RECENZIA | Huawei Ascend G7 – prekonáva všetky očakávania

Spoločnosť Huawei sa v poslednom období dostáva do povedomia aj vďaka svojim prémiovým zariadeniam. V pamäti nám najviac utkvel tabletofón Huawei Ascend Mate 7, ktorý patrí medzi skutočne kvalitné produkty. Väčšinou sa ale čínska značka spája s dostupnejšími zariadeniami, ktoré sú často terčom menej náročných užívateľov. Tí náročnejší sa im často vyhýbajú, no to sa môže už čoskoro zmeniť. Huawei Ascend G7 je dôkazom toho, že výrobcovia dospeli a dokážu vyprodukovať veľmi kvalitné zariadenia za rozumnú cenu, ktoré navyše dokážu uspokojiť aj skutočných mobilných fanatikov.

Balenie – štandard s menším prekvapením

Balenie smartfónu vyzerá na prvý pohľad veľmi povedome. Jednoduchá krabička s logom spoločnosti bez akéhokoľvek obrázku či náčrtu samotného zariadenia. Ak ste zvedaví, ako zariadenie vyzerá, musíte krabičku otvoriť. Samotný telefón je od zvyšku obsahu oddelený menšou priehradkou. Vo vnútri sa ešte nachádzajú obyčajné slúchadlá, napájací kábel a adaptér s výstupom 1A. Poteší ale pribalenie plastového puzdra, ktoré je veľmi tenké a elegantnému telefónu nepridá veľmi na hrúbke. Na druhej strane, puzdro je iba čiastočne priehľadné a zatieňuje pekný dizajn zariadenia. Jeho prítomnosť v balení je však na dnešné pomery nadštandardná a veľmi príjemne nás prekvapila.

Konštrukcia a dizajn – elegancia vlajkovej lode s prémiovými materiálmi

Už na prvý pohľad vám musí byť jasné, že výrobca si dal na konštrukcii tohto smartfónu záležať. Ascend G7 je skutočne veľmi pekný telefón. Väčšina zadnej časti je kovová a vo veľmi peknom kontraste prechádza do sklenej prednej strany, pričom tieto dva materiály sa stretávajú na hranách zariadenia. Kombinácia bielej a striebornej farby bola veľmi efektná a bez problémov si vieme telefón predstaviť v ženských rukách. Podobnosť so smartfónom od firmy Apple je tu očividná, najmä pri dvojfarebnej zadnej strane, no to nie je vôbec na škodu.

Smartfón má rozmery 153,5 x 77,3 x 7,6 mm a hmotnosť 165 gramov. V žiadnom prípade tak nejde o drobca, práve naopak. Smartfón je pomerne veľký aj vzhľadom k veľkosti displeja a skôr sa ujme vo veľkých mužských rukách. Veľké smartfóny však dnes už neodrádzajú ani ženy, ktoré môže osloviť elegantný dizajn s tenkým profilom.

 

Prednej strane dominuje veľký 5,5-palcový displej. Okolo neho sa nachádza pomerne decentný rámik a nijako extrémne nezväčšuje telo telefónu. Trochu nevyužitý priestor pod displejom by bol ideálny pre umiestnenie ovládacích tlačidiel, ktoré sa zobrazujú na displeji. Inak nemáme žiadne výčitky. Nad displejom nájdete tradične umiestnenú mriežku reproduktoru v strede. V ľavom hornom rohu sa nachádzajú senzory proximity a senzor automatického jasu, v opačnom rohu je umiestnená predná kamera.

Bočné hrany telefónu sú tiež tvorené kovovou konštrukciou. Tá je v niektorých miestach rozdelená výstupkami antény, s ktorými sme sa v minulosti stretli už na viacerých zariadeniach. V hornej stene je umiestnený 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá. Napravo nájdeme tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a napájacie tlačidlo. Pod nimi sa nachádzajú zásuvky pre pamäťovú kartu, resp. pre micro SIM kartu. V dolnej stene je umiestnený microUSB port a mikrofón a ľavá strana zariadenia ostala prázdna.

