Nokia 8 Sirocco: Rozporuplný elegán | RECENZIA

Nadšenie zo znovuzrodenia legendárnej Nokie je už azda nadobro preč. Tento obľúbený výrobca sa tak viac nesnaží zaujať spotrebiteľov len svojím zvučným menom, ale aj tým najdôležitejším – svojimi produktmi. Z nich si za posledných niekoľko týždňov nepochybne najviac pozornosti vyslúžil smartfón Nokia 8 Sirocco. Ide o vlajkový model tohto výrobcu, ktorý na svoje postavenie upozorňuje skvelou výbavou, ako aj vysokou cenou. Je jej však tento telefón skutočne hodný?

Balenie: Nádielka ako na Vianoce

Súdiac podľa obsahu predajného balenia – áno, je. Okrem tradičných prvkov, akými sú návody, spinka na otvorenie SIM slotu, nabíjací adaptér a USB-C kábel, sa totiž do balenia Nokie 8 Sirocco dostalo aj niečo naviac. Ide o redukciu z USB-C na audio Jack konektor, základné štupľové USB-C slúchadlá a priehľadné plastové puzdro. Hoci toto príslušenstvo kvalitou nijak obzvlášť nevyniká, jeho prítomnosť rozhodne poteší.

Konštrukcia a dizajn: Krásny, ale nepraktický

Konštrukcia smartfónu Nokia 8 Sirocco je skvelá a strašná zároveň. Tento telefón je vyrobený z chirurgickej ocele a tvrdeného skla, ktoré prekrýva prednú, ako i zadnú stenu. Spracovanie je ukážkové a celá konštrukcia drží pevne pokope. Nokia 8 Sirocco tak pôsobí na pohľad, ako aj na dotyk, poriadne prémiovo. Vďačí za to aj efektnému dizajnu, ktorý ju v značnej miere odlišuje od súčasnej konkurencie. Vlajková loď legendárnej fínskej spoločnosti totiž disponuje zaoblenou prednou a zadnou stenou.

Z ľavého a pravého profilu je tak viditeľný len zopár milimetrov hrubý rám. Vďaka takémuto dizajnovému riešeniu vyzerá vlajková Nokia naozaj dobre, no horšie je to už s ergonómiou. Zmienený rám totiž reže do ruky a kvôli jeho malej hrúbke sa telefón nedrží nijak príjemne. Navyše, tento rám často spôsobuje neúmyselnú interakciu používateľa s displejom.

Tu však negatíva, nanešťastie, nekončia. Hardvérové tlačidlá umiestnené na pravej hrane smartfónu takmer splývajú s okolitým povrchom a nie sú nijakým spôsobom rozlíšené. Často sme tak miesto vypínacieho tlačidla stisli tlačidlo na ovládanie hlasitosti alebo dokonca prázdny priestor medzi nimi. Slot na SIM kartu, ktorý sa nachádza zase na ľavej hrane Nokie 8 Sirocco, je zase o malý kúsok nižšie od okolitého rámu. Opäť nejde o nič strašné, no nejeden perfekcionista pri pohľade na vyššie uvedenú fotografiu len ťažko zaplače.

Zadná stena nesie duálny fotoaparát, ktorému robí spoločnosť taktiež duálny LED blesk a skener odtlačkov prstov. Jeho umiestnenie je v poriadku, no rýchlosť by na tom mohla byť aj o čosi lepšie. No a aby toho nebolo málo, skener si vypožičiava neduh od vyššie zmienených hardvérových tlačidiel. Taktiež viac-menej splýva s konštrukciou a občas vám chvíľku potrvá, kým ho svojím prstom trafíte. Inak ale odomyká telefón rýchlo a spoľahlivo.

