RECENZIA Pocophone F1: Dobré nemusí znamenať drahé

Pocophone F1 je dlhodobo skloňovaným smartfónom. Môže za to fakt, že sa jedná o najlacnejšie zariadenie, ktoré obsahuje výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 845, aké si momentálne môžete kúpiť. Jeho cena na GearBeste je pod 300 EUR, na Slovensku sú ceny vyššie. V overených e-shopoch ho môžeme nájsť za približne 350 EUR vo verzii so 6 GB RAM a 64 GB úložiskom. Oproti GearBestu získate plnú dvojročnú záruku, no priplatíte si za ňu do 100 EUR (záleží od akcie a použitého kupónu). Výkon ale nie je všetko. Aké sú ostatné parametre? My sme telefón otestovali a prinášame recenziu smartfónu Pocophone F1, ktorý má na svedomí čínske Xiaomi.

Balenie: Štandardné príslušenstvo, obal ako bonus

Unboxing alebo rozbaľovanie nových smartfónov už nie je takým zážitkom, ako tomu bolo pred pár rokmi, keď ste k telefónu dostali hromadu najrôznejšieho príslušenstva. Trend je taký, že výrobcovia pribalia nabíjačku a kábel, niekedy pridajú ochranný obal, prípadne redukciu na 3,5 mm audio konektor. Krabička, v ktorej sa Pocophone F1 predáva, zaujme už na prvý pohľad. Nie je to kvôli špeciálnym tvarom či iným vylomeninám, ale môže za to zaujímavá farebná kombinácia. Čierna so žltou vyzerá dobre a lákavo.

Na samotnej krabici máme ešte červenú nálepku, ktorá hovorí, že sa jedná o globálnu verziu. Super, aspoň nemusíme riešiť zbytočné čínske aplikácie a sťahovať služby Google Play. Navyše, smartfón obsahuje aj plnohodnotný slovenský jazyk. Po otvorení krabičky vidíme samotný Pocophone F1, ktorý je zafóliovaný. Pod ním sa nachádza potrebná dokumentácia a tenký gumený obal. Kvalitne síce nevyzerá, no pred škrabancami určite ochráni. Navyše, na telefón sadne ako uliaty. Ďalej sa v balení nachádza USB-C kábel, ktorý slúži na prepojenie s počítačom a, samozrejme, aj na nabíjanie. Keď už je reč o nabíjaní, dodávaná rýchlonabíjačka ponúka parametre 5V 2,5A. Ďalej tu nájdeme ešte nástroj na vyberanie SIM karty a to je všetko.

Konštrukcia a Dizajn: Šetrilo sa na použitých materiáloch

Už pri predstavení vzbudil Pocophone F1 rôzne otázky týkajúce sa konštrukcie. Tá je na rozdiel od dnešnej väčšiny smartfónov plastová. Presnejšie, plastová je zadná strana. Možno to nevyzerá až tak prémiovo ako sklenené modely, ale ak vás nebaví ich neustále čistenie, Pocophone F1 si zamilujete. Prístroj skvele odoláva odtlačkom prstov. Hneď by som svoj telefón so sklenenou zadnou stranou vymenil za takúto. Navyše, na tmavošedej farbe nie je vidieť ani nečistota či mastnota.

Pocitu z kvalitného spracovania však plastová zadná strana nijako neuberá. Pri úchope sa nemusíte báť lacného pocitu, ten tu proste nie je. Rám zariadenia je tiež plastový, ale dobrému pocitu z kvality konštrukcie to nijako neprekáža. Kovový rámik by však určite vyzeral lepšie. Konštrukčné spracovanie je na veľmi dobrej úrovni, detaily sú presne na svojom mieste, nikde sa nič neprehýba a neškrípe. Rozmery zariadenia sú vcelku prijateľné, 155.5 x 75.3 x 8.8 mm. Hmotnosť sa zastavila na 182 gramoch. Smartfón nedisponuje žiadnou certifikáciou zvýšenej odolnosti voči vode.

