Nokia 8: Vlajková loď, ktorá nesklame ani náročných používateľov | RECENZIA

Spoločnosť HMD Global, ktorá stojí aktuálne za značkou Nokia, prináša aj na slovenský trh svoj zatiaľ najvybavenejší smartfón so systémom Android. Ide konkrétne o model s názvom Nokia 8, ktorý ponúkne nekompromisnú výbavu, vo svojej podstate čistý systém Android bez nadstavby od výrobcu či duálny zadný fotoaparát s úsmevnou funkciou “bothies.” Má okrem plusov aj nejaké mínusy? Odpovede prinesie práve začínajúca recenzia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Obsah balenia

Smartfón prichádza v pomerne veľkej krabičke, ktorá nesie nádych starších balení telefónov Nokia. Na prednej strane nechýba vyobrazenie smartfónu s nápisom výrobcu. Vo vnútri sa nachádza okrem samotného prístroja aj USB kábel s konektorom USB typu C, koncovka 1,5 A nabíjačky do lokálnych zásuviek, slúchadlá s náhradnými silikónovými koncovkami, papierová dokumentácia či ihla pre zásuvku na SIM karty. Balenie je tak na pomery dnešných smartfónov štandardné a žiadne prekvapenie sa nekoná.

Konštrukcia smartfónu

Zariadenie prichádza v celokovovej konštrukcii a pomerne tenkom prevedení. Rozmery činia 151,5 x 73,7 x 7,9 mm a váha na pocit príjemných 160 gramov. Ide tak o tenké, ale napriek tomu pevné kovové telo, ktoré nemá kompromisy. Konštrukcia zariadenia je tak verná značke Nokia a ani pri silnejšom uchopení zariadenia sa nemusíte báť o poškodenie. Spracovanie je pevné a nemusíte sa teda báť žiadneho praskania, ohýbania či iných nepríjemných zvukov.

Predná strana zariadenia je pokrytá ochranným sklom Corning Gorilla Glass 5. Nachádza sa tu samotný IPS displej, pod ktorým nájdete čítačku odtlačkov prstov v úlohe tlačidla domov. Pod displejom sa nachádzajú aj ďalšie dve softvérové tlačidlá pre ovládanie ako tlačidlo pre krok späť a tlačidlo pre multitasking. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie, neslúži na vytvorenie stereo zvuku. Nechýba predná kamera, skupina senzorov a ikonický nápis NOKIA v pravom hornom rohu tak, ako ho poznáme zo starších modelov.

Čo nad displejom chýba je notifikačná LED dióda. Jej úlohu sa snaží napĺňať funkcia Glance a napĺňa ju skutočne spoľahlivo. Viac o tejto funkcii sa dozviete v sekcii “Displej.” Boky smartfónu priamo prechádzajú v jednom kuse kovového tela až do zaoblenej zadnej strany. Rovnako tak rohy smartfónu sú zaoblené, čo rozhodne prispieva k lepšiemu uchopeniu tohto zariadenia.

Rozloženie prvkov zariadenia

Na hornej a spodnej hrane sa nachádzajú plastové pásiky pre prechod signálu. Tie sú zladené vo farbe zariadenia a nepôsobia rušivo. Ide o akési nevyhnutné zlo v prípade celokovovej konštrukcie. Na hornej hrane nájdeme v rámci plastového predelu aj 3,5 mm audio konektor. Audio fanúšikovia si tak prídu na svoje aj týmto štandardným spôsobom, ktorý už dnes nemusí byť samozrejmosťou. Spodná hrana prináša konektor USB typu C pre nabíjanie a prepojenie s PC, primárny mikrofón pre telefonovanie a jeden hlasný reproduktor.

Nemenej zaujímavé sú tiež bočné strany zariadenia. Na ľavej strane môžeme nájsť zásuvku pre SIM kartu či pamäťovú kartu. V našom prípade išlo o DualSIM model a v zásuvke sa tak nachádzal hybridný slot. Môžete si tak vybrať či použijete jednu SIM kartu a k tomu pamäťovú kartu, alebo dve SIM karty bez možnosti využitia pamäťovej karty. Nad zásuvkou sa ešte nachádza otvor pre ihlu na jej vysunutie.

