Nokia 7 Plus: Pixel 2 XL za polovičnú cenu? | RECENZIA

Spoločnosť HMD Global oživila značku Nokia vlani, keď predstavila prvú generáciu smartfónov hneď z niekoľkých radov. Od začiatku bolo jasné, že hoci chce HMD uspokojiť potreby všetkých skupín používateľov, najväčšmi bude bodovať v strednej triede zariadení. Presne sem patrí nová Nokia 7 Plus. Tá ponúka už na prvý pohľad atraktívny dizajn, no poteší aj zaujímavý hardvér. Vo svojej cenovej kategórii má však nová Nokia skutočne veľa konkurencie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Rozumný základ

Nokia 7 Plus prichádza v jednoduchom elegantnom balení, kde nájdeme všetko potrebné. Výrobca tu nerobil žiadne kompromisy a dokonca potešil aj dodatočným príslušenstvom. Okrem nabíjačky a USB kábla tak nájdeme v balení aj základné, ale aspoň štuplíkové slúchadlá, ako aj silikónové priezračné puzdro. Zaujímavosťou je skutočná kopa dokumentácie s príručkami vo všetkých možných jazykoch.

Konštrukcia a dizajn: Kde je sklo?

Nokia 7 Plus sa v mori nových Android zariadení určite nestratí. Miesto klasického sendviču sklo-kov-sklo sa výrobca vydal inou cestou. Konštrukcia telefónu je prevažne hliníková. Zadný kryt má špeciálny povrch s keramickým zakončením, no v skutočnosti je zadná strana na pocit matná a nie tak šmykľavá. V kontraste s tým je lesklý medený rám, ako aj predná sklenená strana.

Tej dominuje displej so zahnutými rohmi a pomerne úzkym rámikom. V hornej časti nájdeme iba reproduktor pre hovory, šošovku fotoaparátu a logo značky Nokia. My sme mali na testovanie k dispozícii čierno-medený model, pričom táto kombinácia farieb spolu hrala veľmi pekne. Okolo displeja je veľmi elegantný medený akcent, ktorý prechádza do čierneho rámiku, ktorý sa zasa mení na hlavný medený rámik.

Ten uchováva všetky základné prvky ovládania. Vpravo sú to veľmi slušné tlačidlá napájania a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Hore, našťastie, nájdeme 3,5mm jack pre slúchadlá, vľavo je to zásuvka na SIM karty/microSD kartu, dole je to zasa USB-C port a mriežka pre reproduktor, ako aj drobná mriežka pre mikrofón.

Robustná a na prvý pohľad odolná konštrukcia sa vymyká súčasným štandardom. Ak sa vám priečia moderné sklenené konštrukcie telefónov, tu si zrejme prídete na svoje. Zadná strana je na dotyk príjemná, telefón sa v ruke šmýka oveľa menej ako súčasné modely so sklenenou zadnou stranou. Okrem toho nezachytáva odtlačky prstov, no uvidíte tu mastné šmuhy, ktoré zotriete trošku ťažšie ako zo skla. Hore v strede zadnej strany figuruje mierne vystúpený pliešok s dvojitou kamerou, napravo je dvojitý dual-tone blesk a trošku nižšie nájdeme skener odtlačkov, logo výrobcu a celkom dole je to informácia o tom, že telefón je zapojený do programu Android One.

Všetky drobné prvky dizajnu majú spomínaný medený akcent a v kombinácii s hlavnou čiernou farbou vyzerajú skutočne štýlovo. Hoci zadný kryt telefónu je po stranách príjemne zahnutý, na telefóne cítiť aj hrany. To môže niektorým používateľom prekážať, no nám sa páči, že pri používaní telefónu cítite v ruke prémiovú konštrukciu a zmysel pre detail, s ktorým bol telefón vytvorený. Hrany nie sú tak ostré, že by nás pri používaní obmedzovali a dodávajú telefónu originálny charakter.