Prednej strane dominuje, samozrejme, veľký displej, ktorý sa nezaobišiel bez výrezu v jeho hornej časti. Rámiky okolo neho síce nie sú najmenšie, ale na druhú stranu nijako neprekážajú. Keby bol však rámik na spodnej strane o trochu užší, vyzeralo by to určite lepšie. Aspoň sa v ňom nachádza malá notifikačná LED dióda, ktorá svieti aj pri nabíjaní. Vo výreze je štandardne schovaný objektív predného fotoaparátu a nechýbajú tu ani potrebné senzory. Nachádza sa tu aj infračervený senzor, ktorý pomáha pri odblokovaní pomocou tváre hlavne v tme.

Keď si smartfón otočíme, nemôžeme si nevšimnúť dvojicu fotoaparátov na zadnej strane. Tie sú efektne zvýraznené červenou farbou a vyzerá to výborne. Tesne pod nimi sa nachádza skener odtlačkov prstov a,  samozrejme, nechýba tu ani dvojitý LED blesk. Okrem týchto prvkov je zadná strana zariadenia takmer čistá. Nájdeme tu už len nápis POCOPHONE.

Pri pohľade na boky zariadenia nás poteší prítomnosť 3,5 mm audio konektora, ktorý sa nachádza v hornej časti. Pravá strana je štandardná a ponúka tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zamknutie/odomknutie smartfónu. Na ľavej strane nájdeme šuflík na dve SIM karty, prípadne jednu SIM a pamäťovú kartu. Zaujímavosťou je, že šuflík ide von oveľa ťažšie, ako je to v prípade iných telefónov. Spodná strana obsahuje USB-C konektor, pri ktorom je z pravej strany mriežka reproduktora. Vľavo je rovnaká mriežka, no tá reproduktor neukrýva, nachádza sa tu len mikrofón.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nenadchne, ale ani neurazí

Pocophone F1 obsahuje displej s uhlopriečkou 6,18” a rozlíšením 2246 x 1080 pixelov, čo predstavuje hustotu 403 ppi. Jednotlivé pixely tak nemáte šancu rozoznať a displej je dostatočne jemný. Použitá bola technológia IPS, čo je logické, pretože v snahe čo najviac znížiť výrobné náklady výrobca siahol po lacnejšom paneli. To však neznamená, že po horšom. Displej vyzerá veľmi dobre, či už v tme alebo na priamom slnku, kde je jeho čitateľnosť porovnateľná s ostatnými zariadeniami, ktoré ponúkajú napríklad aj AMOLED displej. Ochranu displeja zabezpečuje sklíčko Gorilla Glass, avšak o ktorú generáciu sa jedná nevieme. Spokojný som ako s minimálnym, tak aj s maximálnym jasom. Jeho automatická regulácia funguje na jednotku a reaguje veľmi rýchlo a presne.

Pokiaľ by vám nevyhovovalo farebné podanie displeja, celkom podrobne si ho viete upraviť. Vybrať si môžete medzi predvoleným nastavením, teplými či studenými farbami. Rovnako môžete nastaviť aj kontrast, buď to necháte na automatike, kontrast zvýšite alebo znížite. Displej je možné navyše prebudiť dvojitým poklepaním, prípadne sa dokáže rozsvietiť vtedy, keď zariadenie zdvihnete. Celkovo nemám displeju Pocophone čo vyčítať. Určite sa na trhu nájdu displeje, ktoré ponúknu lepšie farebné podanie, vyšší jas či rozlíšenie, no v tomto prípade sa jedná o kvalitnú zobrazovaciu jednotku.

Skener odtlačkov a odomykanie pomocou tváre

Skener odtlačkov prstov je umiestnený na zadnej strane zariadenia. Moja prvá výhrada je práve k jeho umiestneniu. Je až príliš blízko pri fotoaparáte, a tak sa môže jednoducho stať, že namiesto skeneru položíte prst práve na fotoaparát. Skener je však výrazne oddelený a jeho nahmatanie je veľmi jednoduché, takže fotoaparátu by ste sa pri odblokovaní dotýkať nemali. Pridanie nového odtlačku prsta je otázkou pár sekúnd. S používaním skeneru som nadmieru spokojný. Patrí jednoznačne medzi najrýchlejšie na trhu, je jednoducho bleskový. To isté platí aj o jeho presnosti. Musíte si však dávať pozor na mokré ruky, v tomto prípade nebudete mať istotu, že sa vám odblokovanie podarí. Potešila by ma prítomnosť gest priamo pomocou snímača, napríklad také sťahovanie notifikačnej lišty posunutím prstu nadol by určite nebolo na škodu.