Pravá strana prináša tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo zapnutia. Ich spracovanie je príkladné a používanie dobré, umiestnené sú však trošku vysoko. Najmä menšie ruky môžu mať v tomto prípade problém. Rozhodne tak poteší možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním.

Zadná strana ponúka duálny fotoaparát, ktorý spolu s ďalšími prvkami jemne vystupuje zo zariadenia. Tento fakt je potrebné zvážiť pri kúpe zariadenia, nejde však o nič strašné. Pod samotnými objektívmi sa nachádza nápis ZEISS (spolupráca na fotoaparáte), laserové zaostrovanie a LED blesk. Nad objektívmi sa nachádza ešte sekundárny mikrofón pre natáčanie videa. Na zadnej strane nájdete ešte nápis NOKIA a povinné informácie spolu s informáciou, že zariadenie bolo navrhnuté vo fínskom meste Espoo a to spoločnosťou HMD Global.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Pokiaľ ide o displej, pripomenie vám, že v ruke držíte plnokrvnú vlajkovú loď výrobcu. Ide o 5,3″ IPS panel s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov a pomerom strán 16:9. Je pravda, že displej má pomerne veľké rámčeky a nejde “s davom” roka 2017, ide však o veľmi kvalitný zobrazovač. Jeho farebné podanie je skutočne prémiové a biela farba je skutočne bielou. Displej zaberá takmer 70% prednej steny a výsledná jemnosť činí 554 pixelov na palec.

Displej je tak skutočnou pýchou zariadenia a ponúka veľmi dobrý maximálny, ale aj minimálny jas. Nebudete mať problém na slnku, no ani v tmavých priestoroch. Takisto veľmi spoľahlivou bola funkcia automatickej regulácie jasu. Ako sme spomínali vyššie, smartfón neobsahuje notifikačnú LED diódu. Ponúka však funkciu Glance, kde spolupracuje najmä IPS panel.

Glance je funkcia zameraná na zobrazenie času, dátumu, počasia, budíkov, stavu batérie a notifikácií ako sú zmeškané hovory, SMS správy a iné notifikácie ako napríklad e-maily. Táto funkcia sa zobrazí po zhasnutí displeja a ide o akúsi formu “always-on” funkcie. Táto funkcia bola výsadou smartfónov Nokia už približne v roku 2011 na smartfónoch Nokia Lumia. Osvedčila sa a je späť aj v systéme Android. Podobne ako v prípade telefónov Lumia, aj tu si táto funkcia vezme približne 8-10% energie v rámci celodennej výdrže na batériu.

Výkon

Po stránke výkonu je k dispozícii to najlepšie. Hlavnú úlohu hrá osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 835, sekunduje mu grafika Adreno 540. V rámci Android smartfónov ide o slušnú kombináciu, ktorá vám spolu s čistým systémom Android zabezpečí plynulý chod zariadenia aj pri náročných úlohách.

Zariadeniu nerobí problém pokročilý multitasking či beh dvoch aplikácií na jednej obrazovke, poteší rýchlymi reakciami a nesklame ani v prípade hrania hier. Herné tituly z Obchodu Play si užijete s chuťou na maximálnych detailoch. Toto tvrdenie sa vzťahuje na jednoduchšie 2D tituly, ale aj na náročnejšie 3D tituly. Výsledky výkonnostnej stránky zariadenia si môžete prezrieť v benchmark testoch.

Pamäť

Na recenziu sme dostali zariadenie s konfiguráciou 4 GB RAM a 64 GB interného úložiska. Po stránke pamäte RAM sme nezaznamenali problém a zariadenie malo s prehľadom k dispozícii približne 1 GB voľnej pamäte RAM. Úložisko s kapacitou 64 GB by takisto malo postačovať aj náročnejším používateľom. V prípade, že toto úložisko by vám nestačilo, k dispozícii je tiež slot na pamäťovú microSD kartu – hybridný slot.

V našom prípade bolo po nainštalovaní približne stovky aplikácií z Obchodu Play, uložení asi piatich desiatok fotografií a natočení nejakých krátkych 4K videí stále k dispozícii približne 42 GB voľného priestoru. To je viac ako veľkorysá ponuka voľného miesta. Na našom trhu je zatiaľ k dispozícii len táto konfigurácia.  Samotný systém si pritom ukrojil pomerne slušných 13 GB. Za kapacitu oboch pamätí tak dávame výrobcovi palec hore.

