Oznamovacia povinnosť pre tvorcov internetových videí má výnimky

TikTok

Pred pár dňami bola prijatá oznamovacia povinnosť pre fyzické osoby, ktoré natáčajú videá na sociálne platformy ako YouTubeTikTok alebo Instagram Reels. Rada pre mediálne služby (RPMS) teraz upresnila, že toto usmernenie má svoje výnimky.

Výnimku z oznamovacej povinnosti má obsah so súkromným charakterom

Oznamovacia povinnosť sa týka fyzických osôb vlastniacich kanál na populárnych mediálnych platformách. Tie sú povinné najneskôr v deň spustenia svojej audiovizuálnej mediálnej služby oznámiť jej poskytovanie Rade pre mediálne služby. Prípadné neoznámenie je spojené s peňažnou sankciou. Pokiaľ si teda zakladáte video kanál na niektorej zo sociálnych sietí, tak musíte požiadať o autorizáciu s dostatočným predstihom.

Pravidlá platia aj pre Youtube | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Rada má totiž na jej udelenie až 90 dní. Cieľom nariadenia je údajne prevencia a edukácia. RZPM teraz kvôli častým dotazom vydalo upresnenie, podľa ktorého sa povinnosť netýka úplne všetkých. Výnimku majú fyzické osoby, ktorých obsah má prevažne súkromný alebo hobby charakter. To znamená, že nemá hospodársku povahu a nie je zverejňovaný primárne s cieľom dosiahnuť týmto spôsobom zisk či zasiahnuť širokú verejnosť.

Aká je definícia hospodárskej povahy podľa RPMS?

Hospodárskou povahou sa nemyslí len monetizácia kanálu v zmysle podmienok platformy. Môže ňou byť aj to, ak ju jej poskytovateľ vytvorí s úmyslom propagácie svojich platených aktivít a umiestňovanie reklamy priamo do videí. Dôležité aj to, či ten, kto videá na platformu umiestňuje, nesie za svoj kanál redakčnú zodpovednosť a tiež či je cieľom videí informovať, zabávať alebo vzdelávať širokú verejnosť.

Odpovede na najčastejšie otázky a nejasnosti o oznamovacej povinnosti sú pre tvorcov dostupné na webe RPMS, a to vrátane vzorovo vyplnených formulárov či informácií o správnych poplatkoch, ak ich subjekt má povinnosť uhradiť. Zoznam bude priebežne dopĺňaný o ďalšie najfrekventovanejšie otázky a odpovede.

Náš tip
Aká uhlopriečka displeja smartfónu je najideálnejšia?
Disqus Comments Loading...