Z prednej strany je však telefón pomerne nevýrazný, no to nie je žiadna výnimka. S vypnutým displejom je predná strana skutočne čierna a hoci telefón nedisponuje AMOLED panelom, vypnutý displej je skutočne veľmi tmavý.

Nokia 7 Plus tak ponúka na dnešnú dobu pomerne netradičné spracovanie, ktoré si ale určite nájde svojich fanúšikov. Hliníková konštrukcia telefónu má svoje výhody, medzi ktoré patrí určite aj odolnosť pri pádoch a nešetrnom zaobchádzaní. Tu stavil výrobca aj na robustnosť celého zariadenia. S rozmermi 158.4 x 75.6 x 8 mm a hmotnosťou 183 gramov nejde o žiadneho drobca a nemusíte sa obávať, že by ste telefón necítili vo vrecku.

Skener odtlačkov: Jednoduchý a spoľahlivý

V cenovej kategórii okolo 400 EUR by už absencia skeneru odtlačkov bola nepredstaviteľná. Nokia 7 Plus ponúka čítačku na zadnej strane pod fotoaparátom. Toto umiestnenie je pohodlné a dokonca sme si skener vôbec nemýlili s fotoaparátom. Samotná čítačka je veľmi presná, s rozpoznaním nášho prsta nemala žiadne problémy ani pri menšej vlhkosti či nečistote.

Čítačka ale nepatrí medzi najrýchlejšie, no to je v tomto segmente akceptovateľné. Odomknutie tak nie je úplne okamžité, ale čakať nebudete musieť dlho. Žiadne extra funkcie však od čítačky nečakajte, teda aspoň do chvíle, kým ich neponúkne čistý Android.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Mohol by byť trošku jasnejší

Hoci konštrukcia telefónu Nokia 7 Plus nejde úplne ruka v ruke so súčasnými trendmi, v prípade obrazovky to už neplatí. Nájdeme tu moderný 6″ displej s rozlíšením 2160 x 1080 a pomerom strán 18:9. Hoci ide o IPS jednotku, ako sme spomínali, displej dokáže produkovať skutočne peknú čiernu farbu a veľmi atraktívne sú aj ostatné farby. Pozorovacie uhly sú veľmi dobré a telefón je tak svojím displejom ideálny aj na prácu s multimédiami.

Horšie je na tom práca na priamom slnku. Tu telefón trošku zaostáva, keďže maximálny jas displeja nie je úplne dostatočný. Aj pri bežnej práci v interiéri sme sa však pristihli pri tom, že sme manuálne nastavili jas displeja na vyššiu hodnotu, ako nám odporučila funkcia automatického jasu. Táto hodnota však bola pomerne vysoká a aj pri bežne osvetlenej miestnosti sme jas displeja mali nastavený na 75-80%.

Výkon a pamäť: Dostatok pamäte a nový čip

Modely značky Nokia strednej triedy nás vlani zaujali najmä svojím dizajnom, spracovaním a čistým systémom Android, no trochu nás zaskočil slabší hardvér, ktorý neponúkal takú úroveň používateľského zážitku, na akú sme v tejto triede zariadení zvyknutí. V novej generácii smartfónov strednej triedy však HMD stavilo na modernejšie čipsety, ktoré prinášajú dostatok výkonu. Nokia 7 Plus tak prináša výkonný čip Snapdragon 660, 4 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte s podporou pamäťových kariet s kapacitou do 256 GB.

Hardvérová výbava telefónu je tak viac než slušná a prejavuje sa to aj pri používaní. Reakcie telefónu sú rýchle, práca s aplikáciami veľmi pohodlná, prepínanie medzi nimi bleskové a bezproblémové. Nový čip ponúka veľmi dobrý pomer výkonu a spotreby batérie a oproti telefónom z minulého roka je tu cítiť značné zlepšenie. S telefónom si zahráte aj moderné hry – PUBG Mobile sme si zahrali na stredných nastaveniach grafiky bez väčších zaváhaní a s vysokou frekvenciou snímok.

