Motorola moto g6: top výbava a spracovanie za najlepšiu cenu | RECENZIA

Jednotlivých výrobcov smartfónov definujú najmä ich modelové rady. Motorola je tak na základe svojich línii Moto Z a Moto G definovaná ako spoločnosť, ktorá sa nebojí skúšať nové veci. Zároveň je však vnímaná aj ako spoločnosť, ktorej záleží na pomere ceny a výkonu jej zariadení. Výrobca, ktorý už viac ako 4 roky patrí pod Lenovo si je toho veľmi dobre vedomý. Všetky nové smartfóny sa teda usiluje navrhovať tak, aby boli v súlade s vyššie zmienenými hodnotami. Podarilo sa mu to však aj pri žhavej novinke, ktorá nesie označenie Motorola Moto G6?

Konštrukcia a dizajn: Škaredé káčatko nahradila krásna labuť

Z hľadiska konštrukcie a dizajnu bol modelový rad Moto G donedávna pomerne nezaujímavý. Smartfóny z tejto línie boli totiž vyrobené prevažne z plastu, ktorý nepôsobil veľmi exkluzívne. To isté možno tvrdiť aj o ich fádnom dizajne. Najnovšia generácia označená poradovým číslom 6 však priniesla dôležité zmeny. Motorola Moto G6 tak už na prvý pohľad pôsobí omnoho luxusnejšie ako jej predchodca. Tento telefón ponúka konštrukciu vyrobenú z troch rôznych materiálov.

Rám samotného zariadenia je vyhotovený z plastu, no jeho povrchová úprava vás môže veľmi ľahko oklamať. Na pohľad, ako aj na dotyk, totiž tento plast veľmi dobre imituje hliník. Predná stena smartfónu je ďalej prekrytá odolným sklom Corning Gorilla Glass 3, ktorý si svoje miesto našiel aj na strane zadnej. Posledným z trojice použitých materiálov je hliník, ktorý sa nachádza vôkol obruby hlavného fotoaparátu.

Tento duálny snímač je umiestnený na zaujímavo vyhotovenom výbežku okrúhleho tvaru. Priamo pod ním sa nachádza logo spoločnosti Motorola a na zadnú stranu sa vošiel aj sekundárny mikrofón. Väčšinu prednej steny vypĺňa natiahnutý displej s pomerom strán 18:9. Ten ponúka efektne zaoblené rohy, pričom susedí so zmenšenými rámikmi, na ktoré sa dostali potrebné senzory, ďalší mikrofón, hovorový reproduktor, ale aj skener odtlačkov prstov.

Spodná hrana G6-tky obsahuje 3,5 mm jack konektor a tiež konektor USB typu C. Naopak zvrchu má používateľ prístup k slotu na SIM / SD karty, vedľa ktorého je situovaný tretí a zároveň posledný mikrofón. Ľavá hrana tohto zariadenia je prázdna, zatiaľ čo tá pravá nesie dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a uzamykacie tlačidlo. Toto tlačidlo disponuje vrúbkovanou textúrou, vďaka čomu ho vie používateľ za akýchkoľvek okolností identifikovať.

Zariadenie pôsobí veľmi pevne a o kvalitu jeho vyhotovenia sa nemusíte obávať. Ponúka tiež základnú ochranu voči postriekaniu vodou, vcelku kompaktné rozmery, nízku váhu a vďaka zaoblenej zadnej stene sa veľmi dobre drží v rukách. Táto sklenená zadná stena navyše dodáva smartfónu Motorola Moto G6 potrebnú prémiovosť, ktorú ešte podčiarkuje lesklá úprava konštrukcie. Minimálne nami testovaný farebný variant tak vyzerá naozaj dobre. Teda, pokiaľ je vyčistený od odtlačkov prstov, ktoré sa na konštrukcii ľahko zachytávajú.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Predĺžený a kvalitný

Všetky tri novinky od Motoroly ponúkajú displej s moderným, natiahnutým pomerom strán 18:9. Ani Moto G6 sa teda tomuto trendu nevyhol, pričom jeho natiahnutý displej dosahuje 5,7-palcovú uhlopriečku, na ktorej sa rozprestiera Full HD+ rozlíšenie. Zobrazovací panel je typu IPS a pýši sa verným podaním farieb. Okrem toho ale zaujme aj dostatočnou hodnotou maximálneho jasu, takže je zobrazovaný obsah krásne viditeľný aj počas slnečných dní. Kontrastný pomer a pozorovacie uhly sú taktiež na skvelej úrovni. Displej Moto G6-tky stráca jedine v zobrazení čiernej farby, ktorá mohla byť ešte o čosi tmavšia. Ak by sa vám náhodou nepáčila sýtosť farieb tohto displeja, v nastaveniach si ju môžete jednoducho prispôsobiť. Okrem sýtosti možno zmeniť aj ich teplotu alebo zapnúť režim nočnej obrazovky. Ten dokáže zredukovať zobrazenie škodlivého modrého svetla, ktoré nepriaznivo vplýva na náš spánok.

