Motorola Moto X4: Vodeodolný elegán v kabáte #moto | RECENZIA

Spoločnosť Lenovo, ktorá stojí v súčasnosti za smartfónmi značky Motorola, prináša novinku v podobe skutočne elegantného kúsku. Model Motorola Moto X4 vyniká lesklým dizajnom, kovovým rámom, duálnym fotoaparátom, skutočne rýchlou čítačkou odtlačkov prstov či takmer čistým systémom Android s minimálnymi úpravami. Plusy a mínusy zariadenia si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Motorola Moto X4: Duálny fotoaparát, odolnosť voči vode a zahnutý sklenený kryt | IFA 2017

Náš tip
Motorola Moto X4 oficiálne na Slovensku! Poznáme cenu a dostupnosť | VIDEO

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Obsah balenia

Po zakúpení k vám dorazí zariadenie v pestrofarebnej krabičke pomerne kompaktných rozmerov, ktorá hrá modrou a ružovou farbou. V balení sa nachádza samotný smartfón, pod ním povinná základná dokumentácia spolu s ihlou na zásuvku pre SIM karty. Spodné podlažie balenia obsahuje nabíjačku s lokálnou koncovkou, kábel USB A – USB C a slúchadlá so silikónovými koncovkami. Slúchadlá prichádzajú v bielej farbe a nechýbajú ani náhradné koncovky v iných veľkostiach.

Balenie je tak v podstate nutný základ s bonusom o pohodlné slúchadlá, ktoré hrajú tak akosi štandardne a v danej cenovej kategórii nenadchnú, ale ani neurazia. V balení by sme privítali vzhľadom k extrémne lesklému dizajnu aj ochranný kryt (ako za “starých” Moto čias), prípadne handričku na čistenie ochranného skla, ktorá bude povinnou výbavou asi každého používateľa tohto smartfónu.

Konštrukcia a Dizajn

Konštrukčné spracovanie zariadenia je prevedené skutočne prvotriedne a je hodné ceny zariadenia. Kovový rám príjemne chladí a ochranné sklo na prednej či zadnej stene je skutočne odolné základným škrabancom od mincí či kľúčov. Motorola v tomto smere skutočne vie, čo robí. Dizajnová lesklá línia zariadenia je síce pekná na pohľad, má však aj svoju temnú stránku.

Zadná strana je lesklá. Je však skutočným magnetom na otlačky prstov a inú mastnotu.

Temnou stránkou mám na mysli fakt, že smartfón je skutočný magnet na odtlačky prstov. Hoci na fotografii vyššie to nie je úplne detailne viditeľné, v reálnom používaní je skutočne markantný rozdiel medzi čerstvo vyčisteným telefónom a štandardne používaným telefónom.

Predná strana zariadenia obsahuje 5,2″ IPS displej, ktorý však zaberá na dnešné pomery len chabých 68% prednej steny. Konkurencia je v danej cenovej kategórii trochu ďalej a ponúka 73 či až 76%. Hoci smartfón nejde s trendom úzkych rámčekov, vzhľad prednej steny nijak nenarúša celkový dojem zo zariadenia.

Nad displejom sa nachádza jediný reproduktor zariadenia (plní funkciu hlasného aj telefónneho reproduktora), skupina senzorov, predná kamera s vysokým rozlíšením, ikonický nápis “moto” a tiež predný LED blesk, ktorý môže pomôcť k lepším “selfie” fotkám za zhoršených svetelných podmienok.

Naopak zariadenie neobsahuje notifikačnú LED diódu. Nejde o vyslovene negatívum, ide o subjektívnu záležitosť. Výrobca však ponúka viac ako plnohodnotnú náhradu vo forme funkcie “Moto Obrazovka,” čo je vlastne ekvivalent funkcie “Always On” a na zhasnutom displeji tak môžete vidieť notifikácie či ich náhľad. Pod displejom sa nachádza trochu nešťastne umiestnený mikrofón a rýchla, multifunkčná čítačka odtlačkov prstov.

Rozloženie prvkov zariadenia

Horná hrana zariadenia ponúka dierku pre mikrofón, zásuvku na SIM/pamäťovú kartu (v našom prípade ide o DualSIM verziu – hybridný slot) a tiež plastovú súčasť konštrukcie z dôvodu antény. Spodná hrana obsahuje takisto tieto plastové časti, povinné údaje o výrobku, konektor USB typu C pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom a tiež 3,5 mm audio konektor pre pripojenie štandardných slúchadiel.