Zadná strana patrí medzi tie, ktoré sa podobajú na iPhone v najväčšej miere. Celokovový kryt je v hornej a dolnej časti postavený do kontrastu z plastovými plieškami. Na hornom je umiestnený fotoaparát, dodatočný mikrofón a LED dióda blesku. Dole nájdete zasa mriežku hlavného reproduktoru pre multimédiá, zatiaľ čo na kovovej časti sú iba vytlačené informácie o zariadení a logo výrobcu.

Konštrukcia zariadenia patrí medzi to najlepšie, s čím sme v tejto triede prišli do kontaktu. Niekomu možno nebudú vyhovovať ostrejšie hrany, no tie iba dotvárajú precízne spracovanie a nám pri používaní neprekážali. Tlačidlá sú tiež na veľmi vysokej úrovni. Huawei sa nechal inšpirovať inými spoločnosťami a zatiaľ čo je tlačidlo pre ovládanie hlasitosti hladké, napájacie tlačidlo je pokryté miniatúrnymi drážkami, vďaka ktorým ho viete ľahko identifikovať aj v tme.

Celkovo ide o veľmi dobre spracované zariadenie. Napriek veľkému displeju si zachováva rozumné rozmery. Na trhu sa síce nachádzajú telefóny s podobne veľkým displejom a menšími rozmermi, no napriek tomu považujeme rozmery telefónu za opodstatnené. Ovládanie jednou rukou môže byť problém, ak máte menšie ruky, no na to pri kúpe 5,5-palcového zariadenia určite budete myslieť.

Displej – k dokonalosti chýba iba Full HD

Displeje vlajkových lodí nás rozmaznali natoľko, že údaj o HD rozlíšení na 5,5-palcovom displeji pôsobí niekedy trochu nevábivo. Väčšinou sa však v takýchto prípadoch jedná o panel, ktorý nezaostáva iba v rozlíšení. Displej na Huawei Ascend G7 je však pravým opakom. Je to nádherný panel so žiarivými farbami, ktoré dokonale zakryjú fakt, že pixely je naozaj možné spozorovať voľným okom.

Do veľkej miery tu ale pomáha softvérová optimalizácia, vďaka ktorej sú ikony práve také veľké, aby pixely nebolo možné zbadať veľmi jednoducho. Áno, pri pohľade z blízka pixely zbadáte bez väčších problémov, no toto rozlíšenie je napriek tomu dostatočné pre plnohodnotné používanie všetkých bežných aplikácií a nástrojov. Samozrejme, vyššiemu rozlíšeniu by sme sa potešili, no na príjemné používanie stačí aj konfigurácia ponúknutá výrobcom.

Bez problémov si užijete YouTube videá v HD kvalite, či aj filmy a seriály, pričom v tomto smere zvládne Ascend G7 prehrať aj Full HD obsah. Displej je dostatočne veľký na to, aby ste zvládli aj čítanie elektronických kníh či prehľadávanie webu. Pozorovacie uhly sú veľmi dobré, aj keď za vlajkovými loďami mierne zaostávajú. Výborný je ale aj jas displeja, ktorý sa postará o bezproblémové použitie aj na priamom slnku. Nás ale najviac potešili žiarivé farby, ktoré sa stali synonymom pre displej na Ascend G7 a dúfame, že podobnou cestou sa pri zariadeniach strednej triedy budú uberať aj iní výrobcovia.

Výkon – ani nezbadáte, že nejde o vlajkovú loď

A myslíme to naozaj vážne. Počas niekoľkotýždňového používania by sme mohli na prstoch jednej ruky spočítať situácie, keď sme dostali Ascend G7 do pomykova. Smartfón si poradil naozaj so všetkými možnými úkonmi a operáciami a ani sa pritom nezapotil. Myslíme to doslova – ani dlhodobejšie hranie náročnejších hier nezohrialo telo telefónu natoľko, ako je to v prípade iných modelov. O vynikajúci výpočtový výkon sa pritom stará 64-bitový procesor Qualcomm Snapdragon 410 a až 2 GB pamäte RAM, čo je na túto triedu zariadení naozaj dosť.

