Prvý modulárny smartfón si budete môcť kúpiť už v decembri

Fairphone sa už v minulosti zapísal do našich pamätí ako “etický” smartfón,  ktorý je nielenže vyrábaný z nezávadných látok, ale dbá aj na to, kto ho vyrába. Autori projektu chcú totižto touto cestou pomôcť ľuďom vo finančnej núdzi a zastaviť vykorisťovanie chudobných krajín. Celý proces výroby je zverejnený všetkým majiteľom zariadení a širokej verejnosti. Nie iným má byť aj druhá generácia tohto smartfónu, ktorý ale navyše prináša aj modulárnosť. Jednotlivé komponenty je tak možné jednoducho nahradiť alebo vymeniť za lepšie.

S Fairphone 2 sme sa po prvýkrát stretli už v júni, no podľa autorov projektu teraz konečne zamieri aj do predaja. Ten sa má začať v decembri, a to za cenu 525 eur. Telefón je skonštruovaný tak, aby sa dal veľmi ľahko rozobrať. Spoločnosť uvádza, že demontáž je tak jednoduchá, že ju zvládne aj menej znalý používateľ. V prípade potreby sa dá ale takýto smartfón zaniesť do servisu, kde vám ho dokážu v podstate v priebehu niekoľkých minút upgradovať RAM, vymeniť starší fotoaparát za lepší, alebo osadiť výkonnejší procesor. Samozrejmosťou je aj možnosť výmeny displeja.

Čo sa týka špecifikácií, zariadenie má prísť vybavené procesorom Snapdragon 801, 2 GB RAM, 32 GB vnútornej pamäte, podporou Dual SIM, 2420 mAh batériou a 8 Mpix fotoaparátom. Do budúcnosti má výrobca ponúknuť vymeniteľné komponenty ako lepší fotoaparát, kryt s podporou NFC a iné.

Otázne v prípade Fairphone 2 ostáva, kde a ako sa budú dať zakúpiť náhradné komponenty a či sa ich upgradu vôbec v budúcnosti dočkáme. Fairphone je len začínajúcim projektom, ktorému sa ale nemusí dočkať takej popularity, aby mohol ďalej pokračovať. Momentálne si môžete novinku predobjednať na stránkach projektu.

Zdroj: fairphone.com

Disqus Comments Loading...