Ľavá kovová hrana zariadenia je prázdna. Pravá hrana následne ponúka skupinu pomerne malých tlačidiel. Ide o tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo zapnutia. Tlačidlá sú dobre umiestnené a ovládajú sa skutočne pohodlne. Tlačidlo zapnutia je navyše “gravírované” a ponúka drsnejšiu textúru. Ide o šikovný krok pre jednoduchšie spoznanie tohto tlačidla hmatom.

Zadná strana zariadenia má spomínanú veľmi lesklú povrchovú úpravu. V hornej časti sa nachádza prstencový výstupok, ktorý je taktiež potiahnutý netradičnou textúrou. Pripomína ľahko ciferník niektorých hodiniek a obsahuje dva objektívy duálneho zadného fotoaparátu a LED blesk. Pod ním sa nachádza už len logo výrobcu Motorola. Hlasný reproduktor sa tu nenachádza, keďže jeho úlohu plní jediný predný reproduktor.

Za zmienku stojí tiež certifikácia IP 68 pre zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. To rozhodne poteší v danej cenovej relácii a zariadenie tak dostáva akúsi pridanú hodnotu. Vodotesná konštrukcia tak ponúka dobrú alternatívu aj do aktuálneho sychravého jesenného počasia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Smartfón ponúka medzi pomerne mohutnými a pre rok 2017 netradične širokými rámčekmi 5,2″ LTPS IPS LCD displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov a pomerom strán 16:9. Zobrazovací panel je však kvalitný, jemnosť je postačujúca a ide o štandard v danej cenovej relácii. Zobrazenie farieb je upravené výrobcom a farby sú sýtejšie. Od výroby je nastavený režim živých farieb, ak vám táto umelá sýtosť farieb prekáža a preferujete reálnejšie zobrazenie farieb, je to nutné najskôr zmeniť v nastaveniach obrazovky.

Automatický jas obrazovky fungoval spoľahlivo a to ako na priamom slnku, tak aj v zhoršených svetelných podmienkach. Rozpätie jasu na priamom slnku bolo dostatočné a to aj vďaka spomínaným živým farbám, najnižší jas bol trochu vysoký a v tme pôsobil trochu rušno. Pomôcť však môže funkcia “Nočná obrazovka,” ktorá upraví farebné spektrum pre lepšie či skôr citlivejšie prehliadanie v tme. Túto možnosť je možné nájsť v predinštalovanej aplikácii Moto.

Výkon

Zariadenie ponúka osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 630 či grafický akcelerátor Adreno 508. Tieto čísla zaraďujú smartfón do strednej či skôr vyššej strednej triedy. V rámci denného používania sme nezaznamenali problémy s výkonom a smartfón hravo zvládal aj náročnejší multitasking. V rámci herných titulov je však lepšie zamerať sa na graficky menej náročné tituly. Tie náročnejšie totiž smartfón zvládal len s dlhším načítaním, prípadne s určitými kompromismi v rámci grafických nastavení hry. Viac prezradia tiež priložené benchmark testy.

Pamäť

Po stránke pamäte zariadenia prichádza v hlavnej úlohe 4 GB RAM, z ktorých ostávalo pri štandardnom používaní k dispozícii približne 1000 MB, interné úložisko má v našom prípade kapacitu 64 GB. Po nainštalovaní približne stovky aplikácií, nasnímaní štyroch desiatok fotografií či nakrútení nejakých videí bolo obsadených približne 27 GB. Pripomíname, že k dispozícii je hybridný slot a musíte sa teda rozhodnúť či budete používať jednu SIM a pamäťovú kartu microSD alebo dve SIM bez možnosti pamäťovej karty.

Čítačka odtlačkov prstov

Snímač je po vzore ostatných tohtoročných smartfónov Motorola umiestnený na prednej strane zariadenia pod displejom. Veľkosť je štandardná a postačí aj väčším prstom. Reakcie čítačky boli rýchle a spoľahlivé, snímač si poradil aj s ľahkou mastnotou na prstoch. Čítačka odtlačkov prstov je tiež multifunkčná. Gestá podržania, kliknutia a potiahnutia do strany môžu nahradiť navigačné tlačidlá systému Android.