Doménou tohto smartfónu však nie sú iba hry. Bez problémov si poradí so všetkými aplikáciami, ktoré by ste na ňom chceli spustiť. Trochu nás mrzí zbytočne zdĺhavá animácia pri spustení menu multitaskingu. Ak si v nastaveniach vývojárov animácie vypnete, tak sa celý proces prepínania medzi aplikáciami výrazne zvýši. Žiaľ, animácie zmiznú aj z iných častí systému, čo nám nebolo veľmi po vôli. Aj napriek tomu je ale multitasking veľmi pohodlný a jednoduchý. Huawei Ascend G7 síce možno nedosiahol najvyššie skóre v benchmarkoch, no práve počas každodenného používania sa ukázalo, že benchmarky nemusia byť vždy smerodajné. Telefón bol rýchly, pohotový a zvládol všetko, čo sme od neho očakávali a zvládol to veľmi rýchlo. Poteší aj fakt, že 16 GB vnútornej pamäte môžete rozšíriť o ďalších 32 GB pomocou pamäťovej karty, takže budete mať dosť priestoru aj na fotografie, videá a hry.

Systém – užitočná elegancia

Keď sa povie Huawei, mnohí si určite predstavia nadstavbu Emotion UI. Ide o veľmi drastický zásah do systému Android, ktorý nemusí každému vyhovovať. Či sa vám to páči, alebo nie, Huawei už aj v minulej verzii svojho systému ponúkal niekoľko veľmi zaujímavých funkcií a možností, ktoré čistý Android neprináša. Nová verzia systému EMUI 3.0 pridáva okrem užitočných funkcií aj veľmi elegantný vzhľad, ktorý dotvára zaujímavé prostredie. Fakt, že EMUI 3.0 beží nad systémom Android 4.4.4, v skutočnosti ani nezbadáte. Dokonca si trúfame povedať, že aktualizácia na Android 5.0 neprinesie žiadne veľké zmeny. Už terajší systém ponúka množstvo grafických prvkov, ktorými sa vyznačuje práve najnovšia verzia Androidu. Do očí bijú najmä ovládacie tlačidlá Späť, Domov a Multitasking, ktoré sú zobrazené pomocou geometrických tvarov trojuholníka, kruhu a štvorca.

Celý systém je oproti predchádzajúcej verzii prepracovanejší a celistvejší. Nie je žiadnym tajomstvom, že v mnohých smeroch sa podobá na iOS od Apple. Najväčšmi je táto podoba viditeľná pri otvorení priečinku s viacerými aplikáciami, keď sa pozadie za priečinkom rozmaže a zaostrené ostanú iba ikony v priečinku. Rovnako animácie často pripomínajú práve prostredie z iPhonov a iPadov. Tieto prvky nemusia každému vyhovovať, najmä fanúšik čistého Androidu si tu zrejme nepríde na svoje. Musíme však povedať, že nám sa zmena páči a vzhľad systému EMUI 3.0 hodnotíme na výbornú.

Okrem vzhľadu však zaujmú aj funkcie. Hneď na úvod prekvapí veľmi pekne spracovaná uzamykacia obrazovka. Tú je možné zmeniť prostredníctvom aplikácie Motívy, podobne, ako v predchádzajúcej verzii systému. Huawei ale ponúka možnosť automatickej zmeny pozadia uzamykacej obrazovky pri každom odblokovaní telefónu. Tieto pozadia sa sťahujú zo špeciálnej kolekcie. Iba počas nášho používania bola táto kolekcia rozšírená o desiatky nových obrázkov, ktoré boli spravidla veľmi pekné a nápadité a pri každom odblokovaní zariadenia sme sa mohli tešiť na nový vzhľad.