Čítačka odtlačkov prstov

Snímač odtlačkov prstov pre zabezpečenie sa nachádza na prednej strane pod displejom. Plní zároveň aj funkciu softvérového tlačidla “Domov.” Samotná čítačka je menších rozmerov, jej nastavenie bolo rýchle a bezproblémové. Drobné problémy však nastali pri samotnom každodennom snímaní odtlačku.

Snímanie bolo pomerne pomalé a dokonca nebolo výnimkou, že čítačka rozpoznala odtlačok až na druhý či tretíkrát. Podobný problém sme zaznamenali aj pri smartfóne strednej triedy – Nokia 5. V prípade vlajkového modelu je však tento fakt ešte menej potešujúci. Ide rozhodne o jednu z oblastí, kde by výrobca mal zapracovať. Daný problém sa podarilo čiastočne eliminovať pridaním ďalšieho odtlačku – toho istého prsta do nastavení. Snímač si však neporadil s mastnotou či vlhkosťou na prstoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá

Po stránke multimédií prináša smartfón pomyselný štandard a nevybočuje zo zaužívaných koľají. Umiestnenie hlasného reproduktoru v spodnej hrane zariadenia je v poriadku, jeho zvuk je hlasný, výrazný a nechýbajú ani náznaky basov. Povestné zvonenie “Nokia Tune” tak budete počuť vo vrecku, ale aj na pracovnom stole či v príručnej batožine.

Smartfón prichádza bez nadstavby od výrobcu a tak nevyniká ani výbavou po stránke predinštalovaných aplikácií. To je dvojsečná zbraň, ušetrí vás od zbytočností, ale aj od nejakých tých zaujímavých funkcií. Nokia prináša svoju vlastnú aplikáciu prostredia pre Fotoaparát a nechýba pochopiteľne ani predinštalovaný balíček Google aplikácií vrátane Dokumentov, Tapiet či služieb ako YouTube a Duo.

Fotoaparát

Zariadenie ponúka zadný duálny fotoaparát s rozlíšením 13 + 13 MPis (f/2.0) pričom obsahuje technológiu známu z konkurenčných modelov. Jeden objektív je plnohodnotný farebný a druhý monochromatický. Vy si tak pred fotografovaním môžete vybrať, ktorý z nich použiť, prípadne použiť ich kombináciu.

Prostredie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné, ponúka možnosť voľby objektívu, predného a zadného fotoaparátu či blesku, časovača a HDR režimu. Fotografie sú za denného svetla ostré a veľmi dobre použiteľné. Pochváliť môžeme verné farby či hĺbku detailov. Ak sa však dostanete do priestoru s nižšou úrovňou svetla, musíte počítať s určitým množstvom šumu. Na lepších výsledkoch v šere by výrobca takisto mohol zapracovať. Naopak rýchlosti fotoaparátu a plynulosti videa nemôžeme nič vyčítať.

Video zo zadnej, ale aj z prednej kamery je možné nahrávať v rozlíšení 4K. Ak sa rozhodnete použiť pomer strán 16:9, rozlíšenie nadobudne hodnotu 8 MPix. Obdobné tvrdenie platí aj o výsledkoch z prednej kamery, ktorá ponúka takisto rozlíšenie 13 MPix (f/2.0) a nechýba tiež detekcia tváre.

Úsmevnou, no miestami aj praktickou funkciou sú “Bothies.” Ide o fotografie alebo tiež videá, ktoré sú zachytené v špeciálnom duálnom režime. V tomto režime je obraz rozdelený na polovicu a smartfón sníma dva simultánne zábery. Jeden zo zadných fotoaparátov a druhý z prednej kamery. Výsledky fotografií si môžete prezrieť v priloženej galérii fotografií.

Galéria fotografií

Funkcia "Bothies"

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém

Pokiaľ vynecháme čínskych výrobcov, ktorí si po stránke operačného systému Android idú svojou cestou a produkujú mohutné nadstavby (snáď s výnimkou smartfónov Moto), len ťažko je možné nájsť smartfón so skutočne čistým systémom Android. Prvé pokusy spolupráce priamo so spoločnosťou Google môžu byť napríklad smartfón Mi A1 od čínskeho Xiaomi, alebo môžete takisto siahnuť po jednej z nových Nokií.