Keď už sme pri odtlačkoch prstov, tie sa nezachytávajú len na skener, ale aj na celú zadnú stenu telefónu. V dnešnej dobe však nejde o nič nezvyčajné. Nezvyčajnou v dnešnej dobe nie je ani zvýšená odolnosť voči vode. Napriek tomu však rozhodne stojí za zmienku, že Sirocco disponuje certifikáciou IP67. To ho robí nielen vodeodolným (do hĺbky 1 m po dobu 30 min), ale aj prachuvzdorným.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Malá chybička krásy

Nokia 8 Sirocco sa však okrem dizajnu snaží spotrebiteľov osloviť aj svojím displejom. Ten dosahuje 5,5-palcovú uhlopriečku, na ktorej sa rozprestiera jemné 2K rozlíšenie (1440×2560 pixelov). Tento displej je typu P-OLED, pričom ponúka zaoblené bočné hrany. Farebné podanie je vcelku verné, avšak prítomná je aj pomerne výrazná saturácia. Pozorovacie uhly sú dokonalé, ostrosť výnimočná a maximálny jas dostatočný.

Zaoblené hrany displeja sú však, nanešťastie, skôr na príťaž ako na osoh. Ľavá, ako aj pravá hrana tejto obrazovky totiž zobrazuje pozmenené odtiene farieb. Napríklad pri zobrazení bielej sa teda pri hranách zobrazujú odtiene modrej. Nanešťastie, nastavenia smartfónu neponúkajú možnosť úpravy farebného podania a uspokojiť sa tak musíte s nastavením od výrobcu. Na druhú stranu sa ale dostalo aspoň na filter modrého svetla.

Výkon a pamäť: Je to pracant

Z hľadiska výkonu a pamäte nová vlajková loď spoločnosti Nokia azda nikoho nesklame. Obsahuje totiž 6 GB RAM, 8-jadrový procesor Snapdragon 835 doplnený o akcelerátor Adreno 540 a 128 GB interné úložisko. Vďaka tejto zostave bežia všetky aplikácie a hry plynulo a žiadne záseky sa nekonajú.

Pravdou však je, že minuloročný Snapdragon 835 nie je až tak výkonný ako Snapdragon 845. To potvrdzujú aj benchmarky, v ktorých dostala Nokia 8 Sirocco na frak od väčšiny konkurencie. Celkovo tak síce nejde o ten najvýkonnejší telefón súčasnosti, no aj tak s vami bude stíhať vo všetkom, čo s ním budete robiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistejšie to už ani nešlo

Nokia po veľkolepom comebacku konečne našla svoj smer a začala svoje smartfóny dodávať so systémom Android. Aby toho nebolo málo, systém zeleného robota integrovaný do Nokia telefónov neprekrýva absolútne žiadna nadstavba. Rovnako je tomu aj pri vlajkovej lodi tejto legendárnej fínskej spoločnosti. Operačný systém Android 8.1 Oreo, ktorý je v nej integrovaný tak oplýva minimálnym množstvom funkcií. Minimálny je tiež počet predinštalovaných aplikácií. V zariadení sa totiž nachádzajú len tie základné, pričom sa dostalo aj na appky od spoločnosti Google.

Zamykacia obrazovka tak ponúka klasický dizajn, na ktorý sme pri smartfónoch s čistým Androidom zvyknutí. K dispozícii sú skratky na rýchle spustenie fotoaparátu a Google Asistenta, ktorého možno spustiť aj z domovskej obrazovky. Vstavaný launcher je taktiež veľmi strohý na funkcie, pričom umožňuje pridávať na domovské obrazovky nielen aplikácie, ale i widgety.

Poradie rýchlych prepínačov v notifikačnej oblasti možno jednoducho presúvať, čo sa však, nanešťastie, o tlačidlách v navigačnom paneli tvrdiť nedá. Ak ste teda zvyknutí na ich iné zoradenie, chvíľku budete pri orientácii v systéme tápať. Jedinou, avšak zároveň poriadne cennou funkciou (ak to vôbec možno označiť za funkciu), ktorú tento systém ponúka, sú extrémne rýchle a časté aktualizácie.

Nokia 8 Sirocco je totiž zapojená do programu Android One, čo znamená, že dostane nové aktualizácie medzi prvými. Okrem toho spoločnosť HMD Global prisľúbila, že svoj vlajkový model bude aktualizovať až po dobu troch rokov. No a čo sa rýchlosti samotného systému týka, ten beží plynulo, bez nejakých nepríjemných zádrheľov alebo spomalení.

