Creative MA200: Farebné slúchadlá s mikrofónom pre nenáročných

Medzi ďalšie produkty patriace k Android príslušenstvu, ktoré sme testovali, sa pridali aj slúchadlá Creative MA200. Ide o dizajnovo veľmi podarený kúsok, ktorý kvalitou osloví skôr nenáročného poslucháča. Ide o voľbu pre mladých ľudí, ktorí potrebujú malé slúchadlá na počúvanie hudby pri cestovaní alebo na doma. Slúchadlá sú určené špeciálne pre použitie s Android smartfónmi a ako si v našom testovaní počínali, zistíte v nižšie písanej recenzii.

Konštrukcia

Slúchadlá spoločnosti Creative ponúkajú priemerne kvalitné spracovanie. Dominujú plasty, ktoré sú v tomto prípade lesklé, čo zrovna na prvom dojme nepridá. Špunty sú z vonkajšej strany zrezané, čo slúchadlám pridáva nielen na modernosti, ale aj praktickosti, nakoľko pri počúvaní hudby nevytŕčajú z uší. V balení k špuntom nájdete aj 3 veľkosti gumených nadstavcov, takže si slúchadlá môžete upraviť podľa veľkosti vášho ucha. Pri počúvaní slúchadlá dobre držia v uchu a nevypadávajú, na vysokej úrovni je aj mechanické izolovanie okolitého hluku. Hudbu vám tak nebude rušiť ani okolitý dav ľudí alebo hluk vlaku, keď cestujete.

Kábel dlhý 1,2 metra má oválny tvar a je pokrytý gumou. Tá je priemerne ohybná, no pri dlhšom zmotaní si udrží ohnutý tvar. To je pre nás negatívnou vlastnosťou. Zakončenie vo forme 3,5 mm jacku je rovné a nakoľko sú tieto slúchadlá určené špeciálne pre smartfóny s Androidom, jeho životnosť odhadujeme rádovo na mesiace, maximálne 1-2 roky pri aktívnom používaní. Tento typ koncovky sa totižto pri nosení zariadenia vo vrecku nohavíc alebo bundy zvykne často lámať. Rozdelenie káblu k jednotlivým slúchadlám je pevné a neviete si ho nastaviť, slúchadlá sú tak vhodné len pre nosenie vpredu, nie poza krk.

Používanie

Na kábli vedúcemu k pravému slúchadlu sa nachádza aj mikrofón s ovládacím tlačidlom. Tým môžete zdvihnúť a položiť hovor, no dokážete aj pustiť alebo pozastaviť skladbu. Dlhším podržaním vyvoláte hlasové vyhľadávanie. Mikrofón pri tlačidle je umiestnený v ideálnej výške a hovory s ním boli bezproblémové. Mierne nedostatky sme pocítili pri volaní počas silného vetra, no v tomto prostredí má problém s mikrofónom takmer každé mobilné zariadenie.

Čo sa týka prehrávania hudby, tu pocítite, že slúchadlá patria do nižšej triedy. Zvuk slúchadiel je totižto dosť skreslený, vo viacerých skladbách potláča do úzadia detaily piesne a slúchadlá sa vyznačujú aj potlačením basovej zložky. Naopak, počas používania sme zaznamenali väčší dôraz na vyššie tóny, z ktorých by sme na úkor basov pokojne ubrali. Uspokojivý zvuk sme so slúchadlami nedocielili ani pri manuálnom nastavení ekvalizéra a teda slúchadlá odporúčame skôr nenáročným používateľom. Zvuk slúchadiel je však dosť subjektívne posudzovaný, preto sa vám môže zdať úplne postačujúci a normálny. Odporúčame vám teda pred kúpou slúchadlá aj reálne otestovať s viacerými hudobnými žánrami.

Vlastnosti

Slúchadlá Creative MA200 ponúkajú nasledovné vlastnosti:

  • Meniče: 8mm s neodymovými magnetmi,
  • Frekvenčný rozsah: 8-22 000 Hz,
  • Impedancia: 32 ohm,
  • Citlivosť (1kHz): 102 dB/mW,
  • Impedancia mikrofónu: <2,2 kohm,
  • Dĺžka kábla: 1,2 m,
  • Konektor: 3,5 mm, 4-pólový, pozlátený,
  • Hmotnosť: 13 g,
  • 3 páry silikónových nástavcov do uší (S, M, L),
  • Farebné prevedenia:
    • čierno-fialové,
    • čierno-červené,
    • bielo-červené,
    • bielo-ružové,
    • bielo-zelené,

Záver

Creative MA200 sú slúchadlá nižšej triedy, ktoré by sme odporučili skôr tínedžerom, ktorých osloví nielen kvalita vychádzajúceho zvuku, ale aj farebné prevedenie s moderným dizajnom. Mierne nedostatky kvality zvuku si viacmenej viete doladiť softvérovo – ekvalizérom, zatiaľ čo za hardvérový nedostatok môžeme považovať len spracovanie kábla. Čo nás naopak pri týchto slúchadlách potešilo, bol mikrofón s ovládacím tlačidlom a dobré spracovanie špuntov, ktoré dobre držia v uchu a kvalitne púotláčajú okolitý šum. Na slovenskom trhu môžete tieto slúchadlá kúpiť už za 20 EUR, čo je cena, ktorú si vyžiadal moderný dizajn a viacfarebné spracovanie. Za túto cenu sa však na trhu dajú kúpiť aj kvalitnejšie slúchadlá.

Plusy

+ spracovanie špuntov

+ prítomnosť ovládacieho tlačidla a mikrofónu

+ viacfarebné prevedenie

Mínusy

– vyššia cena

– menej kvalitné spracovanie káblu

– zvuk odpovedajúci cene slúchadiel

 

Disqus Comments Loading...