Trendom je aj odblokovanie pomocou tváre. Táto funkcia, samozrejme, nechýba ani tomuto smartfónu. Ak máte v smartfóne zvolený región Slovensko, funkcia bude nedostupná. Stačí vojsť do nastavení a zmeniť región napríklad na Hongkong. Teraz už môžete pridať svoju tvár. Trvá to len pár sekúnd. Odteraz vás telefón bude vedieť rozpoznať aj na základe tváre a vy ho tak nemusíte odblokovať len pomocou skeneru odtlačkov prstov.

Samotné odblokovanie tvárou je bleskové. Väčšinou sa zariadenie nestihne prepnúť ani do zamknutej obrazovky, ale je hneď odblokované a pripravené na vaše príkazy. Ohľadom bezpečnosti takto rýchleho odomykania tvárou si už istý nie som. Skener odtlačkov prstov je určite bezpečnejší. Vďaka sekundárnemu infračervenému snímaču vo výreze je odblokovanie možné aj počas úplnej tmy, čo hodnotím veľmi pozitívne.

Výkon a pamäť: Nezľakne sa ničoho

Tu sa kompromisy nerobili. Pocophone F1 ponúka rovnaký výkon ako aktuálne vlajkové lode ostatných výrobcov, ktoré stoja neraz aj 1000 EUR. Smartfón je osadený výkonným procesorom Qualcomm Snapdragon 845, ktorému sekunduje v našom prípade 6 GB operačnej pamäte, no predáva sa aj verzia s 8 GB RAM. S takýmto výkonom sa môžete pripraviť na to, že s Pocophone F1 nezažijete sekanie a ani nič podobné. Všetko pôjde pekne plynulo. To isté platí aj o hrách. Smartfón zvláda bez problémov aj tie najnáročnejšie. Neváhal som a nainštaloval som PUBG. Grafika sa automaticky nastavila na maximum a herný zážitok bol výborný. Žiadne sekanie, všetko krásne, plynulé. Počas celej doby hrania sa teplota smartfónu udržiavala v únosných hraniciach, takže o prehrievaní nemôže byť reč. Smartfón prešiel aj testom populárnych benchmarkov Geekbench a AnTuTu. Výsledky z nich si môžete pozrieť nižšie.

Kapacita vnútorného úložiska nami testovaného variantu je 64 GB. Po zapnutí som mal k dispozícii 56,48 GB, čo je veľmi slušná hodnota. V predaji sú aj verzie so 128 GB a dokonca 256 GB priestorom. Tam sa už zmestí poriadne množstvo dát. Navyše, pokiaľ by vám stále bolo málo, Pocophone F1 podporuje aj pamäťové karty microSD. Svoje úložisko si tak môžete rozšíriť ešte o ďalších 256 GB. V tomto prípade sa ale budete musieť rozlúčiť s druhým slotom na SIM kartu. 6 GB operačnej pamäte je naozaj dostatočné množstvo na beh mnohých aplikácií. Tie sa na pozadí nezatvárajú a multitasking funguje na výbornú. Ak patríte medzi náročných zákazníkov, ktorí požadujú rýchle reakcie aj počas toho, ako pracujete s viacerými aplikáciami naraz, Pocophone F1 vás určite nesklame.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Tradičné Xiaomi s extra nadstavbou

Pocophone F1 prichádza s predinštalovaným operačným systémom Android vo verzii 8.1 Oreo v kombinácii s MIUI 10. Používateľská nadstavba od Xiaomi ponúka množstvo zaujímavých aplikácií a nastavení systému. K nej sa pridáva ešte úprava tohto rozhrania špeciálne pre Pocophone. Tá zahŕňa nový launcher s názvom POCO. Aplikácie tak nemusíte mať usporiadané štandardne na domovských obrazovkách, ako to v prípade MIUI býva, ale tento launcher ponúka aj štandardné menu aplikácií, do ktorého sa dostanete posunom prsta zdola nahor. Jednotlivé aplikácie si navyše môžete roztriediť do rôznych tabov. Tie môžete pridávať ako sa vám zachce. Šikovná vec a keď si na ňu zvyknete, nič iné už nebudete chcieť.

