Niektoré Nokie 7 Plus posielali citlivé dáta do Číny, spoločnosť HMD Global reaguje

Nórska vládna stanica NRK v stredu oznámila, že niektoré kusy smartfónov Nokia 7 Plus predávané na nórskom trhu neúmyselne odosielali citlivé dáta na čínske servery. Tieto dáta dokonca neboli šifrované, takže ich mohol odchytiť každý, kto zvládne urobiť jednoduchý MITM útok. Dáta boli odoslané na server vnet.cn, ktorý je vo vlastníctve čínskym štátom kontrolovaného mobilného operátora China Telecom. Fínsky ombudsman pre ochranu používateľských dát Reijo Aarnio už oznámil, že sa rozbehlo vyšetrovanie.

Nokie 7 Plus odosielali na čínsky server nasledujúce dáta:

  • IMEI1 a IMEI2 – jedinečné sériové číslo zariadenia
  • SIM1CELLID –  ID základňovej stanice siete (BTS)
  • SIM1LTEIMSI – ID používateľa v sieti 4G
  • SIM1ICCID – identifikačné číslo SIM karty
  • MACID – MAC adresa siete WiFi

Výrobca Nokie 7 Plus spoločnosť HMD Global reagovala na správu s tým, že problém sa týkal len malej časti vyrobených zariadení a už bola vydaná opravná aktualizácia, ktorú už väčšina používateľov dostala. Úrady v Európskej únii momentálne pristupujú k ochrane používateľských dát veľmi citlivo v súvislosti s novými pravidlami GDPR aj kauzou odosielania dát čínskymi výrobcami čínskej vláde.

Aktualizované o oficiálnu reakciu spoločnosti HMD Global 25.3 2019

Spoločnosť HMD Global, ktorá vyrába smartfóny značky Nokia, dnes na kauzu oficiálne zareagovala a rozoslal k nej aj infografiku, ktorá osvetľuje problém.

Podľa spoločnosti sa na nórsky trh dostala várka smartfónov Nokia 7 Plus, ktorá mala predinštalovanú čínskú verziu softvéru pre tento model. Smartfóny Nokie 7 Plus predávané na čínskom trhu posielajú dáta na čínske servery spoločnosti. Nokie 7 Plus predávané v EU, USA alebo Indii, odosielajú dáta na servery spoločnosti v Singapure. Singapur patrí ku krajinám, ktoré dodržiavajú pravidlá GDPR. Spoločnosť HMD Global ale uisťuje, že nedošlo k poskytnutiu osobných dát tretím stranám. V infografike tiež vysvetľuje, ktoré dáta sa odosielajú na servery spoločnosti.

Náš tip
Nokia 5.1 dostáva aktualizáciu na Android 9.0 Pie
Disqus Comments Loading...