RECENZIA | Lampa a podložka s bezdrôtovým nabíjaním od IKEA

IKEA len nedávno do svojho portfólia zaradila najnovší nábytok s integrovaným bezdrôtovým nabíjaním. Konkrétne sa v ponuke tohto výrobcu nábytku a rôznych doplnkov na bývanie objavilo niekoľko nočných stolíkov, lámp a podložiek, ktoré je možné použiť nielen ako moderný doplnok domácností, ale aj na nabíjanie vášho smartfónu alebo tabletu. V redakcii sme testovali pracovnú lampu RIGGAD a podložku NORDMÄRKE.

     

RIGGAD je pracovná lampa, ktorá je už pri prvom pohľade charakteristická svojou jednoduchosťou. Zložená je z troch pohyblivých kĺbov, ktoré zaručujú dobru polohovateľnosť. Samotné tienidlo je mimimalistické a zvrchu obsahuje tlačidlo pre zapnutie alebo vypnutie LED žiarovky. Lampa je vyrobená z kovu a je bielej farby, ktorú na podstavci a vypínači dopĺňa brezové drevo.

Podstavec je to, čo je na tejto lampe najzaujímavejšie. Od iných sa totižto odlišuje integrovaným bezdrôtovým nabíjaním v štandarde Qi, ktorý je dnes s obľubou používaný u väčšiny výrobcov smartfónov. Miesto, kde je potrebné položiť zariadenie je označené krížikom z gumy, ktorá má slúžiť aj ako protišmyková podložka. Maximálny výkon bezdrôtového nabíjania je 5W. Z podstavca inak vystupuje ešte jeden USB konektor s 10W výstupom, ktorý poslúži na nabíjanie prostredníctvom kábla. Ten svojim výkonom odpovedá väčšine dnešných nabíjačiek.

Lampa RIGGAD je inak príjemným doplnkom každého pracovného stola alebo nočného stolíka. Svojim dizajnom si možno nezíska každého, no určite si nájde veľa priaznivcov. Bezdrôtové nabíjanie je rýchle a nijako sa neodlišuje od iných Qi nabíjačiek. Konkrétne sme ho porovnávali s originálnou bezdrôtovou nabíjačkou od Samsungu, pri ktorej bola rýchlosť nabíjania totožná. Cenový rozdiel medzi originálnou nabíjačkou a lampou od IKEA nie je veľký. Zatiaľ čo nabíjačku od Samsungu kúpite od 36 eur, za lampu dáte 54,90 eur.

Druhým testovaným zariadením bola podložka s troma nabíjacími podstavcami, ktorá ponúka totožné vyhotovenie a konštrukčné spracovanie. Taktiež ostatné technické parametre sú v podstate rovnaké. Výhodou podložky je, že súčasne dokáže nabíjať až tri zariadenia. Jej cena je 59,90 €.

IKEA k bezdrôtovým nabíjačkám predáva aj špeciálne obaly, ktoré môžu funkciu bezdrôtového nabíjania sprístupniť aj pre Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S3 alebo iPhone 4/4s, či iPhone 5/5s. Celú ponuku nájdete v katalógu na stránke IKEA, prípadne priamo na predajniach v sieti predajcu.

Disqus Comments Loading...