Notifikačná lišta je štandardná. Rovnakú ponúkajú aj iné smartfóny od Xiaomi. Priamo z nej môžete upraviť jas displeja a nechýbajú ani skratky, napríklad na zapnutie Wi-Fi či baterky. Ovládanie operačného systému je zabezpečené trojicou tlačidiel. Ich poradie si môžete, samozrejme, zmeniť. Novinkou je však ovládanie gestami. Potiahnutím prsta zdola nahor sa dostanete na domovskú obrazovku, ak prst v strede podržíte, zobrazia sa vám naposledy spustené aplikácie. Tretím gestom je vrátenie o krok späť, ktoré uskutočníte posunutím prsta z ľavého okraja displeja doprava. Na tieto gestá sa dá veľmi rýchlo zvyknúť a fungujú spoľahlivo.

Hodiť sa môže aj čistiť úložiska, ktorý dokáže nájsť a vymazať nepotrebné súbory. Nechýba ani možnosť zmenšenia displeja pre ovládanie jednou rukou, a to až na veľkosť 3,5”. Takýto režim spustíte jednoduchým posunutím prsta zo stredového tlačidla doprava alebo doľava. Jednotlivé aplikácie je možné klonovať. Výhoda je nesporná – v jednej aplikácii môžete použiť dva účty. Aplikácií priamo od Xiaomi je tu viac, niektoré sa dajú odinštalovať, iné si necháte. Napríklad taký správca súborov sa môže hodiť.

Asi najväčším nedostatkom je veľký výrez, vďaka ktorému je stavový riadok značne obmedzený. Pokiaľ sa nachádzate v nejakej aplikácii, v pravej časti vidíte čas a vľavo ikonku batérie, informácie o signále, prípadne o Wi-Fi pripojení. Ak vám príde nejaká notifikácia, je to už horšie. Veľa sa ich tam nezmestí. Dokonca nie je možné nechať si neustále zobraziť percento batérie v stavovom riadku.

Multimédiá: Nenechá sa zahanbiť, no je čo zlepšovať

Základom pre multimediálny smartfón je kvalitný displej. Pocophone F1 tento parameter spĺňa. Jedinou jeho nevýhodou môže byť výrez v jeho hornej časti. Prekážať to môže najmä pri prezeraní filmov či hraní hier, ktoré ešte nie sú na výrez pripravené a optimalizované. Na FullHD+ displeji vyzerá všetok obsah veľmi dobre. Rukou v ruke s displejom ide aj výkon. Ten sa postará o nerušené užívanie si multimediálneho obsahu bez sekania a  iných nepríjemností súvisiacich s nedostatkom výkonu.

Reproduktor na spodnej strane je, bohužiaľ, iba jeden, takže stereo sa nekoná. Na druhú stranu, s jeho prejavom som veľmi spokojný. Maximálna hlasitosť je dostatočná a kvalitou patrí rozhodne medzi tie lepšie. Priaznivcov 3,5 mm audio konektora poteší jeho prítomnosť v hornej časti smartfónu. Nebudete so sebou musieť ťahať žiadne redukcie a fungovať vám budú aj slúchadlá, ktoré vám požičia kamarát. S kvalitou výstupu cez hudobný konektor som spokojný. Je škoda, že výrobca nepribalil nejaké slúchadlá, avšak nájsť doma nejaké s 3,5 mm jackom asi nebudete mať problém.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko super, ale…

V rámci konektivity som pocítil asi jediný vážnejší nedostatok celého smartfónu. Inžinieri v Xiaomi akosi pozabudli na NFC. Proste si povedali, že ho tam nedajú. Na jednej strane chápem, že v snahe o čo najnižšiu cenu sa kompromisy robiť museli, no na strane druhej, NFC zvládajú už aj lacnejšie zariadenia z nižšej triedy. Pokiaľ ste si obľúbili mobilné platby pomocou Google Pay, prípadne iné bezkontaktné riešenie, ktoré ponúka vaša banka, máte jednoducho smolu. Pozitívne je, že odteraz budem konektivitu už len chváliť, pretože sa jedná o smartfón, ktorý je okrem spomínaného NFC na najvyššej úrovni v rámci konektivity.

