč

Motorola moto g7 ponúka slušný displej, ktorý vo vrchnej časti narúša kritizovaný výrez. Okrem neho sa nám displej veľmi páčil. Na uhlopriečke 6,2 palca ponúka rozlíšenie Full HD+. Je úplne dostatočné a čokoľvek iné by bol asi nezmysel. Samozrejme musíte pri niektorých činnostiach rátať s tým, že sa vám časť obsahu oreže, nie je to ale nič hrozné.

V kombinácii s vydarenými pozorovacími uhlami, dobrou čitateľnosťou na slnku alebo peknými farbami je tento displej dobrým hráčom vo svojom obore. Stráca len na tom, že ide o IPS panel a v tejto cenovej kategórii už nájdeme aj AMOLED. To však z neho nerobí horší kúsok. Práve naopak, je veľmi dobrý a s jeho používaním sme boli plne spokojní. Poteší aj maximálny jas na pomernej vysokej hodnote či filter modrého svetla na nočné čítanie.

Výkon a pamäť: Neočarí, nesklame

Ak vám záleží na výkone smartfónu, Motorola moto g7 asi nie je úplne dokonalý výber. Napriek tomu ju môžeme pochváliť. Výrobca sa v tomto prípade spoľahol na procesor Qualcomm Snapdragon 632 a operačnú pamäť 4 GB. Výsledok v AnTuTu nás neprekvapil a s hrami ako PUBG Mobile si moto g7 poradí bez väčších problémov.

Pamäť je jej silnejšou stránkou. Aj napriek dual SIM funkcionalite tu stále máte možnosť rozšírenia pamäťovou kartou a to až do kapacity 512 GB. Mala by tak stačiť každému, kto si kupuje smartfón za túto cenu. Nakoniec sme teda aj v kategórii výkonu a pamäte spokojní a Motorola moto g7 prináša presne to, čo by ste čakali.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Motorole čistý Android sedí

Už niekoľko rokov sme pri smartfónoch Motorola naučený na čistý Android s pár funkciami navyše. Moto g7 nie je vôbec žiadnou výnimkou a ak ste si raz na čistý Android zvykli, systém v nej veľmi oceníte. Ide o (ešte stále nový) Android 9.0 Pie, ktorý nekryje žiadna nadstavba.

Škoda, že čistý Android nemôže dosiahnuť tak prívetivý vzhľad ako nejaká nadstavba. Celé prostredie je akoby bezduché. Profitovať sa z toho dá hlavne po stránke rýchlosti a jednoduchosti. Áno, ak máte radi veci jednoducho, toto je dobrá cesta.

Podpisom výrobcu je v systéme aplikácia Moto. Tá zahŕňa Moto Akcie, Moto Obrazovku a Moto Hlas, ktorý však u nás nie je dostupný. Moto Akcie majú opäť o čosi pestrejšiu ponuku a nechýbajú ani tie staré známe ako potrasenie pre spustenie baterky alebo otočenie pre fotoaparát. Moto Obrazovka je super v tom, že vám na “zhasnutom” displeji ukazuje notifikácie, na ktoré môžete aj reagovať. Ovláda sa jednoducho a je skvelým pomocníkom na každý deň.

Systém hodnotíme ako rýchly a jednoduchý. Presne taký má byť čistý Android. Hoci nie sme úplne stotožnení s tým, aký “okresaný” je celý Android bez nadstavby, potešila nás aplikácia Moto. Ponúka totiž naozaj mnoho dobrých vychytávok a Motorola moto g7 je vďaka nim šikovný smartfón.

Multimédiá: Reproduktor bol miernym sklamaním

Pri Motorolách sme si za tie roky zvykli na to, že reproduktor bol vždy na prednej strane. Poriadne hlasný a nadpriemerne kvalitný. O to viac nás mrzí, že pri moto g7 sa nestretávame s rovnakou kvalitou. Reproduktor je na spodnej hrane a jeho zvuk je maximálne priemerný. Na pozeranie videí to stačiť bude, počúvanie hudby už je o kompromisoch.

Instagram
YouTube
Chrome

Motorola moto g7 našťastie ponúka dostatok výkonu a pekný veľký displej. Vďaka nemu sa môžete pohodlne pohybovať vo svete sociálnych sietí a internetu. Ak aj vy patríte medzi konzumentov multimédií, s týmto smartfónom chybu neurobíte. Veľký natiahnutý displej zobrazí viacej obsahu a veľká pamäť je pripravená na vaše stiahnuté filmy či iné médiá.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Naplnil očakávania, ale nepresiahol ich

Motorola moto g7 ponúka na zadnej strane dvojicu fotoaparátov. Hlavný ma rozlíšenie 12 megapixelov a clonu f/1.8, asistuje mu 5-megapixelový snímač hĺbky ostrosti. Plodmi jeho práce sú pekné portrétne zábery, ktoré nájdete nižšie. Vpredu sa potom nachádza fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov.