Multimédiá: Slúchadlá treba mať po ruke

Ako už bolo spomenuté vyššie, Nokia 8 Sirocco disponuje extrémne ostrým displejom. Ten ju doslova predurčuje na konzumáciu ľubovoľného mediálneho obsahu. A pravdou je, že či už budete na tomto displeji sledovať filmy, seriály alebo videá na YouTube, všetko na ňom bude vyzerať dobre. Na druhú stranu vám však odporúčame pri prehrávaní multimédií používať slúchadlá, keďže použitý reproduktor je jednoducho strašný.

Basy prakticky vôbec nepozná a celkovo neznie vôbec tak, ako by reproduktor na takmer 800-eurovom telefóne znieť mal. Z malej časti však tento nedostatok kompenzujú slúchadlá, ktoré sa nachádzajú priamo v predajnom balení. Taktiež nehrajú nijak svetoborne, no sú na tom určite lepšie ako spomínaný reproduktor.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Žiadne sklamania

Z hľadiska konektivity disponuje Nokia 8 Sirocco tou najlepšou výbavou, aká je momentálne k dispozícii. Spolieha sa totiž na bezdrôtové Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac pripojenie, ktoré je obohatené o dual-band a WiFi direct. Okrem toho nechýba podpora LTE pripojenia kategórie 12, ktoré fungovalo počas celého testovania spoľahlivo.

Ďalej sa dostalo aj na Bluetooth vo verzii 5.0, čo znamená, že telefón dokáže streamovať hudbu do dvoch zariadení súčasne. Nezabudlo sa ani na NFC, vďaka čomu môžete prostredníctvom tohto telefónu napríklad platiť v obchode. V tomto zariadení sa nachádza aj GPS modul, ktorý podporuje A-GPS, GLONASS a BDS. Všetky typy pripojení fungovali počas nášho testovania tak, ako sa od nich očakáva.

Fotoaparát: Mohlo to byť aj lepšie

Ešte pár rokov dozadu boli Nokie považované za tie najlepšie fotomobily vôbec. Značnú zásluhu na tom niesla najmä legendárna Lumia 1020 so 41 MPx PureView fotoaparátom. Spotrebitelia tak pochopiteľne očakávali, že po veľkolepom návrate tohto výrobcu opäť zasadne nejaký jeho smartfón na pomyselný trón všetkých fotomobilov. No a najväčšie predpoklady na to mala práve Nokia 8 Sirocco. Tá totiž obsahuje duálny snímač, ktorý kombinuje hlavný 12 MPx senzor (f/1.8) s 13 MPx teleobjektívom (f/2.6). Aby toho nebolo málo, optika je dodávaná od svetoznámej spoločnosti Zeiss. Na papieri teda hlavný fotoaparát nevyzerá vôbec zle, no v realite je to už trochu inak.

Iste, za dobrých svetelných podmienok vás Sirocco pri fotografovaní nesklame. V dostatočne osvetlenom prostredí sú totiž snímky plné detailov, disponujú uveriteľným podaním farieb a slušným dynamickým rozsahom. HDR režim ich dokáže v niektorých situáciách ešte vylepšiť a špeciálnu pochvalu si zaslúžia makro zábery. Sirocco totiž dokáže zaostriť na poriadne nízku vzdialenosť a takéto snímky sa pýšia ohromným množstvom detailov. Za šera a tmy však tento smartfón na tú najlepšiu konkurenciu stráca. Za horšieho svetla je totiž viditeľných menej detailov a naopak je k dispozícii väčšie množstvo šumu. Tu však problémy, nanešťastie, nekončia.

Nokia 8 Sirocco zvláda okrem klasických fotografií produkovať aj fotografie portrétové. Tie sú vcelku kvalitné, no vytvoriť ich nie je vôbec jednoduché. Neraz sa nám totiž počas testovania stalo, že pri fotení portrétu aplikácia fotoaparátu zamrzla. Portrét sa následne síce tváril ako uložený, no v galérii sa nakoniec žiadna fotka nenachádzala. Na druhú stranu si však Nokia zaslúži pochvalu aspoň za integráciu teleobjektívu, ktorý zvláda svoju úlohu dobre.