Začnem tým, že sa jedná o Dual SIM prístroj. To znamená, že v smartfóne môžete mať dve SIM karty rôznych operátorov naraz. Obidva sloty podporujú 4G pripojenie a aby som nezabudol, podporované sú všetky najpoužívanejšie slovenské frekvencie. Doba, keď sme pri Xiaomi smartfónoch pozerali na to, či podporuje 4G aj na Slovensku je už dávno preč. Ak využívate dáta na oboch SIM kartách, môže prísť vhod nastavenie dátového limitu pre každú kartu zvlášť. Nemusíte sa tak obávať, že na jednej z nich prekročíte svoj limit. Samozrejmosťou je nastavenie preferovanej karty na hovory či dáta. Keď už som pri hovoroch, telefonovanie je s Pocophone F1 bezproblémové. Zvuk je dostatočne hlasitý, kvalita hovoru veľmi dobrá. Príjem signálu je štandardný, nezaznamenal som žiadne problémy.

Rovnako je na tom aj GPS funkcionalita. Polohu mám prakticky okamžite, navigovanie je bezproblémové, kompas funguje dobre. So smartfónom som urobil asi 3 kratšie jazdy, pričom som používal navigáciu Waze, Sygic a Google Mapy. Všetko prebehlo bez problémov, nezaznamenal som žiadny výpadok GPS signálu. Naplánované som mal aj dve približne dvojhodinové jazdy, počas ktorých som neváhal vyskúšať GPS. Z telefónu som vytiahol SIM kartu a nechal som všetko len na offline navigácii Sygic. Veľmi príjemne ma prekvapila výdrž batérie pri navigovaní. Počas prvej cesty, ktorá prebiehala večer a vonku bola už tma. Jas displeja bol tým pádom znížený a na výdrži sa to prejavilo. Počas dvoch hodín navigovania si telefón vyžiadal 15 percent batérie. Spiatočná cesta si vyžiadala 20 percent, avšak jas displeja bol oveľa vyšší, keďže som cestoval počas dňa. Tieto výsledky sú skvelé, nepamätám si, kedy som testoval telefón s takto dobrou výdržou počas navigovania. O Wi-Fi pripojení snáď ani netreba písať, funguje spoľahlivo a rýchlosť je porovnateľná s ostatnými aktuálnymi smartfónmi. Aby som nezabudol, bluetooth je vo verzii 5.0, takže sa môžete pripraviť na výborný dosah a bezproblémovú funkcionalitu. U mňa vyskúšané so smart hodinkami Samsung Galaxy Watch, fejkovými airpodmi a bluetooth reproduktormi, ktoré používam doma.

Fotoaparát: Solídny fotograf

Pocophone F1 disponuje hlavným fotoaparátom s dvoma objektívmi. Tie ponúkajú rozlíšenie 12 a 5 megapixelov. Hlavný snímač disponuje clonou f1.9, sekundárny f2.0. Ten poslúži hlavne na snímanie hĺbky ostrosti a prejaví sa v portrétových fotografiách, pri ktorých sa dbá na rozmazanie pozadia. Možnosť zmeny rozlíšenia fotografií som v nastaveniach nenašiel. Vybrať si môžete medzi pomerom strán 4:3 alebo 16:9. Pri fotografovaní pomáha aj umelá inteligencia, pomocou ktorej dokáže telefón rozoznať fotografovanú scénu a tomu prispôsobiť nastavenia či zvýrazniť nejakú farbu. Ja som však toto nastavenie nechal vypnuté.

Aplikácia fotoaparátu je jednoduchá a funkčná. Nechýba však ani profesionálny režim, v rámci ktorého si môžete nastaviť hodnotu ISO, rýchlosť uzávierky, manuálne zaostriť či nastaviť vyváženie bielej. Pomocou režimu panoráma zase vytvoríte zaujímavé fotografie, do ktorých sa zmestí takmer celé vaše okolie a nechýba ani HDR. Šikovnou funkciou je aj možnosť rýchleho spustenia fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla na zníženie hlasitosti.

