Návod: ako inštalovať všetky aplikácie na pamäťovú kartu (bez rootu)

Chceli by ste si nainštalovať všetky aplikácie na pamäťovú kartu? Android OS 2.2 alias Froyo umožňuje aplikácie nainštalovať/presunúť na pamäťovú kartu, ale len tie, ktorých autori to povolili. Našli sme článok, ktorý vysvetľuje ako presunúť na pamäťovú kartu všetky aplikácie, a to bez nutnosti rootovania telefónu. Prešli sme všetky komentáre, vychytali mušky a chybičky, a sami sme tento postup vyskúšali. Aby ste mohli aplikácie inštalovať priamo na SD kartu, musíte mať Android minimálne verziu 2.2, a v počítači nainštalované softvérové nástroje pre Android vývojárov. Inštaláciu softvérových nástrojov sme už opísali v článku Píšeme prvú Android aplikáciu. Podstatou je zmenenie predvoleného nastavenia kam má OS Android inštalovať aplikácie. Ako na to?

  • pripojíme telefón k počítači pomocou USB
  • skontrolujeme, či máme zapnuté odlaďovanie cez USB (Settings > Applications > Development > USB Debugging)

  • otvoríme príkazový riadok (Ponuka Štart >Spustiť > cmd + ENTER)

  • v príkazovom riadku sa najprv presunieme do adresára, v ktorom máme nainštovalované SDK, v mojom prípade d: a potom android-sdk-windows\tools

  • nakoniec vykonáme príkaz, ktorý zmení východziu lokalitu pre inštaláciu aplikácií: adb shell pm setInstallLocation 2

Pre vysvetlenie, prepínač setInstallLocation môže mať 3 rôzne hodnoty:

  • 0 – automatický režim – predvolený (o umiestnení rozhodne autor programu)
  • 1 – programy sa budú inštalovať do pamäte telefónu
  • 2 – programy sa budú inštalovať na SD kartu

Všetky nové aplikácie sa odteraz nainštalujú priamo na pamäťovú kartu a dajú sa dodatočne presúvať späť do telefónu v Správcovi aplikácií. Aplikácie, ktoré sa už v telefóne nachádzajú, sa dajú teraz presunúť na SD kartu, ale aplikácie ako App2Sd, ktoré zobrazujú zoznam aplikácií, ktoré sa dajú presunúť na SD kartu, ich nezobrazia. Tiež platí, že v režime Mass storage nebudú aplikácie nainštalované na karte v telefóne vidieť.

Urobil som malý test s aplikáciou Adobe AIR, ktorá je užitočná na pár vecí, ale často to nestojú za tých 16 MB, ktoré zaberá. Nasledujúce 3 obrázky znázorňujú:

  • Adobe AIR pred zmenou nastavení pomocou príkazu setInstallLocation
  • Adobe AIR po zmene nastavení, všimnite si, že tlačidlo Move to SD je teraz už aktívne
  • Abode AIR po presunutí na SD kartu

Na záver len upozorňujem, že niektoré aplikácie môžu prestať fungovať po takomto “násilnom” presunutí/inštalácií na pamäťovú kartu. Určite by som nepresúval žiadne zo systémových aplikácií. Tiež neodporúčame takýmto spôsobom presúvať aplikácie, ktore majú aj widgety (napr. PowerAMP), lebo widget zmizne z ponuky widgetov (a často sa neobjaví ani po opätovnom presunutí do telefónu), pomôže až opätovné odinštalovanie a nainštalovanie aplikácie (za tento postreh ďakujeme nášmu čitateľovi kimovi).

Za tip na článok ďakujeme nášmu čiatateľovi Vladovi B., ktorý nás upozornil na pôvodný článok na fóre symbianmania.sk.

Disqus Comments Loading...