Nokia 3.1: Lacný Android One smartfón | RECENZIA

Nokia sa v posledných rokoch čoraz viac stavia na vlastné nohy čoho dôkazom sú mnohé smartfóny, ktoré za čas od návratu na trh predstavila. Spoločnosť svoje portfólio neustále rozširuje, a to najmä o cenovo dostupné zariadenia so zaujímavým pomerom ceny a výkonu. Inak tomu nie je ani pri Nokia 3.1, ktorá je Googlom certifikovaná ako Android One smartfón. Čím zaujme? Okrem nízkej cenovky napríklad aj kvalitným konštrukčným spracovaním, kvalitným displejom či vo svojej cenovej kategórii aj fotoaparátom. Poďme si ju ale bližšie predstaviť v našej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Bez kompromisov

Nokia 3.1 je zostrojená bez akýchkoľvek kompromisov a okrem dizajnu dáva veľký dôraz aj na konštrukčné spracovanie a výber materiálov. Niet preto divu, že výrobca použil prémiové materiály, ako kov a sklo, ktoré tvoria ucelený celok unibody konštrukcie. Tá už na prvý dotyk pôsobí veľmi solídne a odolne, pritom si ale stále zachováva malé rozmery a prijateľnú hmotnosť. Ovládanie tak hravo zvládnete aj jednou rukou.

Predná strana Nokie 3.1 je chránená odolným sklom, ktoré je pokryté oleofóbnou vrstvou a po bokoch prechádza do oblých bokov. Hrany sú skosené a majú striebornú farbu, čo dotvára celkový prémiový vzhľad smartfónu. Čo sa týka rozloženia ovládacích prvkov, tu nečakajú žiadne veľké prekvapenia. Stále tu nájdeme displej, prednú kameru, telefónny reproduktor a niekoľko senzorov.

Boky zariadenia lemuje ovládanie hlasitosti, tlačidlo zapnutia, ako aj 3,5 mm audio jack, hlasný reproduktor a dva výsuvné sloty určené pre pamäťovú kartu microSD a dvojicu nanoSIM kariet. USB-C tu žiaľ nenájdete a pri nabíjaní a pripojení k PC sa tak budete musieť spoľahnúť na starý, ale osvedčený microUSB konektor.

Zadná strana je vyrobená z plastu, ktorý je na povrchu potiahnutý pogumovanou vrstvou, ktorá príjemné pôsobí na dotyk a pritom vo výraznej miere nezachytáva odtlačky prstov. Po dvoch týždňoch používania sa tiež zdá, že je dostatočne odolná aj voči poškriabaniu. Aby sme nezabudli, zadná strana ukrýva ešte hlavný fotoaparát, ktorý dopĺňa aj LED blesk.

Ako celok musíme Nokiu 3.1 pochváliť. Aj napriek tomu, že ide o zariadenie s cenovkou do 150 eur, tak ponúka pekný dizajn a  vysokú kvalitu konštrukčného spracovania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Bez výhrad

Displej nie je zbytočne veľký a ponúka 5,2-palcovú uhlopriečku s dostatočne vysokým rozlíšením 1440×720 px. Nejde o žiadny infinity displej ani nič podobné, no vzhľadom na cenovku sme ho tu ani neočakávali. Rámiky sú tiež bežné a Nokiu 3.1 tak určite nemôžeme označiť za bezrámikovú. Väčšine používateľov však tento fakt vyváži cenou a slušnými vlastnosťami zobrazovacieho panelu. Ten ponúka pestré farby, dobrý kontrast aj čitateľnosť na priamom slnku.

Z nastavení obrazu Nokia 3.1 neponúka žiadne zvláštne možnosti. Manuálne si môžete zvoliť nanajvýš úroveň jasu alebo zapnúť funkcie prebudenia dvojitým poklepaním či ambientného zobrazenia, ktoré prebudí obrazovku vtedy, keď dostanete upozornenie.

Výkon a pamäť: Má čo doháňať

Aj keď smartfón poháňa osemjadrový procesor, tak výkonu nie je na rozdávanie. Mediatek MT6750 nie je v spojení s Androidom 8.0 Oreo práve najrýchlejším. Počas nášho používania sme sa totižto veľakrát stretli so spomaleniami a zasekávaním, čo znepríjemňovalo prácu najmä vo chvíľach, keď sme potrebovali vykonať niektoré operácie rýchlo a bez zbytočného zdržovania. Žiaľ, v tomto nás Nokia 3.1 sklamala. To platí aj o hraní graficky náročnejších hier.