Aj napriek tomu, že Pocophone nestojí ani 300 EUR, môžeme povedať, že fotoaparát a výsledné fotografie sú dostatočne kvalitné a uspokoja aj náročnejších používateľov. Tým ale určite nechcem povedať, že aj tých najnáročnejších. Medzi špičku vo fotografovaní nepatrí, ale to od neho ani nečakáme. Za najlepšie fotomobily si jednoducho treba priplatiť. Otázkou je, že či ste ochotní zaplatiť 3 – 4x viac za najlepšie fotografie na trhu. To už nechám na vás. Počas pekného slnečného počasia budete s fotografiami nadmieru spokojní. Nechýba slušné farebné podanie, dostatok detailov a dobrú prácu vykonáva aj HDR, čo sa môže zísť v prípade fotografovania scén, kde sa striedajú svetlejšie a tmavšie miesta. Čím menej svetla fotografovaná scéna obsahuje, tým je, samozrejme, kvalita fotografií nižšia. Hlavne v nočných fotografiách sa najviac prejaví fakt, že sa nejedná o plnokrvný fotomobil. Na druhú stranu, na zachytenie momentiek výborne poslúži aj v noci. Pokiaľ budete tieto fotografie prezerať na displeji smartfónu, zníženie kvality veľmi nepocítite. Vzhľadom na cenu zariadenia sa však jedná o nadpriemerný fotoaparát aj čo sa kvality nočných fotografií týka.

Ako každému modernému smartfónu, ani v tomto prípade nesmie chýbať portrétový režim, ktorý dokáže efektne rozmazať pozadie za fotografovaným objektom. V poslednom čase je to veľmi žiadaná funkcia a výrobcovia jej venujú pozornosť. Sekundárny objektív hlavného fotoaparátu dobre poslúži hlavne pri tomto režime, presne na to tam totiž je. Portrétový režim je v aplikácii schovaný pod označením “na výšku”. Výsledné fotografie vytvorené pomocou portrétového režimu vyzerajú dobre, pozadie je dostatočne rozmazané a smartfón celkom dobre zvláda prechody medzi zaostrenými a rozostrenými miestami. Väčšinou je zaostrené presne to, čo by malo. Niekedy sa to však nepodarí. Chce to jednoducho trpezlivosť. Páčia sa mi dodatočné možnosti úprav takýchto fotografií. Úroveň rozmazania pozadia je možné ručne doladiť. Zaujímavé je napríklad 3D osvetlenie, ktoré poznáme z iPhonov. Zariadenie dokáže rozoznať tvár na fotografii a na základe zvoleného filtra zmeniť pozadie, pričom tvár zostane nezmenená. Ďalšou zaujímavou funkciou je “Svetelná stopa”. Z rozmazaného pozadia urobí smartfón asi sekundové video a pozadie sa hýbe v rôznych nastavených efektoch. Následne môžete takýto výtvor uložiť ako fotografiu, prípadne ako krátke video.

Pocophone F1 zvláda natáčať video maximálne v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Procesor síce zvláda aj 4K 60 fps, no z nejakého dôvodu smartfón nedá tých 60 fps. Pokiaľ by ste teda chceli čo najplynulejšie video, musíte rozlíšenie prepnúť na FullHD. V tomto prípade sa môžete tešiť na 60 fps. Výsledná kvalita videa nie je vôbec na zahodenie, práve naopak. Síce by sa zišla optická stabilizácia obrazu, avšak tá digitálna odvádza skvelú prácu. Počas chôdze sa obraz trasie naozaj minimálne. Myslím si, že s kvalitou videa bude spokojný aj náročnejší používateľ. Navyše, zvuk na tom tiež nie je vôbec zle.

Nechýba ani možnosť nahrávania spomalených videí. V tomto prípade sa môžete tešiť na FullHD rozlíšenie a 240 snímkov za sekundu. Nie je to síce 960, ktoré zvládne tá najlepšia konkurencia, no v prípade Pocophonu môžete nahrávať až 10 sekúnd v 240 fps.

Selfie fotoaparát dostal rozlíšenie až 20 megapixelov a clonu f/2.0. Za dobrých svetelných podmienok s ním dokážete vytvoriť veľmi pekné selfie fotografie. Pozor si treba dávať na veľmi svetlé pozadie. To môže byť niekedy veľmi nepríjemne prepálené.