Možnosti prispôsobenia patrili aj v tomto prípade medzi hlavné zameranie vývojárov pri príprave nového systému. Spomínaná aplikácia Motívy dokáže dokonale pretvoriť všetky prvky systému, vrátane uzamykacej obrazovky či ikon na pracovnej ploche. Nastaviť si môžete aj vlastné prechody medzi domovskými obrazovkami a mnohé ďalšie prvky. Na výber máte dokonca aj dva druhy mriežky pre ikony na domovskej obrazovke – 3 x 4 alebo 4 x 5.

 

Aj v tomto prípade nájdeme v telefóne predinštalované aplikácie od výrobcu. Pozitívne je, že týchto aplikácií nie je extrémne veľa. Stále tu ale nájdete demo verzie niektorých hier, pomocou ktorých môžete otestovať výkon telefónu. Väčšina predinštalovaných aplikácií pochádza z dielne Huawei. Aj keď mnohí z vás tieto tituly používať nebudú, za pozornosť stojí veľmi elegantný a jednotný dizajn. Ten sa v aplikáciách vyznačuje jednoduchosťou a prehľadnosťou.

Skutočný potenciál prostredia ale spočíva v rôznych nastaveniach a možnostiach, ktoré na prvý pohľad ani nezbadáte. Ak napríklad potiahnete prstom na ktorejkoľvek domovskej obrazovke zhora dolu, objaví sa menu s poslednými spustenými aplikáciami a lišta pre jednoduché vyhľadávanie v zariadení. Samotné menu s poslednými aplikáciami je pomerne prehľadné. Zaujme aj funkcia, vďaka ktorej môžete prepínať medzi poslednými dvomi aplikáciami dlhým stlačením tlačidla multitaskingu.

Notifikačná lišta je tiež veľmi zaujímavá. Ak potiahnete prstom z ľavého rohu, objaví sa prepracovaná lišta s upozorneniami. V ľavej časti sa nachádza časová os, ktorá znázorňuje čas jednotlivých oznámení. Ak potiahnete prstom z pravej hornej strany displeja, zobrazia sa skratky pre rýchle spustenie a slider pre nastavenie jasu displeja. Dodatočným stlačením malej šípky sa zobrazia ešte ďalšie nastavenia, ktorých poradie si môžete jednoducho zmeniť.

 

V nastaveniach potom nájdeme už tradičné možnosti zobrazenia jednoduchej a klasickej obrazovky, ako aj mnohé ďalšie možnosti. Celkovo sme boli s novým prostredím v Huawei Ascend G7 spokojní. Výrazné zmeny oproti čistému Androidu nemusia voňať každému, no ak vám toto neprekáža, tak sa môžete tešiť na užitočné funkcie a elegantný vzhľad, ktorý má niečo do seba. Systém pritom fungoval na výbornú, reakcie boli okamžité, prechody medzi obrazovkami plynulé a ovládanie telefónu tak bolo vyslovene zábavou. Počas celej doby testovania sme našli iba jedinú chybu. Tou je nefunkčná uzamykacia obrazovka pre ovládanie práve prehrávanej hudby. Túto obrazovku je možné zobraziť pri prehrávaní hudby po dvojitom poklepaní na klasickú uzamykaciu obrazovku. Zobrazí sa síce obrázok albumu, no prepnutie na ďalšiu či predchádzajúcu skladbu, ako aj možnosť postavenia skladby, nefunguje.

Multimédiá – plnohodnotné multimediálne centrum

Smartfón Huawei Ascend G7 je svojou veľkosťou priam stvorený na prácu s multimediálnym obsahom. Niečo také pritom nemôžeme tvrdiť o každom zariadení s uhlopriečkou cez 5 palcov, no v tomto prípade nám hrá do karát hneď niekoľko rozhodujúcich faktorov. Tým prvým je, že displej je naozaj kvalitný a aj napriek nižšiemu rozlíšeniu si zobrazovaný obsah užijete naplno. Veľmi dôležitá je tiež skvelá výdrž batérie, ktorej sa ale budeme podrobne venovať neskôr.