Funkcionalitu “Ovládanie jedným dotykom” je možné jednoducho aktivovať pomocou predinštalovanej aplikácie Moto. Potiahnutím doľava po snímači sa môžete vrátiť o krok späť. Jednoduchým krátkym ťuknutím na čítačku sa vrátite na domácu obrazovku. Potiahnutie doprava vyvolá ponuku spustených aplikácií. Dlhšie podržanie a následné pustenie čítačky zamkne smartfón. Dlhšie podržanie a súvislé držanie následne aktivuje karty Google Now. Ide o veľmi praktickú a tiež veľmi návykovú funkciu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a Fotoaparát

Po stránke multimédií ponúka zariadenie jednu pomerne netradičnú vlastnosť. Obsahuje len jeden reproduktor a to konkrétne na prednej strane. Tento reproduktor spĺňa úlohu zvukového výstupu pre telefonovanie, ale aj úlohu hlasného reproduktora. Kvalitou a podaním zvuku sa pochopiteľne nemôže rovnať drahším stereo reproduktorom, svoju úlohu však spĺňa dobre. Umiestnenie je tiež veľmi šikovné, nezavadzia pri štandardnom používaní ani pri hraní hier. Nebude tiež tlmený pri položení smartfónu na rovnú podložku. Palec hore Motorola!

Prejdime však k fotoaparátom. Áno, to množné číslo je tam úmyselne, zariadenie totiž obsahuje zadný duálny fotoaparát. Ponúka rozlíšenie 12 + 8 MPix a jeho farebné podanie, vykreslenie detailov a tiež výsledné fotografie sú skutočne veľmi dobré. Nastavenia fotoaparátu sú tiež bohaté a spomínané rozlíšenie platí pri pomere strán 4:3. Akonáhle zvolíte rozlíšenie 16:9, príde aj pokles hlavného snímaču na 9,1 MPix. Poteší funkcia rozpoznávania objektov, pamiatok či funkcia “Rýchla snímka.”

Predná kamera ponúka vysoké rozlíšenie 16 MPix a nadšenci “selfie” fotografií si tak prídu na svoje. Rozlíšenie si zariadenie upravuje automaticky a v prípade slabého svetla zvolí adaptívne rozlíšenie na hodnote 4 MPix. Fotky sú ostré a pomáha im tiež predný LED blesk. Dodatočná softvérová korekcia je vhodná a nie je prehnaná ako pri niektorých konkurenčných výrobcoch. Zariadenie tak excelovalo v dobrých svetelných podmienkach a tiež prekvapilo v tých horších. Video je možné následne natáčať až v rozlíšení 2160p (30 fps).

Galéria fotografií

HDR fotografia.
HDR fotografia.
"Selfie" fotografia z prednej kamery.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém

Zariadenie Motorola Moto X4 ponúka svojim používateľom systém vo verzii Android 7.1.1 Nougat. Ide o kvázi “minuloročnú” verziu operačného systému, keďže najnovší Android Oreo ponúka aktuálne len minoritná skupina vybraných Android smartfónov, ktorým už výrobca priniesol aktualizáciu. Ide však stále o plnohodnotnú a kvalitne spracovanú verziu operačného systému s množstvom funkcií.

Oblasť, na ktorej by výrobca mohol zapracovať je úroveň bezpečnostnej aktualizácie, ktorá prichádza pre systém Android od spoločnosti Google. V našom zariadení bola najnovšia bezpečnostná aktualizácia k dátumu 1. september 2017. Koncom novembra by bolo vhodné aktualizovať aspoň na októbrovú, ak nie novembrovú bezpečnostnú aktualizáciu. Predsa len, nejde o najlacnejšie zariadenie a softvérová podpora je zrejme v očiach mnohých zákazníkov vskutku dôležitá.

Posledné riadky sú o to viac prekvapivé, že výrobca neponúka žiadnu mohutnú nadstavbu na svojom smartfóne. Až na pár kozmetických zmien a skvelých, praktických funkcií, Moto je k dispozícii zážitok v podstate čistého Androidu. Po prebudení vás privíta štandardná obrazovka uzamknutia s náhľadom vašich upozornení. Na nej sa už od výroby nachádza odkaz pre predinštalované aplikácie zo štandardného balíčka Google. Nechýba tiež odkaz na predinštalovanú aplikáciu Moto či Obchod Play.

