NASES: Komunikácia cez portál slovensko.sk vzrástla päťnásobne

Elektronická komunikácia stále naberá na obrátkach. Počas prvého štvrťroka 2018 „pretieklo“ cez Ústredný portál verejnej správy slovensko.sk takmer 17 miliónov správ. Je to takmer päťnásobne viac ako v rovnakom období minulého roka. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby eviduje aj zvýšené používanie e-schránok fyzickými osobami.

Náš tip
Elektronické schránky môže zlepšiť každý. Slovensko.sk sa otvára verejnosti

Hodnotí Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES)

prvých troch mesiacoch roka 2018 poslali orgány verejnej moci 2,2 milióna rozhodnutí. V prvom štvrťroku si svoju e-schránku aktivovalo 35-tisíc nových používateľov. Z toho takmer 9000 fyzických osôb, ktoré môžu e-komunikáciu so štátom využívať na dobrovoľnej báze, podľa svojho uváženia.

„Je dobrou správou, že ľudia majú o elektronickú komunikáciu so štátom záujem. Našou úlohou je zabezpečiť, aby komunikácia prostredníctvom portálu slovensko.sk bola čo najefektívnejšia a najkomfortnejšia. Preto neustále pracujeme na nových prvkoch a funkcionalitách, ktoré chceme používateľom predstaviť v najbližších mesiacoch,“ hovorí generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby Lukáš Sojka.

Počet zaslaných rozhodnutí ÚPVS je v prvom štvrťroku tohto roka o dva milióny vyšší než v tom istom období minulého roka. Len v januári 2018 bolo odoslaných 780 000 rozhodnutí, pričom ide o 7-násobný nárast oproti januáru minulého roka.

Štatistiky:

  • občania, podnikatelia aj úrady zaslali prostredníctvom štátneho elektronického portálu slovensko.sk v prvom štvrťroku 2018 viac ako 16 706 700 správ
  • v prvom kvartáli 2017 to bolo 3 754 000 správ
  • v porovnaní s tým istým obdobím v minulom roku ide o nárast o takmer 13 mil. správ, teda takmer päťnásobný nárast
  • v tomto roku stúpol počet novoaktivovaných schránok o 34 069
  • v prvých troch mesiacoch roku 2018 si svoju e-schránku na doručovanie aktivovalo 8 719 fyzických osôb
  • mesačne sa na slovensko.sk prihlási viac ako milión užívateľov, vyplýva to zo štatistík Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES)
Disqus Comments Loading...