Výkon a pamäť: Postačí aj tým mierne náročnejším

Motorola Moto G6 je poháňaná 8-jadrovým procesorom Snapdragon 450. Ten je doplnený o grafický akcelerátor Adreno 506, 3 GB operačnej pamäte a 32 GB interné úložisko (dostupná je aj verzia so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom, ktorá zatiaľ nie je dostupná na Slovensku). Ak vám toto kombo na papieri nevyzerá veľmi zaujímavo, môžeme povedať, že pri reálnom používaní vystačí aj tým náročnejším. Telefón reaguje na všetky podnety svižne a nezľakne sa ani zložitejších operácií. Väčšina hier mu nespôsobuje žiaden problém, avšak graficky prepracovanejšie tituly ho už potrápiť dokážu. Pre bežného používateľa však G6-tka ponúka dostatok výkonu. To isté platí aj pre operačnú pamäť, ktorá zabezpečuje plynulý a ničím nerušený multitasking. Čerešničkou na torte je, že interné úložisko možno rozšíriť prostredníctvom pamäťovej karty o ďalších 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Jednoduchý na použitie a bohatý na funkcie

Spoločnosť Motorola pri svojich smartfónoch vsádza už niekoľko rokov na takmer čistý Android. Nie je teda žiadnym prekvapením, že Motorola Moto G6 taktiež obsahuje len minimálne poškvrnenú verziu systému zeleného robota. Konkrétne sa dostalo na Android Oreo vo verzii 8.0. Zamknutá obrazovka tak ponúka klasické zobrazenie základných informácií, ako aj skratiek pre rýchle spustenie Google Asistenta a aplikácie fotoaparátu. Po odomknutí zariadenia je k dispozícii jednoduchý launcher aplikácii.

Tie možno spúšťať priamo z domovskej obrazovky alebo z ponuky aplikácií, ktorá sa objaví po potiahnutí prstom nahor zo spodnej časti displeja. Priamo z domovskej obrazovky tiež možno spustiť Asistenta od Googlu, ktorý sa nachádza na karte vľavo od tej domovskej. Notifikačná oblasť taktiež nie je nijak výrazne upravovaná a to isté platí aj pre rýchle prepínače. Nastavenia sú strohé, pričom sú všetky prehľadne usporiadané v niekoľkých kartách pod sebou. Všetky prídavné funkcie, ktoré Moto G6-tka ponúka, sa nachádzajú v appke s názvom Moto.

V nej môžete zapnúť napríklad funkciu Moto Key, ktorá vám umožní prihlasovať sa do aplikácií alebo webových lokalít pomocou odtlačku prsta. Túto funkciu si môžete tiež prepojiť s Windows počítačom, ktorý tak dokážete odomknúť pomocou telefónu. Ďalej sú dostupné aj Moto Akcie, ktoré vám umožnia ovládať smartfón pomocou jednoduchých gest. Pri držaní troch prstov na obrazovke tak vytvoríte screenshot, dvojitým potrasením telefónu zapnete baterku, dvojitým pootočením zápästia zase spustíte fotoaparát a otočením telefónu displejom nadol aktivujete režim nerušiť. Možné je však aj zmenšiť veľkosť zobrazenia potiahnutím prsta zo stredu displeja smerom do jedného zo spodných rohov.

Ako by toho nebolo málo, Moto Akcie skrývajú aj možnosť vypnutia navigačného panela, ktorý zvládne plnohodnotne nahradiť multifunkčný skener odtlačkov prstov. Po zapnutí funkcie “ovládanie jedným tlačidlom” si však niektoré aplikácie stále myslia, že je navigačný panel spustený, a tak zobrazujú čierny pruh na samom spodku obrazovky. Ďalej stojí za zmienku takzvaná Moto Obrazovka, ktorá vám zobrazí základné informácie a všetky upozornenia buď po príchode nového upozornenia alebo po prejdení rukou nad vrchnou časťou telefónu. Táto funkcia je veľmi návyková, no musíte sa pripraviť na to, že sa občas po zmene intenzity svetla v okolí telefónu spustí samovoľne.

Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, k dispozícii sú tie od spoločnosti Google, ale aj tie od spoločnosti Microsoft. Okrem toho sa však dostalo aj na aplikáciu FM rádia či Dolby Audia a miernym prekvapením je integrácia sociálnej siete LinkedIn. Z hľadiska stability a rýchlosti je systém doslova ukážkový. Reaguje bez neželaných zásekov či zaváhaní, pričom sme sa počas nášho testovania nestretli ani so žiadnym zlyhaním alebo pádom aplikácie.

Multimédiá: Slušný hráč

Ako už bolo spomenuté v predchádzajúcom bode, Motorola Moto G6 obsahuje aplikáciu Dolby Atmos, ktorá slúži na prispôsobenie reprodukovanej hudby. Tá sa šíri prostredníctvom jediného reproduktora umiestneného nad displejom zariadenia. Hoci sa nedostalo na stereo reproduktory, ten jeden zvláda svoju úlohu poriadne dobre. Hrá nahlas a dostatočne kvalitne. Niekedy hrá dokonca až moc nahlas, keďže najnižšia hodnota hlasitosti je nastavená prekvapivo vysoko.

Ak by sa vám zvuk vychádzajúci z tohto reproduktora nepozdával, cez vyššie zmienenú aplikáciu si ho môžete prispôsobiť podľa vašich predstáv. To isté možno vykonať aj pri slúchadlách, ktoré môžete pripojiť k zariadeniu pomocou jack konektora. Z multimediálnej stránky vás ale celkom určite poteší aj natiahnutý displej. Jeho kvality využijete pri prezeraní filmov či videí, ako aj pri hraní hier.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: LTE, Wi-Fi s podporou dual-band či FM rádio

Žiadne výraznejšie nedostatky nie sú prítomné ani z hľadiska konektivity. Motorola Moto G6 vás tak poteší všetkými možnými druhmi pripojenia, aké by ste v smartfóne z roku 2018 mohli očakávať. Samozrejmosťou je podpora všetkých na Slovensku využívaných LTE frekvencií. Nezabudlo sa však ani na integráciu Wi-Fi s podporou dual-band, ale ani na technológiu Bluetooth, ktorá je k dispozícii vo verzii 4.2. Majitelia tohto smartfónu sa navyše vďaka podpore GPS spolu s A-GPS, GLONASS a BDS len tak ľahko nestratia.

Integrovaný NFC čip im tiež umožní uskutočňovať bezkontaktné platby a potešiť môže aj už zmienená podpora FM rádia. S príjmom a stabilitou či už mobilného alebo GPS signálu nie je žiaden problém a všetko funguje presne tak, ako má. Zameranie GPS súradníc je rýchle a presné a kvalita hovoru je ukážková.

Fotoaparát: Zaujme najmä šikovnými režimami

Koncom minulého roka priniesol smartfón Moto G5S Plus do modelovej rady Moto G po prvýkrát duálny hlavný fotoaparát. Ten sa však teraz, pri ďalšej generácii týchto obľúbených zariadení, nedostal len do zväčšenej verzie, ale aj do verzie klasickej. Pri fotografovaní sa teda Motorola Moto G6 spolieha na 12 MPx hlavný snímač s clonou f/1.8, ktorý je doplnený o pomocný 5 MPx senzor s clonou f/2.2. Tento pomocný senzor pritom slúži najmä na zachytávanie hĺbky ostrosti. Vytváranie fotografií však značne uľahčuje aj fázové zaostrovanie. V tme zase G6-tke dokáže pomôcť duálny LED blesk.

Samotné snímky sú dostatočne ostré, pričom sa tiež pýšia vcelku dôveryhodným farebným podaním. To však platí najmä pre fotografie zhotovené za dobrých svetelných podmienok. Za šera alebo napríklad v interiéry sú totiž farby jemne presaturované. Taktiež sa na fotkách vytvorených za nedostatočného svetla kde-tu objavuje istá dávka šumu. Pri nočných fotografiách je už ale šumu poriadne veľa. V strednej triede ale nejde o nič nezvyčajné a hoci G6-tka v tomto smere neexceluje, stále si vedie nadpriemerne.

HDR
HDR

Z fotografického hľadiska však smartfón Moto G6 zaujme najmä prepracovanými fotografickými režimami. K dispozícii je totiž režim portrét, ktorý, ako jeho názov napovedá, slúži na vytváranie portrétov. Dvojica fotoaparátov dokáže veľmi dobre identifikovať obrys fotografovanej osoby, vďaka čomu nedochádza k neželanému rozmazaniu vlasov alebo uší. Navyše, intenzitu efektu rozmazania možno počas fotografovania jednoducho korigovať. Za zmienku stojí tiež režim, ktorý umožňuje používateľovi vybrať jednu z farieb, pričom tie ostatné sa zmenia v reálnom čase na čiernobiele.