Výsledky, ktoré podáva zadný fotoaparát, môžeme označiť za skvelé. Fotky sú ostré, nechýbajú ani pestré farby a detaily. Všetko toto sa prirodzene vytráca, keď fotíte v horších svetelných podmienkach. Vtedy treba rátať s veľkou dávkou šumu a ani farby nie sú vábne. To sa ale dá moto g7 odpustiť, predsa len nejde o vlajkovú loď.

Pri zadnom fotoaparáte sa nám páčili aj rôzne režimy. Najviac asi zaujal režim výberu jednej farby, kedy smartfón rozozná jednu vami vybranú farbu a tú zvýrazní. Nižšie sa môžete pozrieť na výsledky. Za zmienku stojí aj vstavaná funkcia Google Lens. Nakoniec aj video, ktoré je možné nahrávať až v 4K rozlíšení pri 30 fps.

Režim Zvýraznená farba
nechá len jednu farbu skutočnú

Predná kamera fotí podľa našich očakávaní. Za pekného počasia alebo v presvetlenom interiéri sú fotky ostré, detailné a vyvážené. V šere sú oveľa horšie a my vám ani neodporúčame fotiť selfie za tmy. Nie že by to bolo až také hrozné, ale ide o zbytočnú stratu kvality.

Oba fotoaparáty hodnotíme chválitebne. Prinášajú presne to, čo vám stačí. Prekvapí pár šikovných funkcií a veľkou prednosťou je aj nahrávanie 4K videa. Na nočné fotenie moto g7 síce stvorené nie je, no za pekných slnečných dní však môže príjemne prekvapiť.

Konektivita: Malé zaváhanie s dátami, inak plnohodnotná výbava

Motorola moto g7 sa nestratí ani v oblasti konektivity. Ponúka všetko potrebné vrátane Bluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS a mnohé ďalšie. Samozrejmosť ako LTE dopĺňa milé prekvapenie v podobe NFC. Funguje bez problémov a vďaka nemu sme platili v niekoľkých obchodoch.

Čo však v našom prípade nefungovalo úplne bez problémov boli mobilné dáta. Motorola odmietala chytiť 4G pripojenie a na 3G väčšina služieb nešla. Nepomohla ani výmena slotu a ostáva nám len veriť, že ide o chybu SIM karty, hoci v iných smartfónoch pracuje bez zaváhania. A keď sme pri SIM kartách, plnohodnotný dual SIM slot je veľkou prednosťou moto g7.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Poriadne rýchle nabíjanie a spoľahlivá výdrž

S batériou a jej nabíjaním sme boli počas testovania mimoriadne spokojní. Hoci 3000 mAh batéria na papieri neohúri, v praxi sa bavíme o dni a pol výdrži. Pri miernejšom používaní sme dokonca hľadali nabíjačku len každý druhý deň. Ak dáte moto g7 zabrať, už večer budete musieť nabíjať. Aj tak sme ale dosiahli prekvapivo dobré výsledky a screen-on-time atakoval hranicu 7 hodín.

Ani 18 W TurboPower rýchlonabíjanie vás nemusí hneď osloviť, no nás po čase priam uchvátilo. Je mimoriadne rýchle a to hlavne na začiatku. Ani celková doba nabíjania vôbec nie je zlá. Ak sa teda niekedy ocitnete v časovej tiesni, môžete sa na ňu spoľahnúť.

  • 15 min. – 39%
  • 30 min. – 51%
  • 45 min. – 71%
  • 60 min. – 86%
  • 1 h 21 min. – 100%

Motorola moto g7: Záverečné hodnotenie

Základný model z novej série v strednej triede mierne zaostal v tieni svojich súrodencov. Mohlo by sa zdať, že nemá čím zaujať, no opak je pravdou. Ponúka toho celkom dosť a vo finále ide tak o skvelý pomer ceny a toho, čo za svoje peniaze dostanete.

Za 249 eur tu totiž máte čistý Android, netradičný dizajn, podarený fotoaparát a skvelú batériu s rýchlym nabíjaním. Odradiť niekoho môže len priemerný výkon alebo práve odvážny dizajn, preto si treba prezrieť aj konkurenciu. Motorola moto g7 však určite nie je zlá kúpa. Plnohodnotný dual SIM slot, NFC a mnohé iné prídavky z nej robia rozumnú investíciu.

Disqus Comments Loading...