Štandardná selfie
Selfie - portrétový režim

Fotografie sú dostatočne ostré a vyzerajú veľmi dobre. Určite patria medzi tie lepšie. Ani selfie fotoaparátu nechýba portrétový režim. Ten nie je taký výrazný, ako v prípade hlavného fotoaparátu, no svoju prácu odvádza prekvapivo dobre.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: 4000 mAh v priamom prenose

Pocophone F1 určite nie je prvým smartfónom od Xiaomi s batériou, ktorá ponúka nadštandardnú kapacitu 4000 mAh. Ostatné zariadenia z portfólia však mieria skôr do strednej až nižšej triedy, Pocophone mieri trochu vyššie. Silná batéria v kombinácii s výkonným, avšak úsporným procesorom sľubuje výbornú výdrž batérie. Pocophone F1 v tomto smere nesklamal, práve naopak. Príjemne “prekvapil?” potešil. Deň bez nabíjačky zvládnete bez problémov aj pri tom najnáročnejšom používaní. Pri stredne náročnom nemáte problém prežiť aj dni dva. Používatelia, ktorí nie sú nároční a svoj telefón používajú sporadickejšie sa dostanú pokojne aj na 3 dni výdrže, čo je skvelá hodnota.

Počas testovania som mal v telefóne svoju hlavnú SIM kartu, na ktorej bola nonstop spustená dátová sieť. V práci som bol zase nonstop pripojený k Wi-Fi. Pomocou smartfónu som odpovedal na maily, kontroloval články, nechýbali ani sociálne siete. Pravidelne som využíval aj navigáciu a občas si zahral nejakú tú hru. Pri takto náročnom používaní som mal večer stále takmer 50 percent batérie, čo je skvelý výsledok.

Nechýba ani jednoduchý šetriaci režim, ktorý sa však nedá prispôsobiť. Jeho zapnutím sa automaticky vypne synchronizácia a smartfón začne monitorovať procesy, ktoré bežia na pozadí. Nastaviť si však môžete jeho načasovanie, prípadne automatické spustenie pri konkrétnom percente nabitia batérie. Nemôžem nespomenúť, že percentá batérie sa v stavovom riadku nedozviete. Výrez je na to jednoducho príliš veľký. Pokiaľ chcete vedieť, koľko percent vám zostáva, musíte jednoducho stiahnuť notifikačnú lištu. Banalita, ale môže to byť otravné. Smartfón dokáže analyzovať využívanie aplikácií a ich priamy dopad na výdrž batérie. Následne sa vás opýta či môže konkrétne aplikácie kvôli výdrži vypnúť. Položka “spotreba batérie” ukrýva informácie o tom, ktoré aplikácie najviac spotrebúvajú batériu a rovnako, ktorý hardvér má najväčší vplyv na výdrž. Kvôli šetreniu energie môžete dokonca obmedziť niektoré aplikácie, zakázať im činnosť na pozadí a podobne. So správnymi nastaveniami tak môžete ešte pridať pár hodín k inak skvelej výdrži batérie.

Rýchlosť nabíjania

  • 15 min: 17 %
  • 30 min: 35 %
  • 45 min: 56 %
  • 1 hod: 75 %
  • Plné nabitie: 1:49 hod.

Rýchlosť nabíjania 4000 mAh batérie Pocophone-u nie je najlepšia, ale ani neurazí. Ak si k tomu pridáme skvelú výdrž na jedno nabitie, o trochu pomalšie nabíjanie vám určite nebude nijako prekážať. Bezdrôtové nabíjanie by tiež potešilo. Pravdou však je, že bezdrôtové nabíjanie je výsadou zväčša drahších modelov.

Záverečné hodnotenie: Toto sa podarilo

Z testovania Pocophone F1 mám veľmi dobrý pocit. Tento smartfón je dôkazom toho, že za kvalitu nie je potrebné platiť obrovské sumy peňazí. Nevyzerá síce tak prémiovo, ako tie najdrahšie zariadenia a niektoré funkcie chýbajú, no otázkou je, že či tieto veci stoja za príplatok takmer 700 EUR (ak sa teda bavíme o tých úplne najlepších). Za cenu približne 300 EUR vám zariadenie ponúkne vysoký výkon, skvelú výdrž a všetky funkcie, ktoré potrebujete. Navyše, nevyzerá vôbec zle, nezachytávajú sa na ňom odtlačky prstov a nesklame ani kvalitou fotoaparátu. Najväčším mínusom je absencia NFC. NFC čip je už pomaly štandardom aj v tejto cenovej kategórii a Pocophone ho jednoducho mal mať.

Za zapožičanie telefónu ďakujeme e-shopu GeekBuying.com.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...