K dispozícii je tiež režim, ktorý dokáže zoskenovať text z papiera a uložiť ho priamo do smartfónu. Taktiež je dostupná funkcia, ktorá zvládne zmeniť pozadie za fotografovaným objektom alebo osobou. Na ideálne fungovanie tohto režimu sú ale potrebné ideálne podmienky, ktoré sa dajú dosiahnuť len naozaj ťažko. No a v neposlednom rade ponúka aplikácia fotoaparátu možnosť vyhľadávania fotografovaných objektov. Stačí jednoducho namieriť hlavný fotoaparát na nejaký predmet, stlačiť žlto-čierne tlačidlo umiestnené tesne nad tlačidlom spúšte a softvér sa následne pokúsi tento predmet identifikovať. Treba mať však na pamäti, že takéto identifikovanie nebude vždy fungovať podľa vašich predstáv.

Motorola Moto G6 dokáže tiež nahrávať kvalitné video s FullHD rozlíšením, a to pri 60 snímkoch za sekundu. Fázové zaostrovanie sa aj pri nakrúcaní stará a rýchle a spoľahlivé ostrenie a zamrzieť môže jedine absencia akejkoľvek stabilizácie obrazu. Nemôžeme však opomenúť ani predný fotoaparát, ktorý ponúka 8 MPx rozlíšenie a clonu f/2.2. Z prednej strany je k dispozícii aj prisvetľovací LED blesk, ktorý vám však veľmi neodporúčame používať, keďže selfiečkam skôr škodí, ako pomáha. Inak sú ale fotografie z prednej kamery vcelku slušné a v žiadnom smere nezaostávajú za konkurenciou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Jemný nadpriemer

Moto G6 ponúka vo svojom 8,3 mm hrubom tele 3000 mAh batériu. Hoci je teda svojou kapacitou vstavaný akumulátor len priemerný, výdrž je na tom už o niečo lepšie. Pri testovaní sa nám totiž takmer vždy podarilo dostať nad 4 hodiny aktívnej obrazovky. Tú sme využívali najmä na sledovanie YouTube videí, hranie nenáročných hier či prehliadanie sociálnych sietí a webu. Pri takomto používaní s nami Motorola Moto G6 zvládla držať krok po celý jeden deň. Ďalší by však zvládla už len naozaj ťažko.

Ak ale budete chcieť výdrž tohto telefónu predĺžiť, môže vám v tom pomôcť základný šetriaci režim. Ten obmedzí procesy bežiace na pozadí, čím jednoducho a účelne zníži spotrebu batérie. Skôr či neskôr sa však G6-tka vypýta na nabíjačku. Vtedy rozhodne oceníte rýchle nabíjanie TurboPower, ktoré zvládne smartfón dobiť na plnú kapacitu za niečo málo cez 90 minút.

Motorola Moto G6: Záverečné hodnotenie

Motorola Moto G6 tak útočí na strednú triedu svojou do detailu prepracovanou konštrukciou, vydareným displejom či skvelo odladeným operačným systémom. Zároveň si nás získala svojimi fotografickými režimami, ako aj kvalitou fotografií zhotovených za dobrých svetelných podmienok. Celkovo ponúka Motorola Moto G6 skvelú výbavu za skvelú predajnú cenu 249€. Potenciálnych záujemcov môže od kúpy odradiť jedine výkon, ak by ste chceli hrávať najnovšie a graficky náročné hry. Tu sa však oplatí spomenúť väčšieho súrodenca G6-tky, model Moto G6 Plus, ktorý stojí len o niečo málo viac, no je zároveň výkonnejší. Ak je teda pre vás výkon rozhodujúci, odporúčame vám siahnuť po zväčšenej verzii tohto podareného telefónu.

TIP redakcie

“Novinku som mal možnosť na niekoľko dní vyskúšať aj ja. Moto G6 ma prekvapila svojím veľmi kvalitným spracovaním, výkonom a pochváliť musím aj výborný fotoaparát. A najlepšie na záver je cena, tá je priam neuveriteľná. Keď som sa vo svojom okolí pýtal na cenu svojich známych, každý tipoval cenu o niekoľko sto eur vyššiu.” Michal Chabada, šéfredaktor MojAndroid.

Disqus Comments Loading...