Aj napriek tomu sme sa však nevyhli občasným momentom, ktoré naznačovali nedostatočnú optimalizáciu systému a zriedkavé zaváhania či spomalenia systému. Za toto sme vlaňajšie Nokie kritizovali najviac a hoci sa situácia dramaticky zlepšila, výrobca má stále čo vylepšovať. Dobrou správou je, že spomalenia neboli vôbec časté a ani dramatické, iba sme si v niektorých momentoch všimli pokles FPS pri animáciách. Väčšinou sa to dialo pri práci s aplikáciami tretích strán a prepínaní medzi nimi.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Ten najčistejší Android

Ako už býva dobrým zvykom, aj Nokia 7 Plus ponúka systém Android zrejme v tej najčistejšej možnej podobe. Ešte aj smartfóny Pixel majú robustnejší launcher s väčším množstvom funkcií. Nehovoriac o predinštalovaných aplikáciách, ktoré by ste tu hľadali iba márne.

Telefón funguje so systémom Android 8.1 Oreo bez akejkoľvek nadstavby, aktuálne s májovými bezpečnostnými aktualizáciami. Podobne ako ostatné smartfóny z portfólia spoločnosti HMD Global, aj Nokia 7 Plus dostáva bezpečnostné aktualizácie od Google pravidelne medzi prvými smartfónmi. Je tiež viac než pravdepodobné, že aj aktualizáciu na Android P, po jeho oficiálnom predstavení, bude mať tento smartfón medzi prvými.

Tešiť sa tak môžete na absolútne skvelý zážitok z čistého Androidu spolu s funkciami, ktoré najnovšie verzie prinášajú. Nájdete tu aj ambientný Always-On displej, ktorý dokonca zobrazuje aj obsah upozornení. Medzi predinštalovanými aplikáciami nájdete výlučne tituly od Google s prakticky neexistujúcimi duplicitami. Výrobca sa vo všetkom spolieha na služby od Google.

To má veľa výhod, no ako sme spomínali, systému by sa zišla trošku lepšia optimalizácia. Ak telefón nebudete vyťažovať naplno, tento fakt si možno ani neuvedomíte. Pri náročnejšom používaní sa však občas stretnete so zaváhaním, ktoré naozaj pôsobí tak, že je zapríčinené jednoducho nedostatočnou optimalizáciou. Procesor má totiž výkonu na rozdávanie a systém je najjednoduchší ako len môže byť.

Multimédiá: Slušná základná výbava

Nokia 7 Plus je vhodné zariadenie na základnú prácu s multimédiami. Centrom tu je pekný veľký displej s dostatočným rozlíšením, ktorý je ideálny na prácu s fotkami, textami, ale aj sledovanie videí či filmov. Telefón má tiež dostatok výkonu na to, aby si poradil s plynulou prácou s prakticky akýmkoľvek multimediálnym obsahom.

Jediným úskalím je tu pomerne slabý reproduktor. Ten ponúka akceptovateľný zvuk len približne do 60-70 % hlasitosti, pri vyšších úrovniach je zvuk už nepríjemne plechový a použiteľný iba vo výnimočných situáciách. Na druhej strane, telefón stále obsahuje 3,5mm jack pre slúchadlá, ktorý situáciu so slabším reproduktorom zachraňuje.

Čo sa týka softvérovej multimediálnej výbavy, k dispozícii máte iba nástroje od Google, prípadne celý obchod Play. Žiadne predinštalované aplikácie na multimédiá tu nehľadajte, teda pokiaľ ju neponúka Google vo svojom predinštalovanom balíčku.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Plná výbava

Už tradične platí, že medzi jednotlivými cenovými kategóriami nenájdeme veľa rozdielov z hľadiska konektivity. Aj Nokia 7 Plus napriek svojej nižšej cenovke ponúka plnú výbavu s minimom kompromisov. Základom je Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band pripojenia. Nechýba NFC či Bluetooth v5.0, takže výrobca tu vôbec nešetril.