Aby toho nebolo málo, Nokia vás zrejme neohúri ani veľkosťou internej pamäte. Tá ponúka kapacitu 16GB, z ktorej je však pre používateľa využiteľných len niečo cez 4-5 GB. Rozšíriť ju však môžete pomocou pamäťovej karty microSD, ktorú je možné použiť aj pri dvoch SIM kartách. Výrobca totižto pre ňu vyhradil samostatný slot.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát:

Od smartfónu v cenovej relácii do 150 eur sa asi nedá toho veľa očakávať, no Nokia 3.1 má čo to ponúknuť aj v oblasti multimédií a fotoaparátu. Hlasný reproduktor je umiestnený v spodnej časti konštrukcie a ponúka dobrú hlasitosť aj kvalitu reprodukcie. Počúvanie cez 3,5 mm audio jack patrí do dobrého priemeru svojej triedy a väčšinu bežných používateľov určite nesklame. Multimediálne aplikácie má plne v rukách spoločnosť Google.

Fotoaparát má na papieri dnes už úplne bežné parametre. Disponuje 13 Mpix rozlíšením, LED bleskom a podporou natáčania videa v rozlíšení Full HD. Nie je teda ničím výnimočný, čo žiaľ platí aj o jeho kvalite. Tá je iba priemerná, čo v tejto cenovej kategórií znamená, že od Nokie 3.1 nemôžete očakávať žiadne veľké fotografické zázraky. V praxi to znamená, že pri dobrých svetelných podmienkach budú fotky dostatočne detailné a kvalitné. Často sa nám však stávalo, že boli preexponované alebo naopak podexponované. Nehovoriac o tom, že fotoaparát je pomalý nielen pri spúšťaní, ale aj počas práce s ním. Za šera alebo v noci sa rýchlosť zaostrovania ešte viac spomalí a značne narastá aj úroveň šumu.

Operačný systém: Android 8.0 Oreo

Asi najväčším lákadlom tejto Nokie je jej účasť v programe Android One. Znamená to, že je predurčená dostávať rýchle aktualizácie systému, vrátane bezpečnostných aktualizácií, a to v najčistejšej podobe od Googlu. Presne tak, ako ich dostávajú aj prémiové zariadenia Pixel. Iné ako natívne funkcie Androidu tu ale nehľadajte. To má však aj svoje výhody, a to najmä v podobe absencie zbytočných aplikácií a iných, pre používateľa nedôležitých, funkcií. To bude vyhovovať najmä tým ľuďom, ktorí svoj smartfón používaju predovšetkým na základné veci, akými sú napríklad telefonovanie, prehliadanie webových stránok či komunikáciu na sociálnych sieťach.

Konektivita:

Nokia 3.1 sa po stránke konektivity určite nedá zahanbiť. Podporuje technológiu Dual SIM, ako aj rýchle mobilné siete LTE. Prekvapením nie je ani prítomnosť WiFi v štandarde 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2 a GPS. Pochváliť musíme aj integrovanie NFC, digitálneho kompasu a gyroskopu. O káblové prepojenie zariadenia s PC alebo s nabíjačkou sa stará microUSB konektor. Už štandardom je možnosť výberu funkcií jednotlivých SIM kariet. To, s ktorou sa budete pripájať k mobilnému internetu alebo s ňou telefonovať a posielať SMS, si vyberiete priamo v nastaveniach alebo v aplikácií pre telefonovanie a SMS.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria:

Vzhľadom na určenie telefónu pre menej náročných používateľov dokáže Nokia 3.1 ponúknuť decentnú výdrž na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 2990 mAh dokáže zariadenie napájať aj niekoľko dní, samozrejme v závislosti od spôsobu, akým ho budete používať. Ak si však vystačíte len zo základnými funkciami, ako je telefonovanie, občasná komunikácia cez sociálne siete či fotografovanie, tak dvoj- či trojdňová výdrž by nemala byť problém. To všetko pri zapnutom mobilnom pripojení a displeji zapnutom v rozmedzí dvoch až troch hodín.

Nokia 3.1: Záverečné hodnotenie:

Nokia 3.1 je smartfón, ktorý zaujme, no určite má za konkurenciou čo doháňať. Jeho najväčším lákadlom je prémiové spracovanie konštrukcie a pravidelné aktualizácie operačného systému Android. Naopak, mínusmi sú najmä pomalšie reakcie, ktoré kazili celkový dojem z tohto smartfónu. Cena pri pohľade na niektoré konkurenčné zariadenia tiež nie je práve najnižšia a pohybuje sa na úrovni 130 eur. Ak by ste si pritom doplatili len niekoľko desiatok eur, môžete za svoje peniaze získať už oveľa lepšie vybavené zariadenie.

Plusy:

  • Konštrukčné spracovanie
  • Displej
  • Účasť v programe Android One

Mínusy

  • Pomalé reakcie
  • Cena mohla byť trochu nižšia
Disqus Comments Loading...