Práve nami testovaná Nokia 8 ponúka zážitok čistého systému Android bez nadstavby od výrobcu, tak ako ho samotný Google vytvoril. Na obrazovke uzamknutia tak vidíte náhľad notifikácií, po odomknutí je úplne naľavo obrazovka Google Now, štandardné obrazovky s ikonkami sa zmenia na menu s aplikáciami jednoduchým gestom potiahnutia zospodu. Čisté línie dopĺňa notifikačná lišta, ponuka nastavení či štandardný balík Google aplikácií. Jednoducho paráda!

Bez nadstavby od výrobcu

Áno, je pravda, že mnohé mohutné nadstavby ako Samsung Experience dokážu ponúknuť aj zaujímavé funkcie naviac, v tomto prípade však ide o prostredie prehľadné, rýchle a jednoduché. Stačí zapnúť a používať, práve to je dojem, ku ktorému systém Android musel prejsť naozaj dlhú cestu. Okrem ponuky aplikácií sú k dispozícii v nastaveniach aj zaujímavé gestá pre zrušenie vyzváňania alebo funkcia dvojitého poklepania na displej pre prebudenie zariadenia.

Výrobcu musíme pochváliť za aktuálnu októbrovú bezpečnostnú aktualizáciu, ktorú sme obdržali hneď po aktivácii zariadenia. V rámci smartfónu nájdete systém vo verzii Android 7.1.1 Nougat, pričom výrobca prisľúbil aj aktualizáciu na systém Android Oreo. Ako aktuálna vlajková loď Nokia má podporu zaručenú aj po stránke pravidelných bezpečnostných aktualizácii. Po stránke softvéru je tak výrobca zodpovedný a my dávame palec hore.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž na batériu

Meno Nokia bolo spájané v minulosti s “nesmrteľnými” zariadeniami, a ako dnes už ľudovo povedané “hlúpe” telefóny zaznamenávali skutočne enormnú výdrž na batériu rádovo v týždňoch. Doba však pokročila a my máme pred sebou špičkový Android smartfón s výkonom a jemným displejom, ktorý je napájaný batériou s kapacitou 3090 mAh.

Realita prináša spolu s výkonným hardvérom dnes už štandardnú výdrž jedného pracovného dňa. Pracovný deň v tomto prípade znamenal aktívne využívanie sociálnych sietí, hodinové sledovanie YouTube videí, hodinový telefonát, fotografovanie či občasné hranie hier. Pri nepretržitom hraní hier pochopiteľne výdrž klesá rýchlejšie. Večer okolo 23. hodiny sme však stále dokázali nájsť ešte aspoň rezervných 20% batérie.

Cena a dostupnosť

Zariadenie si môžete zakúpiť už aj vo vybraných slovenských e-shopoch z oficiálnej slovenskej distribúcie so servisom a zárukou za odporúčanú maloobchodnú cenu 599 eur. Za túto cenu dostanete plnohodnotnú vlajkovú loď s tradičnou dizajnovou líniou bez výstrelkov, rýchly a nekompromisný Android smartfón.

Záverečné hodnotenie

Za spomínanú sumu dostanete skutočne vlajkovú loď, ako sa patrí. Nokia 8 zvládne prácu pod záťažou a nesklame vás ani v náročných pracovných dňoch. Jasný a jemný displej vyváži kvalitná kovová konštrukcia, na akú sme si pomaly, ale isto zvykli už aj pri nižších modeloch Nokia. Smartfón mal síce pomalšiu čítačku odtlačkov prstov, je tu však aspoň priestor pre zlepšenie do ďalšej generácie smartfónu.

Plusy

+ kvalitná a pevná konštrukcia

+ rýchly systém Android bez nadstavby 

+ nekompromisný výkon zariadenia

+ cena v porovnaní s konkurenčnými vlajkovými modelmi

Mínusy

– pomalšia čítačka odtlačkov prstov

– slabšie fotografické výsledky v zhoršených svetelných podmienkach

– len štandardná kapacita batérie

Disqus Comments Loading...