Samozrejmosťou je rýchle LTE pripojenie kategórie 6 s rýchlosťami 300/50 Mbps. Nechýba HSDPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps. Veľmi nás teší, že výrobca aj v dostupnejšom modeli ponúka konektor USB-C a svoje miesto si tu našiel aj postupne vymierajúci 3,5mm jack pre slúchadlá.

Po stránke konektivity tak telefónu nemáme čo vytknúť. Počas celého testovania sme telefón používali s dvomi SIM kartami, pričom ich nastavenie je už tradične veľmi jednoduché. Nezaznamenali sme žiadne problémy s akýmkoľvek druhom pripojenia od klasického mobilného signálu, cez Wi-Fi a Bluetooth až po GPS, ktoré fungovalo presne a spoľahlivo.

Fotoaparát: Nanajvýš priemerný

Nokia 7 Plus ponúka zaujímavú kombináciu 12+13MP zadných fotoaparátov. Primárny 12MP snímač s veľkými 1.4µm pixelmi je doplnený o 13MP snímač s 2x optickým priblížením, tzv. gyro-EIS, dual-pixel technológiou s fázovou detekciou zaostrovania a s dual-tone LED bleskom. Na papieri tak fotoaparát pôsobí viac než dobre a mal by byť schopný produkovať skutočne kvalitné fotografie. Toho aj schopný je, no problémom je veľký rozptyl kvality výsledných snímkov.

Platí to najmä v horších svetelných podmienkach. Tu dochádza k strate detailov a dramatickému nárastu šumu. To si na displeji telefónu ani nemusíte všimnúť, no akonáhle si fotografiu pozriete na väčšej obrazovke, uvidíte, že výsledky jednoducho nie sú tak kvalitné, ako ste si mysleli. Nepomáhajú ani veľké pixely hlavného fotoaparátu a ani pokročilá elektronická stabilizácia.

Zároveň dvojnásobný zoom funguje tak, ako má, no aj tu sú výsledky príliš mäkké a chýba im detail. Platí to aj pri fotografiách za priemerného osvetlenia. V horších svetelných podmienkach môžeme pochváliť aspoň reprodukciu farieb, pri jasnom počasí sa nám zdali fotografie trochu tmavé a príliš saturované. To je ale niečo, čo znovu na displeji telefónu či sociálnych sieťach vyzerá pomerne dobre.

Klasická fotografia
2-násobné priblíženie

Pochváliť ale môžeme pomerne jednoduchú a rýchlu aplikáciu fotoaparátu, ktorá bola stabilná a spoľahlivá. Výborné hardvérové špecifikácie fotoaparátu sa prejavili aj v rýchlosti zaostrovania. To je naozaj expresné a fotoaparát na telefóne vám tak nebude prekážkou pri fotení momentiek.

Vpredu nájdeme 16MP selfie kameru, ktorá je pomerne kvalitná, a to najmä za dobrých svetelných podmienok. Telefón je tiež schopný zaznamenávať 4K video, no stabilizácia tu úplne absentuje. Video tiež malo problém s vyvážením expozície, no ponúka aspoň dobrú úroveň detailov, typickú pre toto jemné rozlíšenie. K dispozícii je aspoň možnosť natáčania spomaleného videa, no nejde o super-spomalené zábery s extrémnou frekvenciou snímok.

Nokia 7 plus tak očakávania náročnejšieho fotografa nenaplní. Ak ale fotíte iba príležitostne a neprekáža vám spraviť pre istotu aj niekoľko rovnakých záberov, z výsledkov si určite vyberiete. Telefón má v tomto smere značný potenciál a podľa výsledkov to vyzerá tak, že je tu nedostatočná optimalizácia na strane softvéru. Práve tu robia výrobcovia v poslednej dobe najväčšie pokroky, no HMD tu zatiaľ zaostáva. Fotoaparát na Nokia 7 plus síce má Zeiss optiku, no ešte tu treba doladiť práve spomínaný softvér a aj v tejto triede zariadení môže byť výrobca skvelým konkurentom pre ostatné značky.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušná výdrž a rýchla nabíjačka v balení

Nokia 7 Plus ponúka skutočne objemnú batériu s kapacitou 3800 mAh. Tá sa aj vďaka úspornejšiemu hardvéru postará o veľmi slušnú výdrž na jedno nabitie. Bonusom je rýchla nabíjačka priamo v balení.

