Česká inšpekcia zastavila predaj piatich nebezpečných nabíjačiek, možno ich máte doma aj vy

Pri nákupe elektroniky sa nie vždy vyplatí šetriť. Zo všetkého najmenej sa to však vyplatí pri kúpe neoriginálneho príslušenstva k smartfónom, a to najmä pri nabíjačkách. Tie totiž často spôsobujú rôzne problémy, ktoré neraz môžu viesť aj k ublíženiu na vašom zdraví. Podľa informácií TV Nova to najbližšie potvrdila aj Česká obchodná inšpekcia.

Predávajú sa aj na Slovensku

V priebehu minulého roka testovala kvalitu neoriginálnych nabíjačiek smartfónov, ktoré sa v Česku predávajú v rôznych obchodoch s elektronikou. Zistila pritom, že z celkového počtu 57 nabíjačiek, disponuje viacerými nedostatkami až 37 z nich. Až pätica nabíjačiek však predstavovala vysoké bezpečnostné riziko. Hrozil pri nich zásah používateľov elektrickým prúdom. Z tohto dôvodu ČOI nariadila ich okamžité stiahnutie z trhu. Okrem toho ale zaradila tieto kusy neoriginálneho príslušenstva aj do medzinárodného systému RAPEX.

Ten združuje nebezpečné nepotravinárske výrobky predávané v európskych krajinách. Všetky štáty, v ktorých sa tieto nebezpečné nabíjačky predávajú, by tak vďaka tomu mali byť pred ich rizikovosťou varované. Nie je pritom prekvapením, že sa zmienené kusy príslušenstva predávajú aj u nás. Obchodná inšpekcia síce zatiaľ nezverejnila konkrétne modely, ktoré z trhu stiahla, no na svojej internetovej stránke zverejnila fotografiu trojice z nich.

Zbavte sa ich čo najskôr

Nachádzali sa na nej nabíjačky značiek Caliber a 4-OK, pričom tretia nabíjačka zrejme žiadnou značkou nedisponuje. Na fotografii sú však všetky tri kusy nebezpečného príslušenstva dobre viditeľné aj spolu s ich predajným balením. Ak teda náhodou jeden z nich spoznáte a viete, že ho máte u seba doma, rozhodne ho nepoužívajte. Detailné označenia jednotlivých modelov zverejní česká obchodná inšpekcia v najbližších dňoch. Zarážajúce na tom celom je, že z 57 preverovaných nabíjačiek bola plne vyhovujúca len jedna jediná.

Disqus Comments Loading...