Nadstavba? Len kozmetické zmeny

Po odomknutí zariadenia nájdete úplne vľavo karty Google Now, ktoré vám už aj na Slovensku prinesú okrem aktuálnych správ aj napríklad návrhy pre cestu MHD (vo vybraných mestách). Následne vás privíta domáca obrazovka s typickým kruhovým “Moto” widgetom, ktorý obsahuje percentuálny a grafický stav batérie, počasie, čas či dátum.

Okrem tejto obrazovky si pochopiteľne môžete vytvoriť aj ďalšie pre vaše aplikácie. Tie sú však prehľadne abecedne zoradené v menu s aplikáciami, ktoré sú k dispozícii gestom potiahnutím zdola – opäť ako v prípade čistého Androidu od spoločnosti Google. V danom menu je k dispozícii aj vyhľadávanie aplikácií a zobrazenie najpoužívanejších aplikácií. Nastavenia prostredia umožňujú následne zmenu tapety, pridanie mini aplikácií (widgetov) a takisto možnosť zobrazenia/nezobrazenia kariet Google Now či povolenie otáčania obrazovky (na šírku alebo na výšku) na štýl tabletu.

Notifikačná lišta sa zobrazí gestom pri potiahnutí zhora. Prvé potiahnutie zobrazí 6 základných skratiek a notifikácie či prechod do nastavení. Druhé potiahnutie zobrazí zvyšné skratky či voľbu pre zmenu používateľského konta. Ide o štandardné zobrazenie systému Android. V podobnom duchu sa nesie aj ponuka nastavení či známa klávesnica Gboard. Optimalizáciu prostredia zvládol výrobca na výbornú a ako už bolo spomenuté, smartfón nemal problém ani s náročnejším multitaskingom. Záseky či čakacia doba na načítanie sa nekoná.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie

Zariadenie obsahuje batériu s pomerne štandardnou kapacitou 3000 mAh. Výdrž zariadenia však pravdepodobne aj vďaka dobrej optimalizácii systému od výrobcu prekvapila. Smartfón vydržal nielen jeden pracovný deň plnohodnotného používania, ale nechával si aj rezervu na neskoré večerné výlety do mesta. Plnohodnotné používanie v tomto prípade zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, synchronizáciu troch mailových klientov, hodinové sledovanie Full HD videí, hodinový telefonát a občasné hranie mobilných hier.

Ak by ste si aj náhodou zabudli v noci dať smartfón do nabíjačky, netreba sa strachovať. Vďaka priloženej 3A nabíjačke s podporou technológie Quick Charge 3.0 sa vám smartfón nabije skutočne rýchlo a po vypití rannej kávičky tak budete mať pravdepodobne energiu na minimálne ďalšie plnohodnotné hodiny používania. Obrazovka bola v našom prípade zapnutá približne 4,5 – 5 hodín na jedno nabitie.

Cena a dostupnosť

Smartfón Motorola Moto X4 bol pôvodne predstavený ešte v auguste na výstave IFA 2017 v nemeckom Berlíne. Telefón bol uvedený aj na slovenský trh a to konkrétne koncom októbra 2017. V súčasnosti si môžete zariadenie zakúpiť okrem ponuky vybraných e-shopov aj u mobilného operátora O2. Cena zariadenia sa pohybuje aktuálne na úrovni približne 389 eur.

Záverečné hodnotenie

V danej cenovej kategórii ide skutočne o okulahodiace zariadenie, ktoré vám zaručí blažený pocit pohľadov okoloidúcich. Je však nutné rátať s tým, že smartfón je skutočným magnetom na odtlačky prstov a inú prípadnú mastnotu. Smartfón však reagoval rýchlo a plynulo, ide o vhodného kandidáta pre primárne a aktuálne Android zariadenie. Svojou dizajnovou líniou poteší aj nežnejšie pohlavie.

Plusy

+ Plynulé reakcie systému – čistý Android

+ Konštrukcia (po stránke spracovania)

+ Rýchla čítačka odtlačkov prstov (viac funkcií)

+ Fotografické výsledky (aj za horších svetelných podmienok)

Mínusy

– Konštrukcia (magnet na odtlačky prstov či inú mastnotu)

– Mierne vyššia cena (v porovnaní s výbavou a konkurenciou)

Motorola Moto X4 získava oceneni TIP redakcie MojAndroid.sk!
Disqus Comments Loading...