Výdrž batérie na Nokia 7 Plus nám nerobila žiadne veľké problémy, ale ani nás nijako neohúrila. Bez problémov sme s telefónom zvládli aj náročnejší deň, no na konci nám už neostávalo veľa percent energie. Pri bežnom dni sme ale k večeru mali zostatok na úrovni okolo 40 % batérie, čo vôbec nie je zlé. Do takéhoto bežného dňa zaraďujeme približne 2 a pol hodiny zapnutého displeja, aktívne využívanie telefónu na volanie, fotografovanie, sociálne siete, či približne pol hodinu navigácie prostredníctvom Waze.

Na screenshotoch vidíte takýto deň, keď sme ale telefón žmýkali oveľa intenzívnejšie. Robili sme na ňom všetky benchmarkové a mnohé ďalšie testy. Displej bol zapnutý 2 hodiny a 40 minút a na konci dňa nám stále zostávalo 31 % batérie. Pri bežnom dni tak nebol problém dostať sa na približne 4 hodiny zapnutého displeja s dodatočnou energiou navyše.

Výdrž batérie tak vôbec nie je zlá, no aj v tomto smere cítime, že dodatočná optimalizácia by mohla ešte viac pomôcť. Dobrou správou je, že v balení telefónu nájdeme 18W rýchlu nabíjačku. Tá za pol hodinu nabije telefón z 0 % na približne 45 %, plné nabitie trvá približne 2 hodiny. Vzhľadom na kapacitu batérie nejde o vôbec zlý výsledok a sme radi už aj za to, že v tejto triede zariadení aspoň nejakú rýchlu nabíjačku nájdeme.

Nokia 7 Plus: Záverečné hodnotenie

Nokia 7 Plus je veľmi atraktívny telefón. Kvôli dizajnu prednej strany s displejom so zahnutými rámikmi a čistému Androidu ho mnohí prirovnávajú k smartfónu Google Pixel 2 XL. Je pravda, že sa tieto dva telefóny najmä spredu veľmi podobajú. Nám sa ale viac páči dizajn Nokie 7 Plus. Použitie hliníka namiesto skla má jednoducho niečo do seba. Kombinácia čiernej a medenej farby, ktorou disponoval náš kus, bola skutočne atraktívna a zároveň nie výstredná, čo sa nám veľmi páčilo. Okrem toho takéto spracovanie zachytáva oveľa menej odtlačkov ako sklo a v ruke sa oveľa menej kĺže.

Pochváliť tiež môžeme čistý systém Android s neexistujúcim bloatwareom a extrémne rýchlymi aktualizáciami. Páči sa nám aj použitie moderného USB-C portu, ako aj zachovanie 3,5mm jacku pre slúchadlá. Veľmi dobrá bola aj výdrž batérie a páčil sa nám aj displej, ktorému by sa ale zišiel vyšší jas. Hoci telefón ponúka dostatok výkonu, ešte stále by sa všetko dalo zlepšiť optimalizáciou systému. To by pomohlo aj spracovaniu fotografií, keďže telefón disponuje skutočne kvalitným fotoaparátom, no výsledky už tak kvalitné neboli.

Nokia 7 Plus má tiež veľký problém, ktorým je konkurencia v tejto cenovej kategórii. S odporúčanou maloobchodnou cenou 399 EUR sa dostávame na úroveň, kde aktuálne dominuje Honor 10. Zároveň nájdeme oveľa lacnejšie zariadenia s veľmi podobnou výbavou a mnohými výhodami ako napríklad Motorola moto g6 plus. HMD však ide určite správnym smerom a oproti minulej generácii spravil výrobca veľký krok vpred, no už teraz sa tešíme na ďalšiu generáciu, ktorá môže byť opäť o čosi lepšia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...