To isté možno tvrdiť aj o selfie snímači. Ten dosahuje rozlíšenie 5 MPx, čo síce nie je nijako veľa, no nezabúdajte, že väčší počet megapixelov nezaručuje lepšiu fotografiu. Práve pri prednom fotoaparáte tejto novinky sa nám to len a len potvrdilo, keďže fotí naozaj dobre. Opäť sa dostalo na portétový režim, ktorý na prednej kamere funguje omnoho lepšie ako na tej zadnej. Kvalita snímok je vskutku vysoká a jediný nedostatok sa týka dynamického rozsahu. Občas sú totiž “selfiečka” poriadne prepálené.

K videu máme, bohužiaľ, taktiež jednu výhradu, ktorá sa týka stabilizácie obrazu. Sirocco totiž nedisponuje ani tou optickou a ani tou elektronickou, čo znamená, že zábery vytvorené s jeho pomocou sú poriadne roztrasené. Inak ale tento telefón zvláda video nahrávať najviac v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Jeho kvalita je, až na spomenutú absenciu akejkoľvek stabilizácie, viac než obstojná, a to najmä vďaka rýchlemu a presnému automatickému zaostrovaniu. Ak ale radi nahrávate videá s vyššou snímkovou frekvenciou, tak sa pripravte na to, že vlajkový model od Nokie nepodporuje nahrávanie na 60 fps, a to ani pri FullHD rozlíšení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Vydrží toho veľa

V elegantnej konštrukcii Nokie 8 Sirocco sa skrýva 3260 mAh batéria. Jej kapacita je tak vzhľadom k veľkosti a rozlíšeniu displeja len priemerná. Výdrž však, našťastie, priemerná nie je. Vlajkový model od Nokie totiž s nami zvládal držať krok počas celého dňa, a to aj pri extrémne náročnom používaní. Počas všetkých nabíjacích cyklov sa nám Sirocco dokázalo vyšplhať nad magickú hranicu piatich hodín zapnutej obrazovky.

Pri menej náročnom používaní vám tak vlajková loď od Nokie vydrží aj dva dni. Ak sa vám však stále bude máliť, výdrž na jedno nabitie môžete predĺžiť základným šetriacim režimom, ktorý vypne všetky animácie a obmedzí procesy bežiace na pozadí. Po vybití telefónu však určite oceníte rýchle nabíjanie. Akumulátor tak nabijete do plnej kapacity za rovných 113 minút. Okrem toho ho možno dobiť aj bezdrôtovo, no takéto nabíjanie bude trvať o čosi dlhšie.

Nokia 8 Sirocco: Záverečné hodnotenie

Nová vlajková loď od Nokie tak ponúka množstvo rozporov. Hoci je jej konštrukcia skutočne zaujímavá, zároveň nie je veľmi praktická. Displej je taktiež viac než vydarený, no zaoblené hrany ho, nanešťastie, sťahujú dole. O kvalitách tohto telefónu vás nijak výrazne nepresvedčia ani fotografie zhotovené za zlých svetelných podmienok či podpriemerne hrajúci hlavný reproduktor. Ak vás však Nokia 8 Sirocco napriek svojim neduhom stále láka, určite vás poteší zvýšenou odolnosťou voči vode a výbornou výdržou na jedno nabitie. Za pozitíva môžeme určite považovať aj makro fotografie, čistý a dobre odladený Android a solídnu hardvérovú výbavu.

Z nášho pohľadu by sa všetky nedostatky dali tomuto telefónu veľmi jednoducho odpustiť. Bolo by to však omnoho jednoduchšie, ak by stál o jednu či dve stovky menej. Za 750 €, čo je jeho oficiálna predajná cena, sa totiž dajú zohnať aj výkonnejšie, ergonomickejšie a lepšie fotiace telefóny. Tie však na sebe nemajú logo Nokia, čo skalní fanúšikovia tohto výrobcu nemusia niesť tak ľahko. A to aj napriek tomu, že vlajkový model od Nokie na konkurenciu ZATIAĽ nemá.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...