Smartfón prichádza s niekoľkými predinštalovanými aplikáciami, pomocou ktorých by mala byť práca s multimédiami jednoduchšia. Nájdete tu napríklad FM Rádio, ktoré ponúka identický dizajn s väčšinou ostatných aplikácií od Huawei a dokonale splní svoju úlohu. Nájdete tu aj Galériu, ktorá ale patrí medzi tie jednoduchšie, no je veľmi jednoduché ju nahradiť titulom z obchodu Play, prípadne APK súborom našej obľúbenej HTC Galérie. Tá fungovala aj v tomto prípade úplne bezchybne. Prítomné sú aj aplikácie na prehrávanie hudby a videí, no tie patria rovnako medzi tie jednoduchšie a my sme ich s radosťou vymenili za naše obľúbené tituly Spotify a MX Player.

S takouto výbavou sa zo smartfónu razom stáva veľmi užitočné multimediálne zariadenie. Displej je dostatočne veľký aj na čítanie elektronických kníh či článkov na internete. Prehrávané videá sú tiež veľmi pekné a na displeji týchto rozmerov si už dokážete užiť aj seriál či film. Pre prehrávanie hudby ale odporúčame použiť slúchadlá (nie tie pribalené k smartfónu), pretože reproduktor na smartfóne nepatrí medzi tie najkvalitnejšie. Je ale veľmi hlasný, čo určite využijete pri prehrávaní YouTube videí v rušnejšom prostredí.

Konektivita – plná výbava pre rok 2015

Telefón s pekným displejom, elegantnou konštrukciou a skvelým výkonom by určite nemal zaostávať v otázke pripojenia. To by mu mohlo značne ubrať na hodnote, no my môžeme s radosťou skonštatovať, že Ascend G7 takýmto zariadením nie je. Nový Huawei ponúka všetky štandardy pripojenia, ktoré by ste od takého smartfónu očakávali a možno aj niečo navyše.

Základom je pripojenie k Wi-Fi 802.11 b/g/n. K iným zariadeniam pripojíte smartfón pomocou technológie Bluetooth v4.0 LE s podporou pre A2DP. Štandardom je aj pripojenie HSPA s rýchlosťami 42,2/5,76 Mbps, no nájdeme tu aj podporu pre LTE Cat4 s maximálnymi rýchlosťami 150/50 Mbps.

V našich testoch obstál Huawei na výbornú. Rýchlosť pripojenia bola na výbornej úrovni a týka sa to pripojenia k Wi-Fi aj mobilnej sieti. Telefonovanie bolo tiež absolútne bezproblémové, čo potvrdila aj druhá strana. Občas sa ale stalo, že sa z nevysvetliteľných dôvodov znížila kvalita pripojenia k Wi-Fi. Takéto zaváhania však boli iba veľmi zriedkavé a chvíľkové a nemali žiaden výrazný dopad na kvalitu používania smartfónu.

Fotoaparát – vždy pripravený pomocník

Huawei použil vo svojom novom Ascend G7 fotoaparát s rozlíšením až 13 MPix. V minulosti by toto rozlíšenie u mnohých mohlo vyvolať dojem, že ide o excelentný snímač používaný iba v tých najlepších zariadeniach. My sme sa už ale mali možnosť presvedčiť, že 13-megapixelové snímače v zariadeniach strednej triedy nie vždy dosahujú kvalít fotoaparátov s nižším rozlíšením, ktoré nájdeme v drahších smartfónoch.

Celkovo sme ale boli s fotoaparátom veľmi spokojní. Fotografie boli väčšinou ostré a plné farieb. Neplatilo to ale vždy, pričom vo väčšine prípadov pramenili nedostatky zo zle vyváženej bielej farby. Najväčším nedostatkom však bolo skutočne pomalé fotografovanie. Celý proces od stlačenia spúšte po uloženie fotografie do pamäte trval neraz aj niekoľko sekúnd. Fotografia bola pritom vytvorená o čosi skôr, ako bola ukončená animácia uloženia do galérie, no kým táto animácia neskončila, ďalšie fotografie nebolo možné vytvárať.

Pri dobrom osvetlení a troške trpezlivosti bolo ale možné spraviť veľmi kvalitné snímky, ktoré sú vďaka vysokému rozlíšeniu vhodné aj na prezeranie na obrazovke počítača. V zlom osvetlení sa fotografie vyznačovali slušnými detailmi, ale aj tmavým zobrazením. Na druhej strane, veľmi nás potešilo zhotovené testovacie video. To ponúka pekné farby a Ascend G7 tak môžeme vrelo odporučiť ako nástroj na zhotovovanie príležitostných videí pri oslavách či iných životných situáciách.

Batéria – vždy vydrží dlhšie, ako by ste čakali

Batéria v smartfóne Huawei Ascend G7 patrí medzi jeho najväčšie prednosti. Výrobca použil v tomto prípade akumulátor s kapacitou 3000 mAh, čo je pre takéto zariadenie viac, než dosť. Hoci ide o smartfón s veľkým displejom, nižšie HD rozlíšenie a menej náročný hardvér sa postarali o to, že Ascend G7 patril medzi zariadenia s najdlhšou výdržou batérie spomedzi všetkých, ktoré sme mali možnosť v roku 2014 otestovať.

Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že Ascend G7 je bežec na dlhé trate. Pri prvotnej inštalácií všetkých aplikácií, nastavovaní všetkých účtov a prispôsobovania systému sa z batérie minulo iba necelých 20%. Podotýkam, že pritom bol displej nonstop zapnutý viac, ako hodinu, z obchodu Play bolo stiahnutých viac, ako 1 GB aplikácií a niekoľko ďalších GB bolo stiahnutých cez Spotify. Telefón tak sľuboval dobrú výdrž a my sme boli zvedaví, ako si poradí s každodennými úlohami.

Poradil si s nimi naozaj bravúrne. Ascend G7 nesklamal ani pri tých najnáročnejších dňoch a počas sústavného využívania na ceste z Prahy do Levíc vydržal na jedno nabitie bez problémov celý deň, pričom displej bol zapnutý viac, než 6 hodín. To je ale extrémna situácia, ktorá sa vyskytne iba zriedka. Pri bežnom používaní vydržal Ascend G7 vždy minimálne dva dni. Počas toho času sme telefón používali na fotografovanie, hranie, sociálne siete, surfovanie po internete, komunikačné služby a telefonovanie. Aj po dvoch dňoch a takmer  5 hodinách zapnutého displeja telefón stále ukazoval niekoľko percent zostávajúcej batérie. V niektorých prípadoch nám po dvoch dňoch a 3-4 hodinách zapnutého displeja zostávalo aj 20-30% batérie.

Ascend G7 ponúka, podobne, ako predchádzajúce modely výrobcu, vstavané nástroje na predĺženie batérie. S radosťou však môžeme skonštatovať, že ich potrebovať nebudete. Nebudete sa musieť obmedzovať pri synchronizácii a pokojne si môžete nechať zobraziť notifikácie zo všetkých služieb. Aj tak vám smartfón vydrží na jedno nabitie dlhšie, ako deň. V tomto smere ide o ozajstného rekordmana a dlhá výdrž batérie patrila pri našom testovaní medzi naše obľúbené prvky smartfónu.

Záver

Huawei Ascend G7 nás v mnohých smeroch prekvapil, pričom zväčša ide o naozaj príjemné prekvapenia. Telefón je veľmi elegantný, má pevnú konštrukciu a štýlový dizajn. Očaril nás aj nový systém EMUI 3.0 s inovatívnym prostredím a užitočnými funkciami. Pekný displej a kvalitný fotoaparát sú základom každého dobrého smartfónu, no Ascend G7 vyniká aj v ďalšom dôležitom smere – výdrže batérie. Tá je naozaj excelentná a aj vďaka nej sme si používanie telefónu doslova užívali. Odporučiť ho môžeme každému, kto nechce investovať do nového zariadenia mesačnú výplatu, no zároveň má vysoké nároky.

Plusy

+ Displej

+ Výkon

+ Konštrukcia

+ Batéria

+ Systém

+ Cena

Mínusy

– “Iba” HD rozlíšenie

– Pomalá spúšť fotoaparátu

Disqus Comments Loading...